Månaden som gått med vår fondanalytiker Oskar
Oskar Sandvik är senior fondanalytiker på Movestics investeringsavdelning. Där ansvarar han tillsammans med tre kollegor för fondselektering, analys och utvärdering av Movestic Liv & Pensions fondutbud.
Den kinesiska börsen som handlar inhemska aktier (A-aktier) har gått upp närmare 40 procent på tre månader. Bland de större marknaderna har den med lägst avkastning, den Sydafrikanska, ”bara” levererat omkring nio procent.
Sverige har haft en ganska instabil börsmånad som har påverkats av VD-avhopp från en storbank och positiva handelssiffror från en klädjätte. Utvecklingen på Stockholmsbörsen slutade tillslut knappt över nollstrecket. Sverigeindex och Världsindex steg med 0,3 respektive 1,5 procent mätt i svenska kronor. Starkast bland de större marknaderna var den indiska med 9,7 procent.
Månadens index.
SVERIGE
Deklarationsblanketten har kommit och den stora frågan är som vanligt, Fick du tillbaka på skatten?! Vad man väljer att göra med skattepengarna är så klart individuellt, men statistiken visar att nästan varannan svensk väljer att spara pengarna, oftast på ett vanligt sparkonto. Det är också populärt att lägga pengarna på semester och utlandsresor.
Som ett resultat av den låga inflationen är svenska kronan svag och ligger på samma låga nivåer som år 2009. En svag krona är inte ett tecken på att det går dåligt för svensk ekonomi, men den påverkar den oss på olika sätt. Inhemsk turistnäring och svenska exportbolag gynnas, medan importerade varor och utlandssemestrar blir dyrare. En euro kostar idag ungefär 10,50 kronor vilket är drygt 20 procent dyrare än vad vi betalade för sex år sedan. Den reseintresserade svensken väljer i allt större utsträckning resmål som inte har euro, till exempel Albanien, Egypten och Turkiet.
STORBRITANNIEN
Det otänkbara och omöjliga har hänt. Utträdesavtalet mellan EU och Storbritannien är inte på plats. 29 mars, dagen Brexit skulle ägt rum, la Theresa May fram sitt tredje avtalsförslag för omröstning. Precis som de två tidigare avtalen röstades det ner av brittiska parlamentet.
Onsdag 10 april hölls ett extra insatt EU-toppmöte där May och de andra 27 EU-ledarna enades om ett nytt datum för utträde, 31 oktober. Det innebär att britterna måste rösta i EU-valet i maj, om de fortfarande är medlemmar i unionen när valen hålls den 23-26 maj.
USA
Högkonjunkturen fortsätter i USA. Arbetslösheten är den lägsta på över 50 år och BNP ökade med knappt 3 procent under 2018. Den amerikanska centralbanken, FED, har sedan 2015 höjt styrräntan nio gånger och den ligger nu på intervallet 2,25-2,5 procent. Historiskt sett är räntan fortfarande låg, men jämför man med ränteläget på andra sidan Atlanten i Europa och Sverige är räntan att beakta som hög. FED har signalerat att tillväxten kommer att dämpas framöver och tillväxtutsikterna är svagare och att inflationen har dämpats. Som resultat av detta tros FED vara mer restriktiva med ytterligare höjningar under året.
Starkast och svagast i fondutbudet
> Februaris bäst avkastande fond, Schroders ISF China A, ligger kvar som en av de bästa fonderna i utbudet även under mars. Nu landade avkastningen på +7 procent. Fonden med bäst avkastning var Franklin India A på dryga +9 procent.
> De trendföljande hedgefonderna SEB Asset Selection Opportunistic och SEB Asset Selection som båda hade det tufft i januari och februari, steg med 7,73 respektive 4,44 procent under mars. En hedgefond som hade det desto tuffare var Aktie-Ansvar Graal Offensiv som föll med 4,81 procent.
> Bland aktiefonderna som hade det tuffare med avkastningen hittar vi Tundra Pakistan med -5,93 procent, Handelsbanken Latinamerikafond med -4,49 procent och Parvest Equity Brazil med -4,11 procent.
Sverige- och Nordenfonder
> Mars volatila månad avspeglar sig på avkastningen för de svenska och nordiska fonderna i Movestics utbud. Bland de svenska småbolagsfonderna steg Lannebo Småbolag med 1,67 procent och Öhman Sweden Micro Cap med 1,57. Didner & Gerge Småbolag hade det tuffare och tappade 1,29 procent.
> De fonder som investerar i svenska storbolag hade det lite tuffare avkastningsmässigt. Didner & Gerge Aktiefond tappade 2,79 procent och Movestic Sverige föll med 1,84 procent. Starkast stod sig Öhman Etisk Index Sverigefond med +0,53 procent.
> Bland nordenfonderna steg Evli Nordic med 0,38 procent och Parvest Equity Nordic Small Cap med 1,31 procent.
Oskar Sandvik, Fondanalytiker på Movestic Liv & Pension