Ge ditt fribrev en skjuts

Flera tjänstepensioner i bagaget

Är du en av dem som har haft några anställningar genom åren? Då har du säkert en eller kanske flera olika ”tjänstepensioner” som lagts i fribrev. Vi reder ut vad ett fribrev är och tipsar om hur du bäst förvaltar dem.

I Sverige har ungefär 9 av 10 anställa en tjänstepension, det vill säga att deras arbetsgivare betalar in en summa pengar varje månad till en framtida lön som pensionär. Tjänstepensionen kan styras av ett kollektivavtal om du arbetar inom en bransch eller på en arbetsplats där kollektivavtal gäller.

Arbetar du på en arbetsplats där kollektivavtal inte finns så är det din arbetsgivare som väljer att erbjuda tjänstepension eller inte. Ofta är tjänstepensionen paketerad tillsammans med olika försäkringar, till exempel sjukförsäkring och premiebefrielse som ger dig ett utökat ekonomiskt skydd om du blir sjuk under lång tid. Läs mer om tjänstepension och tjänstepensionsparande.

Vad är fribrev?

När du avslutar en anställning där du haft tjänstepension som förmån (kollektivavtalad eller inte) så upphör arbetsgivarens inbetalningar och tjänstepensionen läggs i så kallat fribrev. De olika försäkringsdelarna upphör men de inbetalade pengarna ligger kvar i den placeringsform du tidigare valt. Om du placerat din tjänstepension i fonder så ligger pengarna kvar i de fonder du valt. Du har möjlighet att påverka sparandet genom att fortsätta vara aktiv!

Vad ska jag göra med mina fribrev?

Genom att samla dina fribrev kan du få en bättre överblick av ditt totala sparande och få möjlighet att ta hand om ditt intjänade tjänstepensionskapital på ett enklare sätt. Eventuellt kan du också minska den totala kostnaden för dina olika fribrev genom att slå ihop dem till ett.

Det är inte alla fribrev som kan flyttas och det kan ta lite tid att flytta dem. Det är dina tidigare arbetsgivare som äger fribreven och du som tidigare anställd är försäkringstagare av fribreven. Du är alltså ansvarig för kapitalets tillväxt och den som kommer att få pengarna utbetalade till dig. Tidigare arbetsgivare måste dock alltid tillfrågas innan ett fribrev kan flyttas. Läs mer om vilka tjänstepensioner du kan flytta och hur du går tillväga för att flytta tjänstepension till Movestic.

Man som kollar på sin mobil
bild på en telefon med fondvalstjänsten

Ge fribreven en skjuts

MAIA är tjänsten som guidar och hjälper dig med att hitta rätt risknivå för dina fribrev (och annat sparande du har hos Movestic). Du får dessutom fondrekommendationer utifrån hur du vill placera dina pengar. Movestic har ett brett, hållbart och utvärderat fondutbud som ger ditt tjänstepensionskapital möjlighet att växa. 

Läs mer om MAIA

Vill du veta mer?
Har du frågor eller vill veta mer om Movestic och vad vi erbjuder. Hör gärna av dig till oss på 08-120 39 320 eller maila till kund@movestic.se