Kapitalförsäkring – för dig som vill spara långsiktigt

En flexibel sparform

En kapitalförsäkring är ett ”skal” för sparande i fonder och passar bra för dig som vill månadsspara långsiktigt till dig själv eller någon annan. Kom igång med ett sparande i kapitalförsäkring på några minuter.

 

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Materialet på denna sida är endast avsedd som inspiration. Det ska inte ses som placeringsråd, placeringsrekommendationer eller placeringsanalyser från Movestic. 

 

 • 0 kronor i avgift när du tecknar digitalt
 • Ingen vinstskatt & skattefria utbetalningar
 • Enkelt när du deklarerar
 • Du styr utbetalningstakten
 • Skyddat kapital om något skulle hända dig

Börja spara

Så här fungerar sparande i kapitalförsäkring

Månadsspara eller sätt in engångsbelopp

I en kapitalförsäkring kan du både månadsspara och sätta in engångsbelopp då och då. Månadssparande kan du starta och ändra online. Vill du sätta in engångsbelopp behöver du kontakta vår kundtjänst.

 

Spara i vilka fonder du vill – ingen vinstskatt när du tar ut dina pengar

Du väljer vilka fonder pengarna ska placeras i. När du sparar i fonder via kapitalförsäkring behöver du inte betala reavinstskatt när du tar ut pengarna. Istället dras en avkastningsskatt från försäkringens värde varje år. Det innebär att det är enkelt för dig att vara en aktiv sparare eftersom du slipper ”merarbete” när du deklarerar.

Här hittar du information om avkastningsskatt.

 

Teckna kapitalförsäkringen nu, välj fonder sen

När du tecknar kaptalförsäkring hos oss placeras ditt sparande automatiskt i Movestic Global Hållbar. Du kan sedan själv logga in på movestic.se och välja andra fonder ur Movestics breda fondutbud.

 

Vad kostar en kapitalförsäkring?

När du tecknar en kapitalförsäkring digitalt hos Movestic betalar du enbart fondavgifter.

 • Avgift på kapitalet: 0 %
 • Fast avgift: 0 kronor

Om din kapitalförsäkring är tecknad via en förmedlare eller via rådgivning gäller andra villkor. Fullständiga villkor hittar du här.

 

Hur mycket ska jag spara i en kapitalförsäkring?

Det väljer du själv. Längre ner på sidan kan du testa vår sparplanerare, som hjälper dig att räkna ut mycket du bör spara för att nå dina mål.

När du tecknar ett digitalt månadssparande är minsta sparbelopp 500 kronor i månaden.

 

Hur deklareras en kapitalförsäkring hos Movestic?

Som privatperson behöver du inte redovisa vinster och förluster från ditt sparande i kapitalförsäkring i din deklaration. Istället dras en avkastningsskatt från värdet på ditt sparande varje år. 

 

Spara i kapitalförsäkring till ett barn eller någon annan

Kapitalförsäkring är ett utmärkt alternativ om du vill spara till någon annan än dig själv - exempelvis ett barn, en partner eller en vän.

Kontakta Movestics kundtjänst om du vill spara till någon annan.

 

Hur betalas pengarna ut?

En kapitalförsäkring kan betalas ut på två sätt, löpande utbetalningar över en viss tid eller engångsutbetalning. Kapitalförsäkringen har inget förbestämt utbetalningsdatum. När du vill starta din utbetalning hör du av dig till oss.

Du bestämmer då över hur lång tid du vill att försäkringen ska betalas ut eller om du vill ha en engångsutbetalning. Utbetalningarna från din kapitalförsäkring är skattefria.

 

Spara i kapitalförsäkring till pensionen och styr utbetalningstakten själv

Många sparar i kapitalförsäkring till sin pension eftersom du kan bestämma att få den utbetalad som en "lön", det vill säga månadsvis.

Sparar du till någon annan är det den personen som bestämmer när och i vilken takt pengarna betalas ut.

 

Återbetalningsskydd om något skulle hända dig - välj vem som får ditt sparande om du går bort

I Movestics kapitalförsäkring ingår alltid återbetalningsskydd.

Det innebär att 101 procent av värdet på det du sparat ihop betalas ut till någon av dina efterlevande, om du skulle avlida innan du tagit ut ditt kapital. Du har möjlighet att välja fritt vem eller vilka du vill ska få pengarna. Den/de som får pengarna om du avlider kallas förmånstagare.

Använd den här blanketten för att registrera förmånstagare.

Om du inte registrerar någon förmånstagare och avlider innan du tagit ut pengarna tillfaller de i första hand din make/maka/registrerade partner eller sambo, i andra hand dina barn och i tredje hand övriga arvingar.

 

Mer information och villkor om vår kapitalförsäkring Movestic Spar Privat.

 

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Materialet på denna sida är endast avsedd som inspiration. Det ska inte ses som placeringsråd, placeringsrekommendationer eller placeringsanalyser från Movestic. 

 

Börja spara i kapitalförsäkring

Vad är skillnaden på ISK och en kapitalförsäkring?

Likheterna är många mellan ett ISK och en kapitalförsäkring, såsom att du betalar samma skattesats, men det finns också flera olikheter.

En kapitalförsäkring kan vara bra om:

 • Du planerar att flytta utomlands. Då kan du fortfarande ha kvar din kapitalförsäkring, något som inte går med ISK om du flyttar från Sverige.

 • Du vill välja vem som får pengarna om du dör, en s.k. förmånstagare. Det kan vara en släkting, en organisation eller en nära vän. Förmånstagaren får då ut 101% av värdet. Kapitalförsäkringen blir inte en del av dödsboet - du bestämmer helt och fullt vem som får pengarna.

 • Du vill att en juridisk person ska äga kapitalförsäkringen. Det går inte med ISK.

 • Du önskar att skatten dras direkt i försäkringen, utan att du behöver tänka på det. Med ett ISK betalar du skatt via deklarationen.
läs mer

Sparskola
Movestics sparskola
I Movestics Sparskola guidar vi dig genom varför det är bra med ett eget sparande.
Hållbarhet och fondutvärdering
Vi tror på att ansvarsfulla investeringar tillför långsiktiga värden för fondsparare.
Så väljs fonderna i utbudet
Vi har ett brett fondutbud med fonder från olika välkända fondförvaltare för att passa ditt individuella val.
Villkor
Ta del av villkor och priser för samtliga försäkringar och sparanden hos Movestic.