Hur mycket får jag till pensionen genom ITP?

Så här beräknar du hur mycket pengar du får från tjänstepensionen

Avsättningen som görs till din tjänstepension ITP är viss procent av din lön. Hur mycket pengar som betalas in beror också på vilket avtal du tillhör. Är du född 1979 eller senare tillhör du i regel ITP 1 och är du född 1978 eller tidigare hör du i regel till ITP 2. För att veta säkert vilket avtal du tillhör logga in på collectum.se eller prata med din arbetsgivare.

4,5 % av din månadslön avsätts till din tjänstepension ITP

Din arbetsgivare betalar normalt in 4,5 procent av din månadslön, på upp till 44 375 kronor till tjänstepensionen (2022). Dessutom 30 procent på lön över det. En lön på 30 000 kr per månad kan alltså ge 16 200 kr per år i sparande.

Collectum.se kan du göra ett aktivt val med var din tjänstepension är placerad och på så sätt påverka din framtida pension.

Tjänstepension ITP hos Movestic

Så här mycket får du med ITP 1

Tillhör du ITP 1 avsätts 4,5 procent av din månadslön upp till 7,5 inkomstbasbelopp. För lön över 7,5 inkomstbasbelopp avsätts 30 procent på det överstigande kapitalet. ITP1 är för anställda tjänstemän födda 1979 eller senare.

Läs mer om basbelopp och inkomastbasbelopp

Räkneexempel
En 27-åring med 28 000 kr i månadslön och 40 år kvar till pension kan räkna med att under sitt yrkesliv spara ihop ett kapital via sin tjänstepension ITP på cirka 3 miljoner kronor vilket ger ungefär 15 500 kronor i månaden i tjänstepension*. 

*Med en årlig antagande lönetillväxt på två procent och fyra procent avkastning.

Så här mycket får du med ITP 2

ITP 2 betår av två delar, en förmånsbestämd del och en premiebestämd del.

Hur mycket som betalas in enligt den förmånsbestämda delen räknas ut av din ålder, lön, beräknade tjänstetid och den tjänstepension som du har tjänat in sedan tidigare. Den premiebestämda delen (ITPK) utgör av två procent av din lön.

ITP 2 får anställda tjänstemän födda 1978 eller tidigare.

Påverka din framtida pension

Välj hur och var dina pengar ska placeras och påverka din framtida pension. Oavsett om du är nyligen ansluten, har haft under tid eller haft ITP under en tidigare anställning.

Börja med att logga in på Collectum.se och se vilket ITP-avtal du tillhör eller har tillhört. Du har möjlighet att göra flera val för din ITP. Du kan välja:

  • Om dina pengarna ska sparas i fondförsäkring eller traditionell försäkring
  • Vilket pensionsbolag du vill spara dina pengar hos
  • Du kan välja flytta och samla tidigare sparat ITP-kapital
  • Du kan lägga till återbetalningsskydd och/eller familjeskydd

Gör ett val på collectum.se

Påverka din ITP
ITP 1 eller ITP 2?
Vilken tjänstepension har du?
Tjänstepension ITP är en kollektivavtalad tjänstepensionslösning för privatanställda tjänstemän. Du kan ha din tjänstepension i avtalet ITP 1 eller ITP 2.
flytta
Flytta tjänstepension ITP
Har du tidigare sparat ITP-kapital? När du flyttar till Movestic får du ta del av vårt erbjudande med rabatterade fondavgifter för hela ditt kapital!
Fonder itp
Fondutbud ITP
Movestic erbjuder ett utvalt, hållbart och rabatterat fondutbud till dig som har tjänstepension ITP. Fonderna har hög rating hos Morningstar och bra historisk avkastning.
Tjänstepension hos Movestic
ITP hos Movestic
Din pension - ditt val. Välj hur din tjänstepension ITP ska placeras och påverka din framtida pension. Ta del av Movestics erbjudande för ITP.

ITP är en del av ett kollektivavtal mellan Svenskt Näringsliv och PTK. Informationen gäller för avtal från och med 2018-10-01. För äldre försäkringar – logga in och se vad som gäller för dig.

kontakta oss
Vill du veta mer?
Har du frågor eller vill veta mer om Movestic och vad vi erbjuder. Hör gärna av dig till oss på 08-120 39 320 eller maila till kund@movestic.se.