Tjänstepension

Tjänstepension, din viktigaste löneförmån

Tjänstepension är ett pensionssparande från din arbetsgivare.
Flytta din gamla tjänstepension

"Jag sparar det på disketten"

Var det här du? Nu kan du äntligen flytta din gamla tjänstepension

Om du har haft flera olika anställningar genom åren kan du ha en eller flera olika tjänstepensioner som lagts i fribrev. Nu har möjligheten att samla och påverka din pension utökats.

När du avslutar en anställning där du haft tjänstepension som förmån, upphör arbetsgivarens inbetalningar. Tjänstepensionen läggs då i ett så kallat fribrev.

De olika försäkringsdelarna upphör men de inbetalade pengarna ligger kvar i den placeringsform du tidigare valt. Genom att samla dina fribrev kan du få en bättre överblick av ditt totala sparande. 

Från den 1 juli 2022 utökas den fria flytträtten för tjänstepension, och gäller numera även tjänstepension tecknad innan 2007. 

1,5 % i pensionsboost om du flyttar din pension till Movestic

Du får:

  • 1,5 % i boost på ditt inflyttade kapital.*
  • Ingen kapitalavgift på inflyttat kapital och ingen årlig avgift
  • Tillgång till ett fondutbud som är kvalitativt, utvärderat och hållbart
  • Tjänster som underlättar, till exempel MAIA och Uttagsplaneraren

Dessutom 0 kr i flyttavgift!

*När ditt kapital flyttats över till Movestic startar pensionsboosten. Totalt ger den 1,5% av det inflyttade kapitalet. Tillskottet sker med en andel varje månad under fem års tid. Ex. Du flyttar in 1 000 000 kronor till Movestic. Total pensionsboost som ska tillföras är då 15 000 kr fördelat på 60 månader. Du får då 250 kronor insatt på din försäkring varje månad under fem års tid.

Pensionsboost 1,5 %

Pension från jobbet
Ungefär 9 av 10 anställda i Sverige har tjänstepension, men tjänstepension är inte obligatoriskt. Du måste därför själv se till att du får tjänstepension.

Om du arbetar på ett ställe med kollektivavtal är tjänstepensionen reglerad i kollektivavtalet. Exempel på kollektivavtalad tjänstepension, så kallad avtalspension, är ITP och SAF-LO.

För att få en god framtida pension är tjänstepensionen en viktig del. För många tjänstepensionsavtal kan du själv välja hur ditt sparande ska göras. Du bör då se till att ditt sparande har lagom med risk för att ditt kapital ska växa fram tills den dag du ska gå i pension. I tjänstepensionsavtal ingår ofta också olika försäkringar, till exempel efterlevandeskydd eller fortsatt inbetalning till pensionen om du blir sjuk. Fråga din arbetsgivare vad som gäller på ditt företag eller logga in här och läs mer om du är kund hos Movestic.

Om du inte vet om du har tjänstepension kan du logga in hos Min Pension som har samlat information från staten och många olika pensionsbolag.

 

Pension för egenföretagare
Egenföretagare, småföretagare och entreprenörer skapar många nya jobb i Sverige. Men det är lätt att glömma bort sig själv, inte minst när det gäller pensionssparande.

Som företagare måste du spara själv till din pension om du ska få mer att leva på som pensionär än det som finns i det orangea kuvertet. Ofta är företaget själva investeringen, men det kan också vara skönt att ha ett separat sparande som bara är till för din pension.

Movestics Pensionsplan för företagare ger dig möjlighet att spara till pensionen och även lägga till de försäkringsskydd som är vanliga i de kollektivavtalade tjänstepensionerna. Det kan till exempel handla om återbetalningsskydd som ser till att dina nära och kära får dina pensionspengar om något skulle hända dig och du skulle avlida i förtid. Därutöver kan du också lägga till olycksfallsförsäkring, livförsäkring och sjukvårdsförsäkring.

Kapitalet väljer du hur du vill placera i vårt utbud av fonder från olika förvaltare. Om du vill får du hjälp av vår rådgivningsrobot MAIA.

 

Läs gärna mer på vår företagswebb

Utan kollektivavtal?
Möjligheter utan kollektivavtal
Det finns många möjligheter för dig som saknar kollektivavtal att sätta samman ett bra pensionssparande.
Movestic Frihet
Pensionsplanera tillsammans med Movestic, rådgivning för dig som vill skapa en friare framtid.
Boosta din pension
Vid sidan av tjänstepension finns det goda möjligheter att stärka din pension ytterligare. Det ökar möjligheterna att leva gott på äldre dar!
ITP & SAF-LO
Maxa din ITP och SAF-LO
Har tjänstepension via ITP eller SAF-LO? Du kan själv välja hur sparandet ska placera och på så sätt påverka din framtida pension.
Penssionsskola
Pensionsskola
I Movestics Pensionsskola guidar vi dig genom vanligt förekommande frågor om pension.