Veckan som gått - Därför har bensinpriset ökat

Drivmedelspriserna har stigit kraftigt de sista månaderna vilket skapat stor ilska. I Facebook-gruppen ”Bensinupproret 2.0” engagerar sig hundratusentals svenskar sig i vad de tycker är allt för höga drivmedelspriser. I veckan som gått förklarar vi varför priset ökat så mycket den senaste tiden.

Listpriset för en liter blyfri 95 oktanig bensin låg i slutet av december på 13,76 kronor. Idag ligger priserna kring 16,50 till 16,80 kronor/liter. Det är en prisökning med cirka 20 procent på fem månader.

Vad påverkar bensinpriset?

1. Utbud, efterfrågan och skatt
Det som påverkar bensinpriset mest är råvaran själv, råoljan. Priset på råolja varierar över tid eftersom det påverkas av utbud och efterfrågan. Den andra bidragande faktor är beskattningen av drivmedel, den så kallade bensinskatten, där koldioxidskatt, energiskatt och moms utgör cirka 60 procent av priset man får betala.

2. Krig och konflikter
Krig och konflikter i världen påverkar också priset. Till exempel de ökade oroligheterna i Persiska viken, dit USA och President Trump skickat hangarfartyg och flyg för att få Iran att sluta exportera råolja till grannlandet Irak.

I Venezuela, som har världens största oljereserv, är risken för inbördeskrig stor. Kina och Ryssland har ställt sig på regimens sida, medan USA hotar med militära åtgärder och sanktioner mot landets oljeindustri.

3. Dollarkursen
Dollarkursen har en stor påverkan på oljepriset. Det finns en stark negativ korrelation mellan priset på råvaror och den amerikanska dollarn. Vilket betyder att när priset på dollar går ner, så går oljepriset upp, eftersom man som investerare helt enkelt får mer olja för varje dollar man investerar.

Under de senaste åren har dessutom den svenska kronan tappat nästan 40 procent mot amerikanska dollarn, vilket sätter sina spår på priset. Eftersom priset på oljan sätts i dollar har även dollarkursen en direkt påverkan på varukostnaden och därmed listpriset på bensinmackarna.

nyhetsbrev_oskar.jpg

Oskar Sandvik är senior fondanalytiker på Movestics investeringsavdelning.