Dags för årsbesked

Därför ska du bry dig om ditt årsbesked

Som kund hos ett eller flera pensionsbolag, banker och försäkringsbolag dimper det under årets början ned ett gäng årsbesked i den numera digitala brevlådan. Kanske tillhör du dem som tycker det är skönt att det blivit så enkelt att strunta i att öppna och läsa nu när det inte längre finns ett kuvert som pockar på uppmärksamheten.

Varför ska man egentligen bry sig om sina årsbesked?

Vi börjar med grunden, ett årsbesked är en sammanställning över ditt ekonomiska engagemang hos ett bolag. Kanske har du en tjänstepensionsförsäkring där din arbetsgivare månadsvis sätter in pengar. Eller har du kanske ett privat sparande där du sparar i en eller flera fonder. Årsbeskedet berättar oavsett sparform:

  • Hur ditt kapital har förändrats över året
  • Ger en en överblick över de insättningar som har gjorts och hur värdeutveckling av ditt kapital har sett ut
  • Eventuella skatter och vilka avgifter du betalar för ditt sparande
Tre anledningar att läsa ditt årsbesked

En bild med siffran ett

Framtiden är närmre än du tror!

Ett tu tre står du på förstutrappan och knackar på dörren till din pension. Då vill du säkert gärna känna att du har råd att göra allt du planerat och längtat efter. Genom att läsa ditt årsbesked får du bättre kontroll på ditt långsiktiga sparande och därmed ditt framtida kapital. Sparar du nog för att nå dina mål? Har du frågor om hur du kan komplettera eller öka ditt sparande är du välkommen att höra av dig till oss!

En bild med siffran två

Att vara aktiv lönar sig!

Börsen går upp och ner, det vet vi sen gammalt. Att sitta still i båten när det stormar på börshavet är klokt och det är ännu klokare att regelbundet, till exempel i samband med årsbeskedet, se över i vilka fonder sparandet är placerat.

Alla fonder har en speciell riskklass, ju högre riskklass desto högre risk och högre svängningar kan du förvänta dig, men högre risk i en fond innebär också högre förväntad avkastning på lång sikt för den som har is i magen. Är det kanske dags att välja en ny fond för framtida insättningar eller rent av byta någon av fonderna i ditt sparande?

Fundera på risknivå, om du vill spara mer hållbart eller inte placera dina pengar i fonder som investerar i till exempel tobak? Behöver du hjälp med hur du kan placera ditt sparande mer hållbart rekommenderar vi dig att läsa vår hållbarhetssammanställning och ta en kik på vår fondlista.

Bild på siffran tre

Avgifter är inte allt

Det kan vara lätt att stirra sig blind på vilka avgifter man betalar för sitt sparande. Men, glöm inte att också titta på möjligheterna och förutsättningarna för avkastning. Det kan löna sig att betala lite högre avgift för till exempel en fond om ditt kapital får bättre möjlighet att växa. Försök titta på helheten och vad du vill ha ut av ditt sparande. I vår fondlista hittar du information om avkastning och avgifter.

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Materialet på denna sida är endast avsedd som inspiration. Det ska inte ses som placeringsråd, placeringsrekommendationer eller placeringsanalyser från Movestic. 

Orange kuvertet - årsbeskedens årsbesked (när det gäller pension!)

Under februari och mars skickas det så kallade orange kuvertet ut till pensionssparare runt om i Sverige. Det innehåller en sammanställning och överblick över ditt totala pensionskapital som du tjänat in till den allmänna pensionen. Vill du veta mer och ha hjälp att tolka ditt orange kuvert?

Orangea kuvertet

 

Här kan du också få koll på din tjänstepension:

bild på det orange pensionskuvertet
Vill du veta mer?
Har du frågor eller vill veta mer om Movestic och vad vi erbjuder. Hör gärna av dig till oss på 08-120 39 320 eller maila till kund@movestic.se.