Flytta tjänstepension och fribrev

Flytta pension: så här fungerar det

Om du har haft flera anställningar genom åren kan du ha tjänstepension på olika ställen. Tjänstepension innebär att din arbetsgivare (eller du själv om du är egenföretagare) sparar till din pension via en pensionsförsäkring. Pensionspengarna kan ligga i en eller flera pensionsförsäkringar. Pensionsförsäkringarna kan också ligga hos olika pensionsbolag. När du byter arbetsgivare läggs pensionsförsäkringen från den tidigare anställningen i fribrev.

Ett fribrev är en pensionsförsäkring där pengar inte längre betalas in kontinuerligt. Pengarna är dina, men oftast står arbetsgivaren som tecknat och betalat in pengarna som ägare till själva försäkringen. Om du vill kan du flytta dina fribrev och samla pengarna på samma ställe. Det kan innebära både bättre villkor och lägre avgifter. 

 

Hur ser jag mina fribrev och tjänstepensioner?

Det enklaste sättet att se din intjänade tjänstepension och hur den är placerad är att logga in på minPension.se. Under Intjänad pension kan du klicka på Tjänstepension, du ser då en lista på de pensionsbolag och vilka pensionsförsäkringar du har. Har du tjänstepension hos Movestic loggar du in på Mina Sidor med BankID för att se ditt sparande. 

 

Här kan du läsa om Movestics flytterbjudande för tjänstepension

 

PS. Vi hjälper dig gärna att se över om det är fördelaktigt för dig att flytta och samla din pension. Pensionsrådgivningen är kostnadsfri och Movestic tar inte ut några flyttavgifter. Undersök om jag kan flytta pension

Tänk på det här innan du flyttar pension

Att flytta pensionspengar är inte riktigt samma sak som att flytta pengar mellan konton. Här är några saker som är bra att tänka på om du funderar på att flytta pension.

Dina behov kan ha förändrats

När vi blir äldre förändras våra prioriteringar. Kanske har barnen flyttat ut, du har flyttat, bytt jobb eller skiljt dig. Efterlevandeskydd kanske plötsligt känns viktigt. Eller att se till att barnen står som förmånstagare om det är möjligt.

Spara med rätt risk

Att välja låg risk för sina pensionspengar kan kännas tryggt och logiskt, men faktum är att det kan vara det mest riskabla på lång sikt. Ju högre risk desto större risk att pengarna sjunker i värde, men också desto större möjlighet att pengarna stiger i värde. Ju längre sparhorisont du har, desto högre risk kan du ta. Om du under lång tid har för låg risk, kan din pension bli lägre än nödvändigt. Vilken risknivå du ska ha beror på beror på flera faktorer och varierar över tid. Exempelvis är hur lång tid du ska spara avgörande.

Jämför alla avgifter och villkor

Pensionspengarna ligger oftast i en eller flera pensionsförsäkringar som omfattas av olika villkor och avgifter. Flyttavgift för tjänstepension är oftast noll eller väldigt låg och betalas dessutom oftast av bolaget du flyttar till. Men, det är viktigt att ta reda på och jämföra andra eventuella avgifter pensionsförsäkringen omfattas av, exempelvis försäkringsavgift/kapitalavgift. När du jämför fondavgifter är det viktigt att också se på fondens historiska avkastning för att bedöma om det varit en bra eller dålig fond. Har du en äldre försäkring kan den också omfattas av en garanti, säkerställ att du inte flyttar från en försäkring som har bättre villkor än det du flyttar till. Kontakta ditt pensionsbolag om du är osäker på vilka avgifter du har.

Ta hjälp av en rådgivare

Om du är osäker på hur ditt sparande ser ut idag och vilka villkor och avgifter som gäller för de olika pensionsförsäkringarna kan en licensierad rådgivare hjälpa dig. Hos Movestic får du kostnadsfri pensionsrådgivning.

Vilken typ av pensionssparande har du?

