Hur mycket får jag till pensionen genom ITP?

Räkneexempel, hur mycket får jag till pensionen genom ITP

Har du tjänstepension ITP avsätts en viss procent av din lön till ditt tjänstepensionssparande. Hur mycket pengar som betalas in beror på om du tillhör ITP 1 eller ITP 2. Vilket avtal du tillhör beror på när du är född och vilket avtal din arbetsgivare valt att erbjuda. 

Mer om ITP 1 & 2

 

ITP 1 – 4,5 procent av din månadslön

Tillhör du ITP 1 betalar din arbetsgivare normalt in 4,5 procent av din månadslön till din pension upp till 7,5 inkomstbasbelopp. För lön över 7,5 inkomstbasbelopp (som 2023 motsvarar en månadslön över 46 438 kronor) avsätts dessutom en pensionspeng som motsvarar 30 procent av det överstigande kapitalet.

Räkneexempel
En 27-åring med 28 000 kr i månadslön och 40 år kvar till pension kan räkna med att under sitt yrkesliv spara ihop ett kapital via sin tjänstepension ITP på cirka tre miljoner kronor. Vilket vid pension ger ungefär 15 500 kronor i månaden*. 

*Med en årlig antagande lönetillväxt på två procent och fyra procent avkastning.

Läs mer om basbelopp och inkomastbasbelopp


Så här mycket pengar får du till pension genom ITP 2

ITP 2 betår av två delar, en förmånsbestämd del och en premiebestämd del. Hur mycket som betalas in enligt den förmånsbestämda delen räknas ut av din ålder, lön, beräknade tjänstetid och den tjänstepension som du har tjänat in sedan tidigare. Den premiebestämda delen (ITPK) utgör av två procent av din lön.
ITP 1 eller ITP 2?
Vilken tjänstepension har du?
Tjänstepension ITP är en kollektivavtalad tjänstepensionslösning för privatanställda tjänstemän. Du kan ha din tjänstepension i avtalet ITP 1 eller ITP 2.
Fonder itp
Fondutbud ITP
Movestic erbjuder ett utvalt, hållbart och rabatterat fondutbud till dig som har tjänstepension ITP. Fonderna har hög rating hos Morningstar och bra historisk avkastning.
Entrélösning movestic
Enkelt med Movestics entrélösning
Vi erbjuder en entrélösning med 0 kronor i årlig avgift, rabatterade fondavgifter och som riskjusteras automatiskt ju närmre pension du kommer.
Tjänstepension hos Movestic
ITP hos Movestic
Din pension - ditt val. Välj hur din tjänstepension ITP ska placeras och påverka din framtida pension. Ta del av Movestics erbjudande för ITP.

ITP är en del av ett kollektivavtal mellan Svenskt Näringsliv och PTK. Informationen gäller för avtal från och med 2018-10-01. För äldre försäkringar – logga in och se vad som gäller för dig.

Vill du veta mer?
Har du frågor eller vill veta mer om Movestic och vad vi erbjuder? Hör gärna av dig till oss på 08-120 39 320 eller maila till kund@movestic.se.