Hur blir det med pensionen om jag flyttar utomlands som pensionär?

Om du flyttar utomlands kan du ta med dig din svenska pension. Både allmän pension och tjänstepension betalas ut oavsett vart du flyttar.

Det du behöver göra är att meddela ditt pensionsbolag och Pensionsmyndigheten om din flytt och ange vart pengarna ska skickas. Du behöver också skicka in ett levnadsintyg årligen till Pensionsmyndigheten.

Att tänka på om du flyttar utomlands som pensionär

När du flyttar utomlands gäller andra skatteregler men en del av pensionen skattar du fortfarande för i Sverige, läs mer om vad som gäller på Skatteverkets hemsida.

Om du har en låg pension och därför har rätt till garantipension gäller speciella regler. Garantipension betalas bara ut under vissa förutsättningar och i vissa länder. Kontakta Pensionsmyndigheten för mer information.

Svensk pension betalas alltid ut i svensk valuta. Sjunker svenska kronans värde jämfört med valutan i det land där du bor, så kommer utbetalningen att bli lägre än tidigare i ditt lands valuta.

Mer information om att pensionera sig utomlands finns på Pensionsmyndighetens hemsida.

 

spara pension
Hur mycket behöver jag spara till pensionen?
Många av oss drömmer om friheten att göra det man vill som pensionär samtidigt som man brottas med oron att "ha tillräckligt" mycket pengar. Vi listar vad du kan tänka på när du sparar till pensionen.
Boosta ditt sparande
Via din arbetsgivare finns det flera sätt att stärka det befintliga pensionssparandet via tjänstepensionen.

Par utomhus på promenad fyrkantig.jpg