Öka din pension

För de flesta kommer allmän pension och tjänstepension att ge mellan 55 och 60 procent av slutlönen. Med ett eget sparande ökar du möjligheterna till en bra pension.

Trygga din framtida pension med ett eget sparande

Vikten av privat sparande och ekonomisk skydd ökar. Det gäller inte minst pensionssparande eftersom vi lever längre och blir allt äldre. Vi lever också våra liv på ett alltmer individuellt sätt. Ett eget pensionssparande som passar just dig och skapar frihet att göra det du vill kan därför vara viktigt.

I framtiden kommer vi kanske att vara pensionärer en tredjedel av våra liv. För att lättare komma fram till hur mycket du behöver spara kan du fundera över frågorna:

  • När vill du gå i pension?
  • Var vill du bo som pensionär? Ungefär vad kommer det att kosta? Vill du bo i hus eller lägenhet? Vill du hyra eller äga? Vill du bo kvar på samma ställe eller flytta någon annanstans, vad kostar det att bo där?
  • Vad vill du göra som pensionär? Har du fritidsintressen som kostar mycket eller lite? Vill du kanske ha möjligheten att prova något nytt? Hur stor inkomst tror du att du kommer att behöva?

Tre steg för att komma igång med ett eget sparande

1. Skaffa en överblick av nuläget

På minpension.se får du en samlad bild av hela din framtida pension. Där ser du hur mycket du har tjänat in och även hur mycket du förväntas få när du slutat jobba. Du kan också se hur olika livsval, som deltidsarbete och föräldraledighet, påverkar din pension.

2. Har du tjänstepension?

De flesta arbetsgivare erbjuder tjänstepension idag vilket innebär att en viss procent, oftast 4,5 procent av din bruttolön, sätts av för din pension. Tjänstepension är den bästa förmån du kan ha som anställd och den kommer att göra stor skillnad för den inkomst du kan ta ut som pensionär. Kolla med din arbetsgivare hur det ser ut för dig.

3. Starta ett privat sparande

För de flesta ger allmän pension och tjänstepension mellan 55 och 60 procent av slutlönen. En tumregel för att istället få ut cirka 80 procent av sin slutlön är att själv spara ungefär 4 procent av bruttolönen under hela arbetslivet. Välj sparform och börja månadsspara.

Ett bra alternativ för ditt pensionssparande är en kapitalförsäkring - utan vinstskatt när du väl tar ut dina pengar. Det är enkelt att komma igång – ansök digitalt på några minuter.

Börja pensionsspara

Tips för utlandsflytt
Vi har listat vad som är viktigt att tänka på och vad du behöver göra gällande din pension om du vill flytta utomlands.
Movestic Frihet
Pensionsplanera tillsammans med Movestic, rådgivning för dig som vill skapa en friare framtid.
Har du flyttbar pension?
Samla din pension hos Movestic och få tillgång till ett utvalt fondutbud av ledande svenska och nordiska fonder i kombination med ett urval av kvalitetsfonder från världsledande förvaltare.
Vill du veta mer?
Har du frågor eller vill veta mer om Movestic och vad vi erbjuder? Hör gärna av dig till oss på 08-120 39 320 eller maila till kund@movestic.se.