Din pension från jobbet spelar roll
Vid sidan av den allmänna pensionen spelar den pension du får från din arbetsgivare stor roll. Oavsett om du har kollektivavtalad tjänstepension eller inte, finns det mycket du kan göra för att påverka hur mycket du får ut i pension.

Vilken tjänstepension har jag?

Det finns flera olika tjänstepensionsavtal och det är inte alltid så lätt att veta vilket man tillhör. Kort sagt styrs det av vilken arbetsgivare man har. Vi på Movestic hjälper dig att skapa klarhet i vilket tjänstepensionsavtal just du har.

Det finns ett antal olika tjänstepensionsavtal. Vilken arbetsgivare och vilket område du arbetar inom är två nyckelfaktorer. Det finns ett avtal för statligt anställda, ett för anställda inom kommun och landsting och två olika för privatanställda, beroende på om du är tjänsteman eller arbetare.

Privatanställd arbetare

Som kollektivavtalsansluten privatanställd arbetare har du tjänstepension via SAF-LO. Med SAF-LO kan du själv välja vilket bolag som ska ta hand om dina pengar och du flyttar till den aktör du önskar via valcentralen Fora. Om du är osäker kan du också titta på vår video som förklarar hur det går till.

Anställd i kommun eller landsting

Om du jobbar i kommun, landsting eller liknande har du tjänstepensionsavtalet KAP-KL. Beroende på vilken kommun eller landsting du arbetar i hanterar du antingen din tjänstepension via Pensionsvalet eller Valcentralen.

Privatanställd tjänsteman

Om du arbetar som privatanställd tjänsteman på en arbetsplats som omfattas av kollektivavtal, så har du tjänstepensionsavtalet ITP. Du har antingen ITP 1 eller ITP 2 och med båda alternativen finns det mycket du kan göra för att påverka din pension. Du hanterar pensionen via valcentralen Collectum.

Statligt anställd

Om du arbetar som statligt anställd tillhör du ett tjänstepensionsavtal som heter PA03. För att välja hur din pension hanteras, vänder du dig till Statens tjänstepensionsverk, SPV.

Om kollektivavtal saknas

Även du som jobbar på ett företag som inte har kollektivavtal kan ha tjänstepension. I många fall träffar arbetsgivare avtal med en viss aktör för att hantera företagets tjänstepensioner. I dessa fall så är det företaget som väljer vilken aktör som ska ta hand om de anställdas tjänstepensioner. I dessa fall kan du få information från din chef eller andra ansvariga i företaget kring vem som har hand om denna. Även i dessa fall kan du ofta styra över hur din tjänstepension ska placeras.

Vi är på Movestic är experter på att svara på frågor kring din tjänstepension och hjälper dig om du vill flytta din tjänstepension till oss.

 

Flytta din tjänstepension ITP eller SAF-LO till oss

ITP, tjänstepension för tjänsteman
Tjänstepension ITP är en kollektivavtalad tjänstepensionslösning för privatanställda tjänstemän. Du kan påverka din pension genom att välja hur och var dina pengar ska placeras.
Olika typer av tjänstepension
Det finns flera olika tjänstepensionsavtal och det är inte alltid så lätt att veta vilket man tillhör. Kort sagt styrs det av vilken arbetsgivare man har.
Ta ut tjänstepension, tänk på det här
Vi hjälper dig med vad du ska tänka på och guidar dig genom hur du kan ta ut din tjänstepension.
Movestic Frihet
Pensionsplanera tillsammans med Movestic, rådgivning för dig som vill skapa en friare framtid.
Vill du veta mer?
Har du frågor eller vill veta mer om Movestic och vad vi erbjuder? Hör gärna av dig till oss på 08-120 39 320 eller maila till kund@movestic.se.