Börsåret 2020

Vår fondanalytiker Oskar Sandvik sammanfattar börsåret 2020 och korar årets fondvinnare. Tre fondförvaltare gästar, kommenterar året som gått och siar om framtiden.
Oskar Sandvik

Oskar Sandvik om börsåret 2020

Vilket börsår vi har upplevt. Handelskrig mellan Kina och USA, Brexit, oljepriskrig mellan Saudiarabien och Ryssland och presidentval i USA. Alla faktorer nog för att skaka om börserna rejält. Men allt kom något i skymundan av coronapandemin som lamslog stora delar världen.

Under 2020 har vi varit med om börsfall som vi inte sett sedan den stora Wall Street-kraschen i oktober 1929. Som investerare kan man dock ändå höja på ögonbrynen efter detta spektakulära år. En insättning om 10 000 kronor i en indexfond som inkluderar alla bolag på Stockholmbörsen, OMXSPI, gav vid slutet av året en avkastning på 10 till 12 procent och 1000 kronor i handen.

Läs mer

Tre fonder i fokus

Trots årets stora upp- och nergångar visar bokslutet plus för flera fonder i vårt utbud. Vi har bett tre fondförvaltare kommentera framgångarna, deras hållbarhetsarbete och spana in i 2021.

BNP Paribas Energy Transition
Edward Lees berättar om miljösmarta fonden BNP Paribas Energy Transition.
Fondita Sustainable Europe
Marcus Björksten om hållbarhetsarbetet med fonden Fondita Sustainable Europe.
Lannebo Sverige Hållbar
Peter Lagerlöf berättar om hur fonden Lannebo Sverige Hållbar kom till.
Fler hållbara fonder
Årets hållbarhetssammanställning över vårt fondutbud är här. Sammanställningen visar bland annat att antalet hållbara fonder har ökat!