Börja löneväxla och öka din pension!

Så funkar löneväxling

Löneväxling är en förmån företag kan erbjuda dig som anställd som innebär att du byter en del av din bruttolön idag mot extra pensionsavsättning. Det är ett enkelt sätt för dig att boosta din framtida pension. Löneväxling kan göras både löpande och vid enstaka tillfällen som vid bonusutbetalning. När du löneväxlar blir din skatt lägre eftersom beloppet som sparas dras från din bruttolön!
löneväxla
löneväxla

Passar löneväxling mig?

För att löneväxling ska vara förmånligt för dig behöver du ha en inkomst som motsvarar minst 8,07 inkomstbasbelopp efter din löneväxling, en månadslön över 45 865 kronor (2021). Varför är det så? Jo, blir din månadslön lägre påverkas nivåerna som socialförsäkringsförmånerna baseras på. Du får då lägre  inbetalningar till den allmänna pensionen och ersättningar som föräldrapenning, sjukpenning och a-kassa sänks.

Så kommer du i gång?

  1. Prata med din arbetsgivare! Erbjuder de löneväxling eller kan de tänka sig att börja?
  2. Kom överens med din arbetsgivare om hur din löneväxling ska se ut och skriv ett avtal. Hur mycket lön ska du växla till pension? Sätter din arbetsgivare av mellanskillnaden på ungefär sex procent?
  3. Hur ska pengarna placeras?
    Beroende på hur din arbetsgivares pensionspolicy ser du har du möjlighet att välja hur dina pensionspengarna ska placeras, till exempel fondförvaltning.

Vill du veta mer om löneväxling? Kontaka oss så hjälper vi dig att få svar på dina frågor.

Tänk på!

Pensionspengarna du sparar via löneväxling kan du ta ur från att du är 55 år och den kortaste utbetalningstiden av pengarna är fem år.

Eftersom skatten på pensionssparande är lägre än arbetsgivaravgiften på lön kan din arbetsgivare erbjuda att höja ditt löneväxlade belopp med mellanskillnaden. Mellanskillnaden motsvarar cirka sex procent, löneväxlar du 1000 kronor i månaden får du ungefär 1060 kronor i månaden till ditt pensionssparande.

Hur gör jag som arbetsgivare?

Löneväxling är ett enkelt sätt att erbjuda anställda ett extra pensionssparande som inte kostar dig som arbetsgivare något extra. Vill du komma i gång med ett bra erbjudande till dina anställda men är osäker på hur du gör? Följ vår guide så är du i gång på nolltid.

Flytta till Movestic
Samla din pension hos Movestic och få tillgång till ett utvalt fondutbud av ledande svenska och nordiska fonder i kombination med ett urval av kvalitetsfonder från världsledande förvaltare.
Bygg ditt möjlighetskonto
Bygg ditt möjlighetskonto
25 eller 15 år kvar till pensionen? Oavsett hur lång tid du har kvar till den dag du vill sluta jobba kan du ge ditt framtida jag större möjligheter genom att på egen hand spara till din pension.
Om det otänkbara händer
En livförsäkring ger ekonomisk trygghet till dina kära om det otänkbara skulle hända dig. Hos Movestic kan du skaffa en livförsäkring utifrån dina behov.
kontakta oss
Vill du veta mer?
Har du frågor eller vill veta mer om Movestic och vad vi erbjuder. Hör gärna av dig till oss på 08-120 39 320 eller maila till kund@movestic.se.