Flytta utomlands som pensionär

Allt fler väljer att lämna Sverige som pensionärer och flyttar utomlands. Men hur fungerar det egentligen med pensionen?

Att tänka på om du flyttar utomlands som pensionär

När du flyttar utomlands som pensionär behåller du din svenska pension, både allmän pension och tjänstepension betalas ut oavsett vart du flyttar. Beroende på var du flyttar kommer den påverkas av både landets valuta och de skatteavtal Sverige har med landet.

Innan flyttlasset finns det saker du behöver tänka på och göra:

  • Meddela ditt eller dina pensionsbolag och Pensionsmyndigheten din nya adress och var pensionspengarna ska skickas.
  • Se över hur din pension och skatt kommer förändras i förhållande till landet du flyttar till.
  • Årligen skicka in ett levnadsintyg till Pensionsmyndigheten.

Håll koll på skatten när du flyttar utomlands som pensionär

När du bosätter dig utomlands gäller andra skatteregler. Hur mycket du behöver betala beror bland annat på om du bor hel- eller deltid utomlands och hur Sveriges skatteavtal med landet ser ut. Fram till 2021 har det exempelvis varit skattefritt att plocka ut sin tjänstepension i Portugal, men skatteavtalet mellan Sverige och Portugal har nu ändrats. Beroende på var du bor kan du beskattas olika för de olika delarna av pensionen. 

Läs mer om skatteavtal hos Skatteverket

Valutaförändringar kan påverka pensionsutbetalningar

Eftersom din pension alltid betalas ut i svensk valuta innebär det att kronans värde påverkar hur stort pensionsbelopp du får utbetalt. Sjunker svenska kronans värde jämfört med valutan i det land du bor i kommer din pensionsutbetalning att bli lägre. Det kan därför vara bra att ha ett buffertkonto i det land du bor i med landets valuta.

Det här gäller för garantipension

Har du en låg pension och rätt till garantipension? Från och med januari 2023 har du som bor utomlands inte längre rätt till garantipension. Med undantag för dig som är född 1937 eller har änkepension. 

Läs mer hos Pensionsmyndigheten

Tjänstepension från tidigare arbetsgivare? Så gör du med fribrev

Har du haft flera anställningar genom åren kan du ha en eller flera olika ”tjänstepensioner” som lagts i det som kallas fribrev. För att få enklare överblick och kontroll över hela din tjänstepension kan du flytta och samla dina fribrev.

Har frågor om fribrev och hur det fungerar när du flyttar utomlands, höra av dig till Movestic.

Movestic Frihet
Pensionsplanera tillsammans med Movestic, rådgivning för dig som vill skapa en friare framtid.
10 - 15 år kvar att jobba?
För dig som Movestickund. Vi går igenom hela ditt pensionssparande och skapar en personlig handlingsplan utifrån dina mål.
utomlands pensionär

Lägenhet i Spanien: 300 kronor/vecka i 14 år

Många svenskar drömmer om att bo utomlands som pensionärer. Vill du börja spara till en framtida utlandsflytt eller något annat? Då kan kapitalförsäkring vara en sparform för dig.

Börja spara

 

300 kr/vecka i 14 år är räknat på betalning av kontantinsatsen för en genomsnittlig bostad på 70 kvm i Malaga (enligt officiell spansk prisstatistik). Sparandet räknas med en årsavkastning på sex procent.

Bygg ditt möjlighetskonto
Bygg ditt möjlighetskonto
25 eller 15 år kvar till pensionen? Oavsett hur lång tid du har kvar till den dag du vill sluta jobba kan du ge ditt framtida jag större möjligheter genom att på egen hand spara till din pension.
Gå i pension
Att sluta arbeta och gå i pension är en stor omställning för de flesta. Genom att förbereda dig kan du underlätta övergången och få bättre koll på din ekonomi.
Ta ut tjänstepension, tänk på det här!
Vi hjälper dig med vad du ska tänka på och guidar dig genom hur du kan ta ut din tjänstepension. Vad passar dig bäst, fasta månadsbelopp eller utbetalningstid?
Har du flyttbar pension?
Samla din pension hos Movestic och få tillgång till ett utvalt fondutbud av ledande svenska och nordiska fonder i kombination med ett urval av kvalitetsfonder från världsledande förvaltare.
Vill du veta mer?
Har du frågor eller vill veta mer om Movestic och vad vi erbjuder? Hör gärna av dig till oss på 08-120 39 320 eller maila till kund@movestic.se.