Movestics Sparskola

I Movestics Sparskola guidar vi dig genom varför det är bra med ett eget sparande och hur du kommer igång på bästa sätt.

Sparskola

Ett långsiktigt sparande kan ge dig mer frihet att göra det du vill i framtiden.

Vi hjälper dig att komma igång på bästa sätt. 

Vikten av att ha ett privat sparande ökar hela tiden och det gäller inte minst pensionssparande. Vi lever längre och blir allt äldre och pensionssystemet ger oss inte längre samma skydd. Den slutgiltiga pensionen brukar ligga på mellan 45 till 55 procent av ens lön. Vi lever dessutom våra liv på ett alltmer individuellt sätt. Ett eget individanpassat sparande bidrar till att du kan leva ditt liv som du vill och ökar din framtida pension.

Hur mycket du ska spara beror såklart på var du är i ditt liv och vad du har framför dig. Ett riktmärke kan vara att spara ungefär tio procent av din bruttolön. Kommer du igång senare i livet, har svårt att spara under till exempel småbarnsåren eller har många deltidsår bör du växla upp och spara lite mer.

Tre steg för att komma igång med sparandet:

  1. Gör en enkel sparplan
    Svara på frågorna vart pengarna ska gå och när pengarna ska användas. Efter det kan du räkna ut hur mycket och hur ofta du behöver lägga undan pengar.
  2. Välj en sparform som passar
    Dröjer det innan pengarna ska användas kan du välja en sparform där du kan ta högre risk och låta pengarna få möjlighet att växa. Handlar det om att spara ihop en buffert kan du ha ett vanligt bankkonto. Läs mer om risk och olika sparformer i del 3.
  3. Håll dig till planen
    Skapa en automatisk överföring till ditt sparande så det blir av varje månad och våga lita på planen.

Hur kommer jag igång med ett pensionssparande?

Den slutgiltiga pensionen brukar ligga på mellan 45 till 55 procent av ens lön. Vill du ha en högre pension än så är det bra att komplettera med ett eget pensionssparande. Fundera och svara på frågorna nedan och sätt sedan upp din sparplan enligt föregående steg.

  1. När ska jag gå i pension?
  2. Hur mycket lån och omkostnader ska du ha som pensionär?
  3. Hur stor inkomst i förhållande till lön behöver du som pensionär? 

Om du vill komma igång med ditt pensionssparande kan du kontakta Movestic.

 

Det finns flera olika alternativ när du ska spara. Här listar vi några vanliga sätt:

  1. Vanligt sparkonto
    Ett sparkonto öppnar du på din bank utan kostnad och passar bra till buffertsparande. Det är ett sparande utan risk. En buffert är bra att ha om oväntade kostnader skulle dyka upp, till exempel ett dyrare tandläkarbesök eller punktering på bilen.
  2. Fonder
    Att spara i fonder gör du antingen via din bank eller via en kapitalförsäkring hos till exempel oss. Du kan också välja att placera en del av din tjänstepension i fonder. Fonder passar bra för långsiktigt sparande. Läs mer om fonder i vår fondskola
  3. Aktier
    Kort förklarat så är en aktie en ägarandel i ett företag. Om du är intresserad av att spara i aktier behöver du själv följa marknaden genom köp och sälj. Dina pengar kan växa men att handla i aktier innebär en hög risk. Är du osäker på hur det fungerar, be om råd och ta hjälp!
  4. Kapitalförsäkring
    En kapitalförsäkring passar till långsiktigt sparande, till exempel till din pension. Du kan få månadsvis utbetalning och du kan själv välja vem som ska få pengarna, förmånstagaren.
  5. Investeringssparkonto, ISK
    Är en sparform som passar bra för månadssparande till både lång- och lite mer kortsiktiga mål. Du startar upp kontot via bank.
  6. Depå
    En depåförsäkring är en sparform som passar för långsiktiga sparmål. Det ger dig möjlighet att fritt handla med värdepapper utan att behöva tänka på att deklarera köp och försäljningar. 

Hur mycket du ska spara beror på vad du har för mål med ditt sparande, vilken sparform du väljer och så klart hur mycket resurser du har. Ju tidigare du kan komma igång och spara desto bättre.

En depåförsäkring ger dig möjlighet att fritt handla med värdepapper utan att behöva tänka på att deklarera köp och försäljningar. Du kan spara regelbundet eller genom engångsinsättningar.

Depåförsäkring ger dig möjligheten att handla med aktier, fonder och aktieindexobligationer utan att betala skatt på vinster och utdelningar. Du behöver inte deklarera för köp och försäljning av dina värdepapper. Du kan placera dina egna pengar eller företagets kapital. Du bestämmer hur, när och till vem pengarna ska betalas ut genom ett enkelt förmånstagarförordnande.

Att spara i en kapitalförsäkring passar extra bra när du ska spara på medellång eller lång sikt. En kapitalförsäkring tecknar du hos bank eller försäkringsbolag.

Du väljer själv hur mycket pengar som ska sättas varje månad och vem som är förmånstagare. Det vill säga vem som ska få pengarna utbetalade till sig.

Varje år betalar du en skatt för sparandet. Skatten beräknas på värdet av ditt sparande och de inbetalningar du gjort under året. Du behöver inte redovisa vinster och förluster i din deklaration. När det är dags att ta ut pengarna skattas inte uttagen.

Läs mer om våra kapitalförsäkringar Movestic Målspar och Spar privat.

Teckna kapitalförsäkring

Långsiktigt fondsparande

Månadsspara långsiktigt i fonder i en kapitalförsäkring - ingen vinstskatt när du tar ut dina pengar.

Det är enkelt att komma igång - ansök digitalt på några minuter.

 

Börja spara i kapitalförsäkring

  • 0 kronor i avgift när du tecknar digitalt
  • Ingen vinstskatt
  • Enkelt när du deklarerar
  • Du styr utbetalningstakten
  • Skattefria utbetalningar
  • Skyddat kapital om något skulle hända dig
Kapitalförsäkring hos Movestic

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Materialet på denna sida är endast avsedd som inspiration. Det ska inte ses som placeringsråd, placeringsrekommendationer eller placeringsanalyser från Movestic.