Krönika av Nicklas Hermansson
Journalist och framtidsspanare

Det kanske har känts som att tiden stått stilla under pandemin när vi suttit hemma framför våra datorskärmar. Men i själva verket har världen genomgått en tech-celeration som tagit oss tio år framåt i tiden.

Nu går vi alltmer mot en YOLO-ekonomi där mottot är att du bara lever en gång. Pandemin har fått många att prioritera annorlunda och inse att de inte alls måste leva som de alltid gjort. Ett exempel är ”The Great Resignation” där fyra miljoner amerikaner frivilligt har lämnat sina jobb, enbart under det senaste året. Spektakulärt kan tyckas, men det här är bara början. Enligt en global undersökning från Microsoft funderar 41 procent av världens arbetare på att säga upp sig – och hela 50 procent är sugna på att byta bransch.

YOLO har också blivit ett uttryck för oansvariga högriskplaceringar på det sociala nätverket Reddit som bland annat skapade kaos på Wall Street i vintras genom Reddit-forumet r/Wall- streetbets där aktiesparare organiserade sig för att lyfta kursen i Gamestop. Det hela slutade med att hedgefonder som blankat Gamestop-aktien var tvungna att täcka sina positioner genom att köpa tillbaka aktier på mycket högre nivåer.

Likaså har FIRE-rörelsen (Financial Independent Retire Early) fått sitt breda genomslag under pandemin i samband med den kraftiga börsuppgången. Rörelsen utmanar nu hela det etablerade pensionssystemet i Sverige som går ut på att så många som möjligt ska jobba så länge som möjligt. Samtidigt som YOLO präglar många svenskars sätt att leva, visar nästan all forskning att vi står inför ett blodbad på arbetsmarknaden. Det mesta tyder också på att den utvecklingen kommer att accelerera det närmaste decenniet.

Enligt en rapport från analysföretaget McKinsey & Co kommer hundratals miljoner människor att bli av med sina arbeten fram till 2030. Robotarna kommer och de är ute efter våra jobb. I bästa fall kommer det att skapas nya och roligare jobb. Vilka det blir återstår att se då 85 procent av jobben inte har uppfunnits ännu, enligt en rapport från Dell.

 

“Vi står inför ett blodbad på arbetsmarknaden”

 

För att bli en vinnare i den nya YOLO-ekonomin gäller det att spela sina kort rätt. Och efter att ha synat en halv miljon nyheter, studier och uppfin- ningar det senaste året – tror jag mig också veta hur. För även om jobben inte har skapats än är forskarna redan nu eniga om vilka egenskaper som kommer att utgöra människans superkrafter på den framtida arbetsmarknaden.

De tre främsta är kreativitet, kommunikation och empati. Tätt därefter följer det kritiska tänkandet som hjälper dig att sålla i det stigande havet av information (och desinformation).

Det gäller alltså att utveckla dina färdigheter inom nyss nämnda områden och sätta en strategi för hur det ska gå till. Investera din tid och dina pengar i ditt framtida jag.

Ju förr desto bättre.

 

“85 procent av framtidens jobb har inte uppfunnits ännu.”

Fem steg för att bli en pensionsvinnare i Yolo-ekonomin
  1. Sätt en strategi för hur du ska utveckla framtidens superkrafter: kreativitet, empati, kritiskt tänkande och kommunikations- förmågan.
  2. Teknikutvecklingen ger dig mer tid – lägg den på att utveckla en hobby eller passion som i framtiden kan bli en sidoinkomst.
  3. Konsumera mindre, bo billigare och sälj dina statusprylar. Investera pengarna i ditt framtida jag: kompetensutveckling, pension och
    din hobby/passion. Ju förr desto bättre.
  4. Hur tror du att framtiden kommer att se ut och fungera? Pusselbitarna finns där ute. Bilda din egen uppfattning för att kunna visualisera ditt eget framtidsscenario.
  5. För att fortsätta vara relevant och inte cementeras måste du återfödas varje dag och ständigt ifrågasätta dina åsikter.
 
Nicklas Hermansson
Nicklas Hermansson, framtidsspanare och journalist.

Läs mer från rapporten Karriär och Pension

En genomlysning av svenskarnas tankar och attityder kring framtidens pension och arbetsmarknad. Rapporten består av fyra delar och baseras på statistik framtagen av Sifo på uppdrag av Movestic.

Vill du veta mer om tjänstepension för företag?

Behöver du en tjänstepensionslösning för ditt företag? Eller kanske bara någon att bolla er nuvarande lösning med?

Kontakta oss, så får du prata med någon av våra tjänstepensionsexperter. 

 

Kontakta oss