Tjänstepension utan kollektivavtal

Har du varit eller är du anställd hos en arbetsgivare utan kollektivavtal? Då kanske du har eller har haft tjänstepensionsavtal direkt med arbetsgivaren. Vi hjälper dig gärna undersöka om du har tjänstepension som kan flyttas och samlas på samma ställe. Kontakta oss

Kollektivavtalad tjänstepension

Majoriteten av Sveriges tjänstepensioner är kollektivavtalade mellan arbetsgivare och fackförbund. Dessa kallas oftast avtalspensioner. ITP-avtalet och SAF-LO-avtalet är två exempel som många känner igen. Cirka 90 % av alla anställda i Sverige har kollektivavtalad tjänstepension.

Privat pensionssparande

I Sverige finns inte idag (2023) något skattegynnat privat pensionssparande. Privat pensionssparande är ett sparande i någon form som du själv valt att öronmärka till din pension. Det vill säga, ett "vanligt sparande". Det finns flera sparformer att välja mellan, till exempel ISK eller kapitalförsäkring.

Sparar du till pensionen på ett vanligt sparkonto bör du fundera på om du får nog med avkastning för att bygga ett pensionssparande, speciellt om du har många år kvar till pensionen.

Sparande i kapitalförsäkring

Sparande i en kapitalförsäkring är ett vanligt alternativ för pensionssparande, då den omfattas av fördelaktiga skatteregler och där du själv kan välja vem som ska få pengarna om du avlider. Du väljer själv vilka fonder du vill spara i. Precis som med ett ISK-konto väljer du hur hög risk du vill ta och vilken hållbarhetsinriktning som passar dig. Du väljer också om du önskar aktiv förvaltning, eller om fonden ska följa ett index, en så kallad indexfond. Här kan du ta en titt på fonderna som finns på Movestics fondplattform.

Vanliga frågor och svar om att flytta pension

*När ditt kapital flyttats över till Movestic startar pensionsboosten. Totalt ger den 1,5% av det inflyttade kapitalet. Tillskottet sker med en andel varje månad under fem års tid. Ex. Du flyttar in 1 000 000 kronor till Movestic. Total pensionsboost som ska tillföras är då 15 000 kr fördelat på 60 månader. Du får då 250 kronor insatt på din försäkring varje månad under fem års tid.

Alla pensionssparanden är inte möjliga att flytta. I Sverige är det numera fri flytträtt på alla tjänstepensioner som startats efter den 1 juli 2007. Det är även fri flytträtt på fond- och depåförsäkringar som startats innan 1 juli 2007.

 

När du flyttar kapitalet i din försäkring tar pensionsbolagen ibland ut en avgift. Movestic ersätter dig för hela den fasta avgiften om du väljer att flytta ditt sparande till oss.

 

Genom att fylla i en fullmakt kan vi hjälpa dig att undersöka om du har flyttbart kapital.

 

Beroende på vilken typ av pensionssparande du vill flytta ser processen olika ut. Gäller flytten kollektivavtalad tjänstepension loggar du in på aktuell valcentral. För till exempel SAF-LO är det Fora som är valcentral. Där kan du sedan välja vilket bolag du vill flytta pensionen till.

För tjänstepension utan kollektivavtal och privata pensionssparande behöver du i regel kontakta bolaget du vill flytta din pension till. Har du en förmedlare kan du i första hand kontakta hen. Hos Movestic brukar processen gå till så här:

  • Fyll i en fullmakt. När du fyllt i och skickat in hämtas uppgifter om ditt samlade pensionskapital och vad som är möjligt att flytta.
  • Vi kontaktar dig och hjälper dig att flytta ditt sparande.
  • När sparandet är flyttat tar du del av pensionsboosten och möjligheten att få ditt pensionskapital att växa.

När du flyttar kapitalet i din försäkring tar pensionsbolagen ibland ut en avgift. Movestic ersätter dig för hela den fasta avgiften om du väljer att flytta ditt sparande till oss.

