Veckan som gått - Handelskriget mellan USA och Kina trappas upp

Oenigheterna gällande ett nytt handelsavtal mellan USA och Kina har tagit en ny vändning. USA:s president har tagit konflikten ett steg längre och utlyst nationellt nödläge för att skydda amerikanska kommunikationsnät från spionage.

Amerikanska företag hindras nu från att handla och samarbeta med utländska telekombolag. Beslutet är speciellt riktat mot Kina och ett av deras största bolag, mobiltillverkaren Huawei, kommer drabbas hårt. Google meddelade i veckan att de avbryter allt samarbete med Huawei. Vilket innebär att alla uppdateringar av operativsystemet android upphör samtidig som telefonerna framöver får klara sig utan appar som Google Play och Gmail. Teknikföretaget Intel har även de meddelat att de slutar exportera telekomkomponenter till Huawei.

USA har dock valt att mildra restriktionerna med en tidsfrist på 90 dagar, vilket därmed tillåter Huawei att få köpa mjukvara och hårdvara till de mobiler som per idag redan finns på marknaden. Detta görs som ett led att Huaweianvändare inte ska drabbas av allt för stora störningar av det nationella nödläget.

nyhetsbrev_oskar.jpg

Oskar Sandvik är senior fondanalytiker på Movestics investeringsavdelning.