Stefan Klohammar: Vi får nog leva med låga räntor länge till!

Stefan Klohammar: Vi får nog leva med låga räntor länge till!

Redan i januari spådde jag en fortsatt framtid med låga räntor. Sedan dess har både en och annan expert bytt till ”låga räntor länge”-sidan och riksbanken har flyttat fram sina räntehöjningar. Konjuturindikatorer blinkar gult eller rött. Det är helt enkelt svårt att hittat något som skulle sätta fart på inflationen. En konsekvens av de låga räntorna vi har haft i över tio år, som jag är övertygad kommer fortsätta de närmsta fem åren (och högst troligt även därefter), är att avkastningen på säkra tillgångar kommer vara mycket låg eller negativ. Fonder med lägre risk idag riskerar att ge svagare avkastning. En obligation utgiven av svenska staten med femårig löptid ger i skrivande stund en ränta på -0,47 procent, ja du läst rätt, minus en halv procent. I runda slängar. Sätter man in 100 kronor idag får man tillbaka 97,50 om fem år. Tack för den.

Hur skapar man avkastning med låga räntor?

Ett sätt är att ta mer risk. Mer aktier. Vissa har varit med förut. Har marginaler. Is i magen. Vissa har en måttfullare inställning till risk. Man står ut med den. Tills den märks. Då härdar man ut. Tills det stormar. Då ger man upp och flyr. Med detta som bakgrund har vi utvecklat två nya fonder, Movestic Avancera 75 och 85. En typ av produkt som är vanligt förekommande i Schweiz, Tyskland, England och resten av Europa. Men som först nu kommit till den svenska sparmarknaden.

Movestic Avancera

Movestic Avancera ger spararen vettig exponering mot tillgångar som ger positiv avkastning. Man ska vara beredd på att det skumpar om det blir stökigt på aktie- och räntemarknaderna, men om kaoset bryter ut slipper man vakna upp en novembermorgon och logga in på pensionskontot och inse att en stor del är borta. Avancera-fonderna är nämligen kapitalskyddade. Det finns en nedre gräns för hur mycket de kan gå ner. Fondens värde inte sjunka mer än 25 respektive 15 procent från det högsta värdet kapitalet har haft. Skyddet följer med när nytt högsta värde noteras.

Precis som bergsklättaren flyttar med säkringarna i takt med att hen kommer högre och högre upp så flyttar Movestic Avancera med skyddet under sparresan. Man vet hela tiden hur långt det är till botten, även när det är som värst. Som en vaccination mot vinterkräksjukan. Man vet att den kommer då och då. Men man vet också att man inte drabbas mer än att behöva tvätta barnens sängkläder.

Genom att fokusera på riskkontroll och skydd när det verkligen behövs (när det stormar) och inte när vardagen går som den ska, frigör vi utrymme och möjligheter att öka avkastningen. För att långsiktigt skapa det som Einstien sägs ha beskrivit som det åttonde underverket. Ränta på ränta effekten.

Ränta på ränta effekten

För 20 år sedan gav ränta på ränta effekten genom att spara i en tioårig statsobligation att man fick 162 kronor på en sparad hundralapp. Idag ger samma sparande 6 kronor i ränta efter 10 år. Tre PET flaskor i pant alltså. Med Avancera fonderna får man råd att trycka på den högra knappen på återvinningsmaskinen. Även vid vinterkräksjuka.

Smart sparande för framtiden som utnyttjar möjligheterna idag istället för osmart sparande som jagar omöjligheterna från igår. För alla de som vill Avancera. Med hela eller delar av sitt pensionskapital. Själv flyttade jag direkt in 60 procent av kapitalet på den tjänstepension där jag har inkommande löpande premier.