Hur mycket behöver jag spara till pensionen?

Många av oss drömmer om friheten att göra det man vill som pensionär samtidigt som man brottas med oron att "ha tillräckligt" mycket pengar. Hur mycket du behöver och därmed behöver spara längs med vägen beror på flera faktorer. Vi listar vad du kan tänka på!

För de flesta innebär livet som pensionär en stor omställning, det gäller inte minst ekonomin. 2019 var medianlönen i Sverige 31 700 kronor före skatt samtidigt som den genomsnittliga pensionen (allmän pension och tjänstepension) låg på ungefär 17 900 kronor före skatt. Ett glapp på 13 800 kronor. Ett sätt för att minska glappet och ge dig själv en bättre pension är att vara aktiv ditt tjänstepensionssparande samtidigt som du pensionssparar privat.

Att tänka på när du sparar privat till pensionen

 • Börja så snart du kan
  Kommer du igång med ditt sparande i ung ålder kan det innebära att du kan spara lite varje månad och sedan växla upp beroende på hur din inkomst utvecklas. En grov tumregel skulle kunna vara att börja spara 10 procent av din lön varje månad. Ju tidigare du börjar desto bättre!
 • Håll igång
  Vanligast och kanske enklast är att sparar en summa varje månad och årligen gör en översyn av sparandet.
 • Det är aldrig för sent
  Pensionen kan kännas långt borta. Det är inte ovanligt att man först kommer igång med sitt pensionssparande i 45-årsåldern när man har runt 20 år kvar i yrkeslivet. Det är inte för sent! Genom ränta-på-ränta-effekten kan ditt pensionssparande växa och du minskar glappet.
  Exempel
  Sparar du 5000 kronor i månaden i 20 år med 4 procents avkastning har du i slutändan sparat ihop drygt 1,2 miljoner, inte så illa med andra ord!
 • Ge ditt sparande möjlighet att växa
  Ju längre bort från pensionsdatumet desto högre risk kan du "kosta på" ditt sparande. Genom att spara i till exempel aktiefonder med en högre risk får du möjlighet till högre avkastning. När dagen för pensionen närmar sig kan det vara idé att placera delar av ditt kapital i sparformer med lägre risk, till exempel räntefonder.
Kontakt
Undrar du något?
Funderar du över något du läst på denna sida är du varmt välkommen att kontakta oss.