Snart börjar Collectums nya upphandling för ITP att gälla

1 oktober 2023 börjar Collectums nya upphandling för ITP att gälla. Så påverkas du!

Tjänstepension ITP är en kollektivavtalad tjänstepensionslösning för dig som är privatanställd tjänsteman. Alla som har ITP kan välja hur och var pensionspengarna ska placeras. Hälften av kapitalet måste placeras i traditionell försäkring (försäkringsbolaget förvaltar pengarna åt dig) och för andra hälften kan du välja mellan traditionell försäkring och fondförsäkring (du placerar i fonder som du själv väljer).

Du väljer pensionsbolag för din ITP hos Collectum 

Collectum är valcentral och administratör för ITP. På Collectums hemsida kan du göra alla dina val för ITP. Vilka bolag som är valbara varierar över tid. Var femte år genomför Collectum en upphandling som styr vilka pensions- och försäkringsbolag du kan välja att placera din ITP hos. I den senaste upphandlingen som börjar gälla den 1 oktober 2023 valdes totalt 10 bolag ut som placeringsalternativ för nysparande, men du som redan valt ett annat bolag kan ha kvar ditt sparande där så länge du vill.
Se vilka bolag som är valbara hos Collectum

Det här händer om du inte gör något val hos Collectum

Väljer du inte själv placeringsform och bolag för din ITP placeras hela ditt pensionskapital för ITP per automatik i traditionell försäkring hos ickevalsalternativet Alecta.

Är din ITP placerad hos ett bolag som inte är valbart efter 1 oktober?

Du som sedan tidigare valt ett bolag för din ITP som inte längre är valbart för nysparande enligt den nya upphandlingen kan ha kvar dina sparade pensionspengar och dina framtida inbetalningar så länge du vill hos det bolag du valt.

Vill du att dina inbetalningar ska fortsätta att gå till det bolag du valt  efter 1 oktober behöver du bekräfta ditt val hos Collectum senast 30 september.

  • Du som berörs kontaktas av Collectum i början av juli 2023 om att du behöver uppdatera ditt val
  • Gör du inget aktivt val kommer nya inbetalningar från och med den 1 oktober att flyttas till ickevalsalternativet Alecta
  • Tidigare insamlat sparkapital stannar hos bolaget du valt sedan tidigare så länge du önskar även om du inte uppdaterar ditt val


Movestics erbjudande för ITP 

Movestic är valbara för ITP fram till 30 september 2023. I samband med den nya upphandlingen har vi uppdaterat och förbättrat vårt fonderbjudande. Vi erbjuder flera externa fonder från några av marknadens mest välkända fondförvaltare till rabatterat pris. Ta del av fullständig information om fondutbudet

Vill du placera din tjänstepension ITP hos Movestic?
Gör ditt val hos Collectum senast 30 september

Behöver jag uppdatera mitt val av Movestic?

Alla som har valt Movestic för sin ITP före 1 juli 2023 behöver uppdatera sitt val hos Collectum för att nya inbetalningar ska fortsätta att gå till Movestic efter 1 oktober 2023. Alla som väljer Movestic för sin ITP under perioden 1 juli till 30 september 2023 behöver inte uppdatera sitt val.

Räkneexempel ITP
Vi visar hur mycket pengar du får till pensionen genom ITP.
ITP hos Movestic
Läs mer om Movestics erbjudande för dig med tjänstepension ITP.