Veckan som gått - See EU later

I veckan som gått ger vår fondanalytiker Oskar en sammanfattning av en av veckans viktigaste nyheter. Vecka 14 står återigen Brexit i fokus.

See EU later

När till och med de brittiska tabloiderna börjar få slut på kitschiga kommentarer och formuleringar kring Brexit vet man att det har varit en lång process. Brittiska parlamentet säger no, no, no, no till alla förslag som Theresa May lägger fram.

En vecka har gått sedan det planerade utträdet ägt rum. Än är inget avtal är på plats och deadline har blivit uppskjutet till 12 april. Att skjuta på avtalet i två veckor kan ses som oproblematiskt, men för att EU ska gå med på en längre tidsfrist behövs det mer. I veckan som gick röstade det brittiska parlamentet, med minsta marginal, för ett tillägg som tvingar May att begära en förlängning av utträdet om inget utträdesavtal godkänts innan den 12 april.

Onsdag 10 april hålls ett extra insatt EU-toppmöte där May ska träffa de andra 27 EU-ledarna. Om May ber om en förlängning och undviker en ”hård Brexit”, det vill säga att man lämnar EU utan avtal, innebär det att Storbritannien måste delta i Europaparlamentsvalet senare i vår trots att landet är på väg att lämna Unionen.