Veckan som gått - Hur mycket godis äter medelsvensken?

I veckan som gått kan du nu läsa om hur mycket svenskarna älskar sitt godis. Och hur mycket vårt grannland uppskattar vårt godisutbud.

Man kan si mye rart om svensker, men godteri kan de…

Påsken närmar sig med stormsteg och som vanligt ska påskäggen fyllas till brädden med chokladägg och folieinslagna harar. Rapporter visar att under påsken ökar svenska godisproducenter sin försäljning med nästan 50 procent jämfört med en vanlig vecka.

Hur mycket godis äter medelsvensken på ett år?

Det sägs att svenskarna äter mest godis i hela världen. Under 2016 såldes det konfektyrvaror för hisnande 21 miljarder kronor i Sverige enligt siffror från SCB . Mäter man det i antal kilo sötsaker, äter medelsvensken i snitt drygt 15 kilo godis per år.

Det är inte bara svenskarna som är glada i godis. Våra kära grannar i väst, åker gärna över gränsen till  ”Søta bror” på “Harrytur” och bunkrar godis och andra varor. En svagare svensk krona, lägre matpriser och norska sockerskatten är alla bidragande faktorer till att handeln över gränsen ökade med cirka fyra procent 2018. Siffror från den norska statistiska centralbyrån visar att norrmännen handlade för över 17 miljarder kronor i Sverige förra året.

 

Av: Oskar Sandvik, tidigare senior fondanalytiker på Movestics investeringsavdelning.

 

Dags att dra ner på gotteinköpen?
Det finns flera fördelar att minska på godisintaget. Du kan kan till exempel få mer pengar över till ett framtida bostadsköp, semester eller livet när du slutat jobba.