Behöver du hjälp?
Här har vi samlat några vanliga frågor och svar som vi hoppas ska hjälpa dig.

Vanliga frågor och svar

Om du inte redan har kontakt med en försäkringsförmedlare hjälper vi dig gärna. Ring oss så tipsar vi om ett par alternativ i din hemstad, telefon 08-120 39 320.

För att byta fonder loggar du in på Mina Sidor

Logga in här

På Movestic strävar vi alltid efter att hjälpa dig på bästa sätt. Om du inte är nöjd med din upplevelse hos oss vill vi gärna att du först hör av dig till oss så att vi kan göra vårt bästa för att hjälpa dig. Om du är missnöjd med Movestics bemötande, service eller hantering av frågor som rör din försäkring, bör du i första hand kontakta den ansvarige handläggaren eller dennes chef. 

 

Läs mer

Du hittar all info om skadeanmälan här. 

Om du har problem med att logga in på Mina Sidor med Mobilt BankID förselår vi att du testar följande:

  • Prova att starta om appen och gör ett nytt försök
  • Om det fortfarande inte fungerar kan du testa ditt BankID här. 
  • Kontrollera att appen är startad och att du har internetanslutning. Om du saknar BankID kan du hämta det hos din Bank. Försök sedan igen.

 

Läs mer om BankID här

Du hittar alla fonder som finns tillgängliga hos Movestic i vår fondlista. Tillhör du ITP finns ett specifikt utbud för dig, klicka här.

Du kan välja fonderna som finns angivna på denna sida.

När du väljer Movestic för in ITP hamnar du automatiskt i en entrélösning om du inte aktivt väljer fonder själv. Läs mer här.

Movestic är ett svenskt försäkringsbolag som har sitt tillstånd utfärdat i Sverige, vilket inte förändras av Brexit. Finansinspektionen i Sverige reglerar verksamheten Movestic bedriver.

Vanliga frågor om pension & sparande

Har du funderingar kring pension och sparande hoppas vi att du ska få hjälp av avsnittet nedan, hittar du inte det du söker är du välkommen att kontakta oss. 

Pension som uppskjuten lön. När du jobbar och betalar skatt avsätts det pengar till den pension du får ut som pensionär. Pensionen består av tre delar: det du får av staten (allmän pension), det dina arbetsgivare sätter av till (tjänstepension) och det du sparar till själv. Hur mycket du får ut i pension beror på hur mycket som satts in under de år du arbetat. Läs mer här.

Hur mycket du ska spara själv beror på till exempel vilken tjänstepension du har och hur mycket du kommer att få från den, men också vad du vill göra som pensionär och hur mycket frihet du vill ha att själv bestämma hur och när du ska gå i pension. Det finns flera sätt att öka på sparande till pensionen, både genom privat sparande och tjänstepension via till exempel löneväxling. Läs mer här.

Om du flyttar utomlands kan du ta med dig din svenska pension. Både allmän pension och tjänstepension betalas ut oavsett vart du flyttar. Läs mer här.

Det finns flera olika alternativ när du ska spara, till exempel sparkonto, fonder, kapitalförsäkring och ISK. Läs mer i vår sparskola

En fond är en portfölj med olika värdepapper, som aktier och obligationer. Genom att spara i en fond istället för att till exempel köpa aktier en eller obligationer sprider du din risk. Läs mer i vår fondskola

En tjänstepension är ett pensionssparande som din arbetsgivare betalar in och sparar åt dig. Du kan ha tjänstepension via ett kollektivavtal, till exempel ITP om du är tjänsteman eller via en individuell lösning som din arbetsgivare skaffat åt dig.

 

Läs mer här

Från och med den 1 januari 2020 kan du ta ut den allmänna pension från 62 års ålder, tidigare var det 61 år. Pensionen börjar normalt att betalas ut vid vald pensionsålder, samma månad du fyller år. När det gäller tjänstepension har du mer flexibilitet att själva välja vid vilken ålder du vill börja ta ut pensionen och hur länge. Tidigast ålder för att börja ta ut tjänstepension är oftast 55 års ålder.

 

Läs mer här

Med ett återbetalningsskydd betalas 101 % av dina pensionspengar ut till någon av dina efterlevande om du skulle avlida innan pensionen betalas ut. Du bestämmer själv vem som i så fall ska få din pension.

 

När de gäller pensionsförsäkringar kan du ofta välja mellan traditionell försäkring och fondförsäkring.

Traditionell försäkring innebär att försäkringsbolaget har ansvaret för att förvalta dina pengar. Ofta erbjuds du också något slags garanti, till exempel att du får tillbaka minst det du betalat in. Dina pengar placeras i bland annat räntor, aktier och fastigheter. Du kan inte välja fonder eller på annat sätt påverka placeringen.

I en fondförsäkring placeras dina pengar i fonder. Skillnaden mot en traditionell försäkring är framför allt att du inte får någon garanti och att andelen aktier i placeringarna är högre än i traditionell försäkring. När din tjänstepension är placerad i fondförsäkring kan du ofta själv välja vilka fonder. Om du inte själv vill välja finns en så kallad entrélösning, en standardportfölj av fonder.

I vissa fall kan du ha rätt till efterlevandepension. Om du är under 18 år och din förälder avlider kan du ha rätt till barnpension. Är du yngre än 65 år och din maka eller make avlidit kan du få omställningspension som ett ekonomiskt stöd. För par som varit gifta sedan före 31 december finns också möjlighet till änkepension.

Om du genom livet haft låg eller ingen inkomst alls kommer du att få låg pension och kan få ett tillägg i form av garantipension. Läs mer om garantipension hos Pensionsmyndigheten.

Kontakt
Undrar du något?
Har du en fråga om Movestic eller funderar du över något du läst på denna sida är du varmt välkommen att kontakta oss.
Lär dig mer

Fondskola
Movestics Fondskola
I Movestics Fondskola guidar vi dig genom vanligt förekommande frågor om fonder.
Pensionsskola
Movestics pensionsskola
Känner du att det finns en del som är oklart och främmande när det kommer till pensionsfrågor?
Sparskola
Movestics sparskola
I Movestics Sparskola guidar vi dig genom varför det är bra med ett eget sparande.