Bygg ditt möjlighetskonto

Ge ditt framtida jag större möjligheter

25 eller 15 år kvar till pensionen? Oavsett hur lång tid du har kvar till den dag du vill sluta jobba kan du ge ditt framtida jag större möjligheter genom att på egen hand spara till din pension. Så att du kan göra allt det du drömmer om när det är dags att växla ner!

Vad du än jobbar med kan du förvänta dig att storleken på din pension kommer ligga på ungefär 40 till 60 procent av din lön (om du räknar med att gå i pension vid 65 år). För att ha möjlighet att leva som du vill utan att ekonomin sätter stopp även under pensionen så är ett bra första steg att se över och anpassa ditt privata sparande därefter. 

1. Gör en nulägeskoll av ditt sparande!

– Har du tjänstepension?
Löneväxlar du eller har du möjlighet till det?
– Har du ett privat pensionssparande?

Svarar du JA! på alla tre frågor har du ett bra utgångsläge. Är svaret nej på en eller flera av frågorna är det extra bra att just du läser den här artikeln. Nu är du på gång att ta steget mot fler möjligheter som pensionär. 

2. När tror du att du vill sluta jobba? 

Fler arbetsår ger mer klirr i kassan eftersom det både ger längre spartid och större möjlighet till ränta på ränta-effekt! Det innebär att om du börjar spara tidigt så kan du ha en lägre avsättning till ditt sparande och ändå ha möjlighet att nå en bra pension. Börjar du senare kan du behöva pytsa in större belopp. Kom ihåg att du förhoppningsvis ska vara pensionär länge och ditt sparande kan fortsätta att växa även när du börjat ta ut pension så det är aldrig för sent att börja spara!

3. Hur vill du att ditt liv ska se ut när du slutar jobba? 

– Vill du ändra något i ditt liv när du blir pensionär. Var vill du bo? Vill du skaffa en lägenhet utomlands? Kanske starta något nytt fritidsintresse eller skaffa ett husdjur?
– Vilken "månadslön" behöver du då? 
– Hur ligger du till nu?
– Vad behöver du göra för att nå dit?  
När du har svarat på dessa frågor har du förhoppningsvis en bild av hur du vill ha det i framtiden och om det är dags att bygga eller växla upp ditt möjlighetskonto! 

Hand vid skärm
Barn som håller i växt

Så bygger du ditt möjlighetskonto

Bygg ditt möjlighetskonto över tid genom att spara månadsvis. En bra sparform för långsiktigt sparande är till exempel kapitalförsäkring. Då placeras sparkapitalet i fonder som du själv väljer och du väljer vilken risk du är beredd att ta. Du har dessutom möjlighet att göra medvetna val när det gäller frågor som hållbarhet och etik. En kapitalförsäkring ger dig också möjligheten att få månadsvisa utbetalningar när du startat din utbetalning som en lön ungefär. 

Spara med låg risk?

Sparar du 1000 kr/månad i 25 år (startar ungefär när du är 40 år och går i pension vid 65 år) med en genomsnittlig avkastning på 3 procent så kan du räkna med att kunna ta ut ungefär 1800 kr/månad under 25 år (alltså fram till du är 90 år!)* från ditt möjlighetskonto. 

Börjar du spara senare, ungefär när du fyllt 50 år behöver du spara dubbelt så mycket för att bygga på ditt möjlighetskonto och få samma summa, 1800 kronor i månaden i 25 år (om vi räknar med samma avkastning).

Spara med högre risk?

Det kan löna sig att våga ta lite högre risk eftersom det ger större möjlighet till avkastning. Sparar du 1000 kr/månden med en genomsnittlig avkastning på 6 procent i 25 år kan du få ut ungefär 2800 kr/månad i månaden under 25 år (alltså fram till du är 90 år!)* från ditt möjlighetskonto. 

* Den årliga avkastningen beräknas som effektiv årsavkastning och realiseras varje år tillsammans med ackumulerat kapital. Räkneexemplet bygger på förenklingar och är endast avsedd som ett exempel och tar inte heller hänsyn till eventuella skatteeffekter eller avgifter och är beroende på utvecklingen i de fonder du väljer att investera i.

Sparplaneraren

diagram som visar uppgång

Vikten av avkastning

8 av 10 svenskar tycker att det är viktigt att risken för att förlora sitt sparkapital är så låg som möjligt. Att välja bort risk innebär att du i mindre grad eller inte alls får ta del av värdeutvecklingen på aktiemarknaden. Den som tar lite mer risk och håller ut i marknadernas upp- och nedgångar har historiskt sett blivit belönad med bättre avkastning och mer pengar i slutänden.

Läs mer om risk och avkastning

Hållbarhet och fondutvärdering
Vi tror på att ansvarsfulla investeringar tillför långsiktiga värden för fondsparare. Därför är hållbarhet en integrerad del av vår investeringsanalys!
Spara i kapitalförsäkring
I en kapitalförsäkring kan du själv välja om du vill månadsspara eller sätta in engångsbelopp då och då. Har du ett satt sparmål kan det vara klokt att göra både och.
Vi hjälper dig!
Kontakta oss så hjälper vi dig att starta ditt möjlighetskonto.