Ska jag växla pengar hemma eller på resan?

Att den svenska kronan har tappat värde de sista åren märks tydligt när man ska växla pengar till en utlandssemester. Både euron och dollarn har blivit dyrare de sista åren. Här ger vi sju tips på vad du ska tänka på!

Checka av listan nedan innan du ger dig ut på din resa!

  1. Skaffa/använd ett bankomatkort som saknar valutaväxlingspåslag och inte har några uttagsavgifter.
  2. Ta med dig mer än ett kort på resan, gärna utgivet av olika korttillverkare som Visa och Mastercard.
  3. Om du ska växla euro eller dollar finns det flera bankomater i Sverige som tillåter uttag i utländsk valuta. Deras växlingskurs är ofta mer fördelaktig än de hos större växlingskontor.
  4. Växla inte pengar på flygplatsen, varken här i Sverige eller när du landat. Flygplatser har generellt sämre växlingskurser som dessutom brukar vara fasta. Om du mot förmodan behöver lokal valuta till buss, taxi eller tåg när du landat, så ta med fördel med dig en del kontanter hemifrån.
  5. Välj alltid att göra köp i lokal valuta när du betalar med kort eller tar ut kontanter i bankomat. Ibland erbjuds du som kund att göra kortköp och uttag i SEK istället för i den lokala valutan. Vilket ger en högre växlingskurs som bara gynnar banken eller butiken.
  6. Ska du resa till en mindre stad, tänk på att försöka få olika valörer när du växlar. Flera lokala butiker och restauranger kan inte alltid hantera stora valörer.
  7. Res inte med för mycket kontanter. Det finns tyvärr alltid en risk att olyckan är framme och hela eller stora delar av reskassan försvinner.
  8. nyhetsbrev_oskar.jpg
  9. Oskar Sandvik är senior fondanalytiker på Movestics investeringsavdelning.