ITP 1 eller ITP 2?

Tjänstepension för dig som privatanställd tjänsteman

Tjänstepension ITP är en kollektivavtalad tjänstepensionslösning för privatanställda tjänstemän. Varje år sätter din arbetsgivare av pengar till din tjänstepension. Du kan ha din tjänstepension i avtalet ITP 1 eller ITP 2.

I regel tillhör du ITP 1 om du är född 1979 eller senare och ITP 2 om du är född 1978 eller tidigare.

En arbetsgivare kan också välja att alla, oavsett ålder ska tillhöra ITP 1. För att veta säkert vilket avtal du tillhör logga in på collectum.se eller prata med din arbetsgivare.

 

Logga in på Collectum

Pension@4x.png

Så här vet du om du har ITP 1

ITP 1 omfattar i regel dig som är tjänsteman och född 1979 eller senare. Förutom sparande till din framtida pension ingår sjukpension och tjänstegrupplivförsäkring (TGL).

ITP 1 är en så kallad premiebestämd pension, det innebär att premien (inbetalningarna) är bestämda på förhand. Din arbetsgivare betalar in 4,5 procent av din lön upp till 7,5 inkomstbasbelopp och 30 procent på lönedelar över det. ITP 1 betalas in från 25 års ålder och fram tills du fyller 65 år.

Du kan själv välja hur dina pengar för ITP ska placeras och hos vilket bolag. Hälften av pengarna måste du placera i traditionell försäkring och för den andra hälften kan du välja traditionell försäkring, fondförsäkring eller en kombination av de båda sparformerna. 

 

Så här vet du om du har ITP 2

Är du tjänsteman och född 1978 eller tidigare? Då omfattas du i regel av ITP 2. I ITP 2 ingår precis som för ITP 1 sparande till din framtida pension, sjukpension och tjänstegrupplivförsäkring (TGL).

ITP 2 är till största del en förmånsbestämd ålderspension, vilket innebär att storleken på din framtida pension är bestämd på förhand. Du får minst 10 procent av av din slutlön när du går i pension. Du tjänar in till ITP 2 mellan 28 och 65 år. För att få full ITP ska du jobba i 30 år.

ITP 2 består också av en premiebestämd del, ITPK. Du kan välja hur den ska placeras och hos vilket bolag. ITPK motsvarar två procent av din månadslön.

Påverka din framtida pension

Välj hur och var dina pengar ska placeras och påverka din framtida pension. Oavsett om du är nyligen ansluten, har haft under tid eller haft ITP under en tidigare anställning.

Börja med att logga in på Collectum.se och se vilket ITP-avtal du tillhör eller har tillhört. Du har möjlighet att göra flera val för din ITP. Du kan välja:

  • Om dina pengarna ska sparas i fondförsäkring eller traditionell försäkring
  • Vilket pensionsbolag du vill spara dina pengar hos
  • Du kan välja flytta och samla tidigare sparat ITP-kapital
  • Du kan lägga till återbetalningsskydd och/eller familjeskydd

Gör ett val på collectum.se

Påverka din ITP
Flytta ITP till Movestic

Fonder från 0,10 procent i avgift

Flytta din tjänstepension ITP på några minuter

Har du sparat ITP-kapital från tidigare arbetsgivare?

Ta del av vårt erbjudande med lägre fondavgifter genom att flytta och samla ditt kapital hos oss.

Våra valbara fonder erbjuds till ett rabatterat pris. Fondavgifterna är mellan 0,10 och 0,75 procent. Få hjälp att välja fonder med kostnadsfria tjänsten MAIA, en oberoende fondvalsrobot.

 

  • Logga in på collectum.se och få en överblick av din ITP
  • Se vad du kan flytta
  • Gör ditt val

Till Collectum

Flytta din ITP till Movestic
ITP movestic
ITP hos Movestic
Läs mer om vårt erbjudande för ITP och ta del av vanliga frågor och svar.
Fonder itp
Fondutbud ITP
Movestic erbjuder ett utvalt, hållbart och rabatterat fondutbud till dig som har tjänstepension ITP. Fonderna har hög rating hos Morningstar och bra historisk avkastning.
Entrélösning movestic
Kom igång enkelt med din tjänstepension ITP
Vi erbjuder en hållbar entrélösning har 0 kronor i årlig avgift, rabatterad fondavgift och anpassas efter dig och din ålder.
MAIA
Säg hej till MAIA
Med hjälp av vår digitala tjänst MAIA kan du enkelt välja fonder som passar dig! MAIA är en kostnadsfri tjänst för alla våra kunder med ITP.

ITP är en del av ett kollektivavtal mellan Svenskt Näringsliv och PTK. Informationen gäller för avtal från och med 2018-10-01. För äldre försäkringar – logga in och se vad som gäller för dig.

kontakta oss
Vill du veta mer?
Har du frågor eller vill veta mer om Movestic och vad vi erbjuder. Hör gärna av dig till oss på 08-120 39 320 eller maila till kund@movestic.se.