Flytta utomlands som pensionär!

Att tänka på om du flyttar utomlands som pensionär

Om du flyttar utomlands kan du ta med dig din svenska pension, både allmän pension och tjänstepension betalas ut oavsett vart du flyttar. Vi listar vad du behöver tänka på och göra innan flyttlasset går.

Glöm inte, årliga levnadsintyg till Pensionsmyndigeten

Innan flyttlasset går behöver du meddela ditt eller dina pensionsbolag och Pensionsmyndigheten din nya adress och ange vart dina pensionspengar ska skickas. Varje år behöver du dessutom skicka in ett levnadsintyg till Pensionsmyndigheten.

Håll koll på skatten när du flyttar utomlands som pensionär

När du bosätter dig utomlands gäller andra skatteregler. Hur mycket du ska betala beror bland annat på om du bor hel- eller deltid utomlands och hur Sveriges skatteavtal med landet ser ut. Under 2021 ändrades till exempel Sveriges skatteavtal med Portugal. Läs mer om skatteavtal hos Skatteverket >

Valutaförändringar kan påverka dina utbetalningar

Din pension betalas alltid ut i svensk valuta. Sjunker svenska kronans värde jämfört med valutan i det land du bor i kommer din pensionsutbetalning att bli lägre. Eftersom valutor kan variera kan det vara bra att ha ett buffertkonto i det land du bor i med landets valuta.

Det här gäller för garantipension

Har du en låg pension och rätt till garantipension? Från och med januari 2023 har du som bor utomlands inte längre rätt till garantipension. Med undantag för dig som är född 1937 eller har änkepension. Läs mer hos Pensionsmyndigheten >

utomlands pensionär

Lägenhet i Spanien: 300 kronor/vecka i 14 år

Över hälften av alla svenskar drömmer om att bo utomlands som pensionärer enligt vår senaste Sifo-undersökning. Vill du börja spara till en framtida utomlandsflytt eller något annat? Då kan kapitalförsäkring vara en sparform för dig.

Läs mer

 

300 kr/vecka i 14 år är räknat på betalning av kontantinsatsen för en genomsnittlig bostad på 70 kvm i Malaga (enligt officiell spansk prisstatistik). Sparandet räknas med en årsavkastning på sex procent.

Bygg ditt möjlighetskonto
Bygg ditt möjlighetskonto
25 eller 15 år kvar till pensionen? Oavsett hur lång tid du har kvar till den dag du vill sluta jobba kan du ge ditt framtida jag större möjligheter genom att på egen hand spara till din pension.
Gå i pension
Att sluta arbeta och gå i pension är en stor omställning för de flesta. Genom att förbereda dig kan du underlätta övergången och få bättre koll på din ekonomi.
Ta ut tjänstepension, tänk på det här!
Vi hjälper dig med vad du ska tänka på och guidar dig genom hur du kan ta ut din tjänstepension. Vad passar dig bäst, fasta månadsbelopp eller utbetalningstid?
Flytta till Movestic
Samla din pension hos Movestic och få tillgång till ett utvalt fondutbud av ledande svenska och nordiska fonder i kombination med ett urval av kvalitetsfonder från världsledande förvaltare.
Vill du veta mer?
Har du frågor eller vill veta mer om Movestic och vad vi erbjuder. Hör gärna av dig till oss på 08-120 39 320 eller maila till kund@movestic.se.