Hos Movestic placeras ditt pensionskapital i fonder. Du väljer själv fonder från vårt utbud.

Har du tjänstepension utan kollektivavtal eller privat pensionssparande väljer du fonder från hela vårt utbud som består av över 150 fonder. Gör du inte något fondval placeras ditt kapital i en standardlösning.

Läs mer om fondutbudet

Har du tjänstepension ITP? Då kan du välja fonder från Movestics ITP-utbud som består av elva utvalda och rabatterade fonder. Gör du inte något val placeras ditt kapital i vår entrélösning.

Läs mer om tjänstepension (ITP)

Har du tjänstepension SAF-LO kan du välja fonder från vårt SAF-LO-utbud som består av 14 utvalda rabatterade fonder. Gör du inte något val placeras ditt kapital i vår entrélösning.

Läs mer om SAF-LO tjänstepension

Efter att du har flyttat till Movestic har du fri flytträtt efter ett kalenderår.

Vi tycker såklart att det är tråkigt att du funderar på att flytta din pension från oss. Du vet väl om att du som kund hos Movestic alltid har tillgång till pensionsrådgivning? Antingen via Movestics rådgivare eller via en försäkringsförmedlare om du har en sådan. Om du inte vet vem din förmedlare är kan du kontakta oss så hjälper vi dig rätt.

Om du vill flytta din tjänstepension tar du kontakt med det försäkringsbolag du vill flytta till så hjälper de dig. Movestic har fri flytträtt på alla pensionsförsäkringar. En flytt av tjänstepension måste dock enligt lag alltid godkännas av den arbetsgivare som tecknat försäkringen åt dig.

Samla pension hos Movestic

  1. Klicka på knappen och fyll i fullmakten. Nu hämtas det in uppgifter om ditt samlade pensionskapital och vad som är möjligt att flytta.
  2. Vi kontaktar dig och hjälper dig att flytta ditt sparande.
  3. När sparandet är flyttat tar du del av pensionsboosten och möjligheten att få ditt pensionskapital att växa.

Fullmakt: undersök flyttbar pension

Jag vill gärna veta lite mer först

Pensionsboosten gäller inte för dig med ITP1, ITPK eller SAF-LO, som omfattas av andra avtal. Läs mer om Pensionsboosten under Vanliga frågor och svar.

Förutsägbara pensionsutbetalningar

Förutsägbara pensionsutbetalningar

Som Movestickund har du tillgång till uttagsplaneraren. En unik tjänst där du själv kan laborera med dina pensionspengar för att se hur mycket du kan få i månaden, och hur lång tid pengarna räcker.
Kostnadsfri pensionsrådgivning

Kostnadsfri pensionsrådgivning

Många vill trappa ner successivt eller sluta jobba tidigare än vid 67. Hos Movestic får du kostnadsfri pensionsrådgivning. Där planerar vi för att du ska kunna gå i pension när och hur du vill.
läs mer

Flexibelt fondsparande: Kapitalförsäkring
Månadsspara långsiktigt i fonder i en kapitalförsäkring - ingen vinstskatt när du tar ut dina pengar. Det är enkelt att komma igång. Ansök digitalt på några minuter.
Fondlista
Fondlista
Vårt fondutbud består av ledande svenska och nordiska fonder i kombination med ett urval av kvalitetsfonder från världsledande fondbolag.
Hållbarhetsmärkningar och betyg
I Movestics fondlista hittar du flera olika hållbarhetsmärkningar. Movestics egna Hållbarhetspoäng gör en sammanvägning av olika märkningar och hållbarhetsdata.

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Materialet på denna sida är endast avsedd som inspiration. Det ska inte ses som placeringsråd, placeringsrekommendationer eller placeringsanalyser från Movestic. 

Vill du veta mer?
Har du frågor eller vill veta mer om Movestic och vad vi erbjuder? Hör gärna av dig till oss på 08-120 39 320 eller maila till kund@movestic.se.