Det är fullt möjligt att ta ut pension utomlands, men skattereglerna kan förändras beroende på var du bosätter dig. När du flyttar utomlands beskattas pensionen ofta enligt SINK – särskild inkomstskatt för utomlands bosatta. Hur hög skatten blir och vilket land som har rätt att beskatta pensionen beror på det skatteavtal som Sverige har med det aktuella landet. Tidigare kunde man till exempel ta ut tjänstepension skattefritt i Portugal, men i dag beskattas pensionen i enlighet med det uppdaterade skatteavtalet mellan Sverige och Portugal. I vissa fall, där inget skatteavtal finns, finns det risk för dubbelbeskattning.
Reglerna skiljer sig från land till land – därför är det viktigt att ta reda på vad som gäller i just ditt fall.
Meddela dina pensionsbolag och Pensionsmyndigheten din nya adress och vilket konto pensionen ska sättas in på.
Se över hur din pension och skatt kommer att förändras i förhållande till landet du flyttar till. Läs mer om skatt på pension utomlands hos Skatteverket.
Du behöver årligen skicka in ett levnadsintyg till Pensionsmyndigheten.
Valutakursen påverkar hur mycket din pension i kronor faktiskt räcker till där du bor.
Svensk pension betalas alltid ut i svenska kronor. Det innebär att valutakursen påverkar hur mycket du faktiskt får för pengarna i det land där du bor. Även om beloppet i kronor är detsamma varje månad, kan din köpkraft förändras beroende på hur kronan står mot den lokala valutan. Det kan vara klokt att ha en ekonomisk buffert i den lokala valutan.
Enligt vår senaste undersökning vill över hälften av svenskarna tillbringa hela eller delar av sin pension utomlands. Det vanligaste skälet är längtan efter sol och värme, men även lägre levnadskostnader och nyfikenhet på nya kulturer spelar in. Spanien är det mest populära landet att flytta till, följt av Italien, Frankrike och Grekland. Intresset är störst bland 40–55-åringar, särskilt i Stockholm.
Spanien är det land flest svenskar drömmer om att flytta till som pensionärer, enligt vår senaste undersökning. Svensk pension betalas ut som vanligt om du är bosatt i Spanien, men beskattningen styrs av skatteavtalet mellan länderna. I praktiken innebär det oftast att den allmänna pensionen beskattas i Sverige, medan tjänstepensionen beskattas i Spanien.
Som pensionär folkbokförd i Spanien finns rätt till sjukvård via det spanska systemet, men det kräver registrering och eventuellt intyg från Försäkringskassan (S1-intyg). Det är också vanligt att komplettera med privat vårdförsäkring, särskilt i väntan på registrering eller för att få snabbare vård.
Spanien är ett av de vanligaste länderna att flytta till som svensk pensionär. Svensk intjänad pension betalas ut även vid permanent boende i Spanien, men beskattningen påverkas av skatteavtalet mellan länderna. Vanligtvis beskattas allmän pension i Sverige, medan tjänstepension beskattas i Spanien.
Som pensionär folkbokförd i Spanien finns rätt till sjukvård via det spanska systemet, men det kräver registrering och eventuellt intyg från Försäkringskassan (S1-intyg). Det är också vanligt att komplettera med privat vårdförsäkring, särskilt i väntan på registrering eller för att få snabbare vård.
Att kombinera deltidsarbete med att ta ut pension – blir allt vanligare. Och många vill kunna ta med sig arbetet utomlands. Men innan flyttlasset går finns några viktiga saker att tänka på:
Skatteregler – Skatt på pension och arbetsinkomst kan skilja sig mellan länder.
Arbetsrätt – Kolla upp vilka regler som gäller för att arbeta i det land du vill vistas i, särskilt om det ligger utanför EU.
Socialförsäkring – Undersök hur du påverkas vad gäller sjukvård, pension och andra trygghetssystem.
Movestics pensionsrådgivare hjälper dig att få en överblick över dina förutsättningar och att planera för en pension som är anpassad efter dina önskemål. Tillsammans går ni igenom sparandet, placeringarna och försäkringsskyddet, och lägger upp en plan. Oavsett om du har 10–15 år kvar i arbetslivet, eller om du är redo att trappa ner nu, erbjuder Movestic rådgivning som gör det enklare att ta nästa steg mot en pension på dina villkor.
Om du har pension hos flera olika försäkringsbolag kan du i vissa fall flytta din pension och genom att samla den på ett ställe få en bättre överblick.
Movestics pensionsrådgivare hjälper dig att få en överblick över dina förutsättningar och att planera för en pension som är anpassad efter dina önskemål.
25 eller 15 år kvar till pensionen? Oavsett hur lång tid du har kvar till den dag du vill sluta jobba kan du ge ditt framtida jag större möjligheter genom att på egen hand spara till din pension.
Närmar du dig pensionsålder? Då är det dags att börja planera för hur du ska ta ut dina pensionspengar. Vi hjälper dig med vad du behöver tänka på.