Månaden som gått: Vad händer om min resa blir inställd?

Hösten har tagit ett ordentligt grepp kring oss och vinterns mörker närmar sig. Det är inte konstigt om du redan drömmer dig bort till sol, bad, värme och en all inclusive-resa till jul. Men vad händer egentligen om din resa skulle bli inställd?

Var femte svensk åker utomlands under julledigheten, heta resmål är Kanarieöarna, Thailand, Dubai och Mexiko. Innan du ger dig av kan det vara bra att veta vad som händer och vilka rättigheter du har om resan blir inställ eller försenad, piloter, kabinpersonal eller markpersonal går ut i strejk eller om flygbolaget går i konkurs.

Det här gäller för charterresor

Du som bokat en charterresa kan du få pengarna tillbaka alternativt bli erbjuden en ny resa via resegarantin. Resegarantin gäller vid paketresor, där minst två olika tjänster måste ingå. Till exempel flyg och boende, hotell och hyrbil eller annan turisttjänst.

Generellt sätt ansvarar researrangören för att kunden ska nå destinationen om resan blir inställd. Om resan inte påbörjats ska arrangören få en chans att ordna fram en liknande ersättningsresa, om detta inte går har du som konsument rätt att begära återbetalning avresan. Drabbas du däremot under resans gång av till exempel en konkurs, kan du som konsument bli tvungen själv att boka en egen flygbiljett hem. Du som konsument bör få tillbaka pengar för dina utlägg i efterhand.

Har du betalt flygbiljetten med kort? I så fall kan du få tillbaka pengarna genom en kortreklamation. Detta gäller dock enbart kreditkort.

Det här gäller för resor med reguljär biljett

Reser du med reguljär biljett ser dina rättigheter lite annorlunda ut. Skulle flygbolaget går i konkurs måste du göra en anmälan till konkursförvaltaren för att få tillbaka dina pengar. Har du betalat med kreditkort kan du få ersättning från kreditgivaren.

Om flyget är försenat beror storleken på din ersättning på vad som orsakat förseningen, destination och flygsträckan. Oftast brukar kompensationen öka ju längre tid ditt flyg är försenat. Är ditt flyg inställt beror även här ersättningsnivån på vad som orsakat inställningen, din destination och flygsträcka.

Vid strejk gäller samma regler som för inställda och försenade flyg. Dessutom har du som resenär rätt till ombokning eller återbetalning av biljetten. Vidare har du rätt till mat och dryck, till boende samt eventuell ersättning för andra utlägg. Tänk på att flygbolaget inte har några skyldigheter för att betala mat eller boende om du väljer återbetalning av biljetten. 

Läs också:

Ska jag växla pengar hemma eller på resan?
Den svenska kronan har tappat värde de sista åren och det märks när det dags att växla. Även om vi i Sverige gärna betalar med kort, gäller fortfarande uttrycket ”cash is king” på flera håll. Läs mer om vad du kan tänka på här.

 

cash is king.jpg

Cash is king, diagrammet visar hur stor del av hushållens handel som sker med kontanter i Europa.
Källa: Access to cash review – Final Report March 2019, Statista Charts'

Månaden som gått skrivs av Oskar Sandvik, senior fondanalytiker på Movestics investeringsavdelning. Där ansvarar han tillsammans med tre kollegor för fondselektering, analys och utvärdering av Movestic Liv & Pensions fondutbud.