Ge ditt fribrev en skjuts

Ta reda på vilka tjänstepensioner du kan flytta och hur du flyttar

Flera tjänstepensioner i bagaget

Är du en av dem som har haft några anställningar genom åren? Då har du säkert en eller kanske flera olika ”tjänstepensioner” som lagts i fribrev. Vi reder ut vad ett fribrev är och tipsar om hur du bäst förvaltar dem.

I Sverige har ungefär 9 av 10 anställa en tjänstepension. Det vill säga att deras arbetsgivare betalar in en summa pengar varje månad till en framtida lön som pensionär. Tjänstepensionen kan styras av ett kollektivavtal om du arbetar inom en bransch eller på en arbetsplats där kollektivavtal gäller.

Arbetar du på en arbetsplats där kollektivavtal inte finns så är det din arbetsgivare som väljer att erbjuda tjänstepension eller inte. Ofta är tjänstepensionen paketerad tillsammans med olika försäkringar, till exempel sjukförsäkring och premiebefrielse som ger dig ett utökat ekonomiskt skydd om du blir sjuk under lång tid.

Läs mer om tjänstepension och tjänstepensionssparande.

Vad är fribrev?

När du avslutar en anställning där du haft tjänstepension som förmån (kollektivavtalad eller inte) så upphör arbetsgivarens inbetalningar och tjänstepensionen läggs i så kallat fribrev.

De olika försäkringsdelarna upphör men de inbetalade pengarna ligger kvar i den placeringsform du tidigare valt. Om du placerat din tjänstepension i fonder så ligger pengarna kvar i de fonder du valt. Du har möjlighet att påverka sparandet genom att fortsätta vara aktiv.

Vad ska jag göra med mina fribrev?

Genom att samla dina fribrev kan du få en bättre överblick av ditt totala sparande och få möjlighet att ta hand om ditt intjänade tjänstepensionskapital på ett enklare sätt. Eventuellt kan du också minska den totala kostnaden för dina olika fribrev genom att slå ihop dem till ett.

Genom att samla dina fribrev kan du få överblick och påverka din framtida pension

Det är inte alla fribrev som kan flyttas och det kan ta lite tid att flytta dem. Det är dina tidigare arbetsgivare som äger fribreven och du som tidigare anställd är försäkringstagare av fribreven.

Du är alltså ansvarig för kapitalets tillväxt och den som kommer att få pengarna utbetalade till dig. Tidigare arbetsgivare måste dock alltid tillfrågas innan ett fribrev kan flyttas.

Vill du ta reda på vilka tjänstepensioner du kan flytta och hur du flyttar?

Läs mer, skicka in en fullmakt eller hör av dig så hjälper Movestic dig.

Så här flyttar du fribrev

"Jag sparar det på disketten"

"Jag sparar det på disketten"

Var du med på den här tiden? Nu kan du äntligen flytta din gamla tjänstepension. Kostnadsfri pensionsrådgivning och Pensionsboost på ditt inflyttade kapital.
Kostnadsfri pensionsrådgivning

Kostnadsfri pensionsrådgivning

Du får personlig hjälp av våra rådgivare, en individuell handlingsplan, placeringsråd utifrån dina sparpreferenser och hjälp att se över ditt försäkringsskydd. Kostnadsfritt för dig som är kund.
Tips för utlandsflytt
Vi har listat vad som är viktigt att tänka på och vad du behöver göra gällande din pension om du vill flytta utomlands.
Gå i pension tidigt, vad krävs?
Vi guidar dig genom vad du behöver tänka på och göra om du drömmer du om att trappa ner från arbetslivet i förtid.
Guide: Förbered dig för pension
Här guidar vi dig till en bra förberedelse för pensionen. Checklistor och tips för alla faser i livet: mitt i livet, gyllene medelåldern, åren innan pension och dags att gå i pension.

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Materialet på denna sida är endast avsedd som inspiration. Det ska inte ses som placeringsråd, placeringsrekommendationer eller placeringsanalyser från Movestic. 

 

Vill du veta mer?
Har du frågor eller vill veta mer om Movestic och vad vi erbjuder? Hör gärna av dig till oss på 08-120 39 320 eller kund@movestic.se