En rapport om framtidens pension och arbetsmarknad

1 av 10 bryr sig inte om tjänstepension när de letar nytt jobb.

9 av 10 tycker däremot att en bra tjänstepension är avgörande när de väljer arbetsgivare. Dessutom vill svenskarna ha ett roligt och flexibelt arbete.

Och drömmen är att ha kul på jobbet, utvecklas och lära nytt.

Oavsett kön, ålder och om man är anställd eller företagare säger majoriteten att det viktigaste är att ha roligt, lära sig nya saker och utvecklas.

Vill du ha en second opinion på er tjänstepensionslösning?

Det kanske var ett tag sen. En enkel utvärdering och att bolla behov med någon av våra experter kan leda till en bättre tjänstepension för er. Om inte så får du en bekräftelse på att allt är så bra det kan bli. Hör av dig till oss så bokar vi in en tid. 

 

Jag vill få en utvärdering

Vi måste sluta leva i pensionsförnekelse

Grunden för det svenska pensionssystemet las för över hundra år sedan och den senaste pensionsreformen har snart ett kvarts sekel på nacken. Det är ett gammalt system som bygger på ett långt och linjärt arbetsliv på en svensk arbetsplats – från 23 års ålder fram till dess vi fyller 67. Gärna ännu längre. Problemet är att verkligheten inte ser ut så.

Vi lever längre, byter jobb oftare och allt fler både arbetar och studerar utomlands i perioder. Den fysiska arbetsplatsen har blivit mindre viktig när vi arbetar mer på distans och kraven på arbetsgivaren förändras. Nya värderingar och levnadsvanor förändrar också vår syn på arbete och fritid liksom på sparande och pension.

 

Stort behov av flexibla lösningar

Morgondagens pensionärer är långt ifrån den homogena grupp som dagens pensionssystem är utformat för och behovet av mer flexibla och individuella lösningar är därför stort. Det visar svaren från den omfattande Sifo-undersökning som den här rapporten bygger på. Det handlar i stället om personer med olika syn på det mesta från pensionsålder till värderingar och agerande när det gäller investeringar och pensionssparande.

Ett par saker har de flesta svenskar däremot gemensamt: de vill leva pensionärslivet med guldkant på tillvaron. De delar även åsikten att den allmänna pensionen är för låg och att de måste hitta andra vägar för att trygga ekonomin som pensionärer. Ändå är det en majoritet av svenskarna som inte sparar alls eller som sparar väldigt lite.

Hur går det här ihop? Inte alls, så klart.

 

Från pensionsförnekelse till ett system anpassat för framtiden

Vi måste sluta leva i den här pensionsförnekelsen och börja ta ett ökat eget ansvar för vår framtida ekonomi. Pensionssystemet måste moderniseras, pensionsbolagen ta fram enklare och mer individuella lösningar och vi alla spara lite mer. För att kunna förändra beteenden, ta bättre och mer välgrundade beslut krävs ökad kunskap. Det är därför vi har tagit fram den här rapporten – både för att öka våra egna och andras insikter om svenskars värderingar, drivkrafter, sparande och pension.

Till vår hjälp har vi svaren från över 2000 svenskar samt ett antal experter som ska hjälpa oss att förstå vår samtid och vilka krav framtidens pensionärer kan tänkas ha.

Linnéa Ecorcheville
VD, Movestic

Drivkrafter i arbetslivet
Frihet och flexibilitet värderas högt på dagens arbetsmarknad – samtidigt är tjänstepension och kollektivavtal fortfarande avgörande när vi väljer ny arbetsgivare.
Det nya pensionärslivet
Fler än hälften vill trappa ner arbetet inför pension och sju av tio är beredda att gå ner i levnadsstandard. Samtidigt är förväntningarna höga på ett aktivt liv under pensionen.
Illustration av ett yngre par som planerar för framtiden
Sparvanor i ett bristfälligt system
Endast 7 procent anser att ersättningen från den allmänna pensionen är rimlig och många sätter istället sin tilltro till ett privat sparande på börsen.
Illustration av en kvinna och en man vid en stor våg och mynt
Värderingsstyrt sparande
Motståndet är som allra störst till att investera i porrindustrin och bolag i diktaturer. Men skillnaden är stor mellan hur kvinnor och män resonerar.

Expertpanelen

Movestics expertpanel ger sina insikter och spaningar om framtidens arbetsmarknad, sparande och pension.

 

”Mitt i ett paradigmskifte på arbetsmarknaden"

”Mitt i ett paradigmskifte på arbetsmarknaden"

Frida Mangen, Agil HR- och förändringskonsult
”85 % av framtidens jobb har inte uppfunnits ännu”

”85 % av framtidens jobb har inte uppfunnits ännu”

Nicklas Hermansson, journalist och framtidsspanare
”Dagens pensionssystem har inte hängt med”

”Dagens pensionssystem har inte hängt med”

Stefan Klohammar, Investeringschef på Movestic
”Du kan inte lita på att systemet tar hand om dig”

”Du kan inte lita på att systemet tar hand om dig”

Sandra Bourbon, författare, finansrebell och framtidsfeminist