Pension eget sparande

Öka din pension!

För de flesta kommer allmän pension och tjänstepension att ge mellan 55 och 60 procent av slutlönen. Med ett eget sparande ökar du möjligheterna till en bra pension.
Trygga din framtida pension med ett eget sparande
Vikten av privat sparande och ekonomisk skydd ökar hela tiden. Det gäller inte minst pensionssparande eftersom vi lever längre och blir allt äldre. Vi lever också våra liv på ett alltmer individuellt sätt. Ett eget pensionssparande som passar just dig och skapar frihet att göra det du vill kan därför vara viktigt att ha.

I framtiden kommer vi kanske att vara pensionärer en tredjedel av våra liv så det är aldrig för tidigt att börja spara. Hur mycket du ska spara beror så klart på din inkomst och dina utgifter. För att lättare komma fram till hur mycket du behöver spara kan du fundera över frågorna:

  • När vill du gå i pension?
  • Var vill du bo som pensionär och ungefär vad kommer det att kosta? Vill du bo i hus eller lägenhet? Vill du hyra eller äga? Vill du bo kvar på samma ställe eller flytta någon annanstans, vad kostar det att bo där?
  • Vad vill du göra som pensionär? Har du fritidsintressen som kostar mycket eller lite? Vill du kanske ha möjligheten att prova något nytt? Hur stor inkomst tror du att du kommer att behöva?
Kom igång med ditt sparande
Framtida sparande
Kom igång med ditt sparande


1. Skaffa en överblick av nuläget

minpension.se får du en samlad bild av hela din framtida pension. Där ser du hur mycket du har tjänat in och även hur mycket du förväntas få när du slutat jobba. Du kan också se hur olika livsval, som deltidsarbete och föräldraledighet, påverkar din pension.

2. Har du tjänstepension?

De flesta arbetsgivare erbjuder tjänstepension idag vilket innebär att en viss procent, oftast 4,5 procent av din bruttolön, sätts av för din pension. Tjänstepension är den bästa förmån du kan ha som anställd och den kommer att göra stor skillnad för den inkomst du kan ta ut som pensionär. Kolla med din arbetsgivare hur det ser ut för dig!

3. Starta ett privat sparande

För de flesta ger allmän pension och tjänstepension mellan 55 och 60 procent av slutlönen. En tumregel för att istället få ut cirka 80 procent av sin slutlön är att själv spara ungefär 4 procent av bruttolönen under hela arbetslivet. Välj sparform och börja månadsspara.

Ett bra alternativ för ditt pensionssparande är en kapitalförsäkring - utan vinstskatt när du väl tar ut dina pengar. Det är enkelt att komma igång – ansök digitalt på några minuter.

Spara i kapitalförsäkring

 

Sparskola
Sparskola
I Movestics Sparskola guidar vi dig genom varför det är bra med ett eget sparande och hur du kommer igång på bästa sätt.