Tjänstepension, din viktigaste löneförmån

Tjänstepension är ett pensionssparande från din arbetsgivare.

Tjänstepension, din pension från jobbet

Ungefär 9 av 10 anställda i Sverige har tjänstepension, men tjänstepension är inte obligatoriskt. Du måste därför själv se till att du får tjänstepension.

Jobbar du på en arbetsplats med kollektivavtal är tjänstepensionen reglerad i kollektivavtalet. Exempel på kollektivavtalad tjänstepension, så kallad avtalspension, är ITP och SAF-LO.

För att få en god framtida pension är tjänstepensionen en viktig del. För många tjänstepensionsavtal kan du själv välja hur ditt sparande ska göras. Du bör då se till att ditt sparande har lagom med risk för att ditt kapital ska växa fram tills den dag du ska gå i pension. I tjänstepensionsavtal ingår ofta också olika försäkringar, till exempel efterlevandeskydd eller fortsatt inbetalning till pensionen om du blir sjuk. Fråga din arbetsgivare vad som gäller på ditt företag eller logga in här och läs mer om du är kund hos Movestic.

Om du inte vet om du har tjänstepension kan du logga in hos Min Pension som har samlat information från staten och många olika pensionsbolag.

Pension för egenföretagare

Som företagare måste du spara själv till din pension om du ska få mer att leva på som pensionär än det som finns i det orangea kuvertet. Ofta är företaget själva investeringen, men det kan också vara skönt att ha ett separat sparande som bara är till för din pension.

Movestics Pensionsplan för företagare ger dig möjlighet att spara till pensionen och även lägga till de försäkringsskydd som är vanliga i de kollektivavtalade tjänstepensionerna. Det kan till exempel handla om återbetalningsskydd som ser till att dina nära och kära får dina pensionspengar om något skulle hända dig och du skulle avlida i förtid. Därutöver kan du också lägga till olycksfallsförsäkring, livförsäkring och sjukvårdsförsäkring.

Kapitalet väljer du hur du vill placera i vårt utbud av fonder från olika förvaltare. Om du vill får du hjälp av vår rådgivningsrobot MAIA.

 

Läs mer

"Jag sparar det på disketten"

"Jag sparar det på disketten"

Var du med på den här tiden? Nu kan du äntligen flytta din gamla tjänstepension. 1,5 % i boost på ditt inflyttade kapital och kostnadsfri pensionsrådgivning.
Redo för pension? Boka rådgivning hos oss!

Redo för pension? Boka rådgivning hos oss!

Oavsett om du bara börjat att fundera på att sluta jobba eller om du vet att du vill trappa ner så snart som möjligt så kan du pensionsplanera tillsammans med oss!
Olika typer av tjänstepension
Det finns flera olika tjänstepensionsavtal och det är inte alltid så lätt att veta vilket man tillhör. Kort sagt styrs det av vilken arbetsgivare man har.
ITP, tjänstepension för tjänsteman
Tjänstepension ITP är en kollektivavtalad tjänstepensionslösning för privatanställda tjänstemän. Du kan påverka din pension genom att välja hur och var dina pengar ska placeras.
Hur kan jag ta ut min tjänstepension
Vi hjälper dig med vad du ska tänka på och guidar dig genom hur du kan ta ut din tjänstepension.
Gå i pension
Att sluta arbeta och gå i pension är en stor omställning för de flesta. Genom att förbereda dig kan du underlätta övergången och få bättre koll på din ekonomi.
Vill du veta mer?
Har du frågor eller vill veta mer om Movestic och vad vi erbjuder. Hör gärna av dig till oss på 08-120 39 320 eller maila till kund@movestic.se.