Krönika av Sandra Bourbon

Författare, finansrebell och framtidsfeminist

Låt värderingarna styra hur du investerar pensionspengarna

Våra värderingar styr hur vi lever våra liv. Men för att kunna leva livet du vill leva behöver du pengar – både nu och till pensionen. Många väljer emellertid att skjuta pensionssparandet på framtiden.

Vi skyller på att vi är rädda, uttråkade, inte kan tillräckligt eller har ont om tid. Men du kan inte lita på att systemet tar hand om dig. Den enda som kan ta kontroll över din framtida lycka är du själv. 

Just nu står vi inför ett stort skifte i ekonomin. Oändlig hållbar tillväxt är en omöjlig utopi och vi behöver därför hitta nya sätt att leva våra liv. En trend kopplat till hållbarhet och värderingar är minimalism där människor säljer majoriteten av sina prylar. Många väljer också att skala ner boendet genom att flytta till små mobila hus, så kallade ”tiny houses”. Det handlar inte om att gå tillbaka till stenåldern utan om att konsumera färre prylar och ta hand om de få saker du har – och bara omge dig av sådant som du älskar. 

I slutändan handlar det om att få mer tid och pengar till det som verkligen är viktigt för just dig. 

Ofta prioriterar vi att spendera pengarna här och nu, men glömmer att blicka längre fram mot tiden när vi slutat förvärvsarbeta. Många jag träffar har ångest över att ta tag i sin pension. De är rädda för att göra fel. Men att inte göra något val alls är också ett val. Det bästa du kan göra för ditt framtida jag är i stället att sätta pensionspengarna i arbete så snart som möjligt – oavsett hur lite pengar du kan avvara.

”Du kan inte lita på att systemet tar hand om dig”

Något som har hjälpt mig är att finna ett högre syfte med mina investeringar, som till exempel att investera i bolag som försöker lösa klimatkrisen. I nuläget är det emellertid svårt för konsumenter att veta vad som är en hållbar investering. Det ärinte som att köpa en tröja av dålig kvalitet där konsekvenserna syns ganska snart. Om en fond är bra eller dålig syns först långt senare.

Men i takt med att efterfrågan på hållbara investeringar blir större, ökar också pressen på fondbolag och lagstiftare att göra det enklare för vanligt folk att göra hållbara investeringsval.

”Många jag träffar har ångest över att ta tag i sin pension.”

När du gör privata investeringar blir det också möjligt att äga ditt eget liv: lämna en dålig relation, flytta till ett bättre område, byta jobb när du inte trivs, spendera mer tid med nära och kära eller gå i pension tidigare.

I förlängningen köper du din egen frihet och kan må bättre under hela livet.

 

Genom att följa dina värderingar, även när det kommer till dina pensionspengar, blir det roligare samtidigt som du kan sova gott om natten.

Sandra Bourbon
Sandra Bourbon. Författare, finansrebell och framtidsfeminist.

Läs mer från rapporten Karriär och Pension

En genomlysning av svenskarnas tankar och attityder kring framtidens pension och arbetsmarknad. Rapporten består av fyra delar och baseras på statistik framtagen av Sifo på uppdrag av Movestic.

Vill du veta mer om tjänstepension för företag?

Behöver du en tjänstepensionslösning för ditt företag? Eller kanske bara någon att bolla er nuvarande lösning med?

Kontakta oss, så får du prata med någon av våra tjänstepensionsexperter. 

 

Kontakta oss