Företag Privat
14:53 | 26 april 2019

Veckan som gått - Orörd reporänta och en svag svensk krona

I veckan som gått kan du nu läsa om hur riksbankens senaste besked om reporäntan och hur den svaga svenska kronan påverkar oss.

så påverkas vi av svag svensk krona

Torsdag 25 april kom det förväntade beskedet att Riksbanken lämnar reporäntan orörd på -0,25 procent. Sist räntan höjdes var i december förra året, då höjdes den från -0,50 procent till -0,25 procent.

Riksbanken, med Ingves i spetsen, bedömer att räntan väntas ligga kvar på samma nivå lite längre än vad som bedömdes vid förra riksbanksmötet i februari. Samtidigt sänks räntebana och en eventuell räntehöjning kan väntas först i slutet av året, alternativt tidigt nästa år. Vidare meddelade man att framtida höjningarna kommer ske med en allt långsammare takt än tidigare planerat.

Som grund till försiktigheten hänvisar Riksbanken till både låg inflation globalt och i Sverige samt generellt låga räntor. Vilket skapar en osäkerhet kring den fortsatt globala utvecklingen.

Fortsatt svag svensk krona

Svenska kronan försvagades ytterligare under torsdagen 25 april och tappade dryga tio öre mot euron. En svag krona är dock inte ett tecken på att det går dåligt för den svenska ekonomin, däremot påverkar den oss på olika sätt. Inhemsk turistnäring och svenska exportbolag gynnas, medan importerade varor och utlandssemestrar blir dyrare.

Oskar Sandvik är senior fondanalytiker på Movestics investeringsavdelning.

Läs också

Oskars Månadsrapport

Veckan som gått, vecka 15


Missa inte vårt nyhetsbrev!