Stefan Klohammar: Det här är ditt 2018

För ett år sen förutspådde han hur finansmarknaderna skulle gå under 2017. Nu tittar Stefan Klohammar på facit och siar vidare för 2018; hur det kommer att gå på marknaderna, efter Riksdagsvalet och framförallt hur det går under fotbolls-VM.

Dr. Phil brukar säga att man får välja mellan att ha rätt eller att vara lycklig. Ibland är det samma sak. Vår spåkula för 2017 gav nämligen rätt i nästan allting. Aktier. Räntor. Emerging markets. Felet hamnade på valutorna. Euron, världens största bananrepubliksvaluta, har krupit över 10 spänn. Men förstärkts mot dollarn. Bisarrt.

Men i det stora hela. Mitt i prick. Och avkastningsfest.

Tittar vi på Movestics fondutbud är mönstret tydligt. Det har lönat sig att ta risk. På längden och på tvären. Emerging markets. Småbolagsfonder. Sektorfonder. Aktiv förvaltning. Rakt upp i taket.  Besvikelsen detta år får sägas vara hedgefonder. Varken aktierelaterade eller trendföljare har gjort bort sig, men i jämförelse med exempelvis Movestic Globala Tillväxtmarknader är de långt efter. I skrivande stund tillhör Movestic Globala Tillväxtmarknader en av de bästa Emerging Markets-fonderna som man kan få tag på som svensk pensionssparare.  

2018 är dock lite svårare. Det kommer bli räntehöjningar i USA. Och aktiemarknaden är rejält uppumpad med höga värderingar här och var. Egentligen är inte höga värderingar ett problem i sig, det vill säga, börsen faller sällan av egen tyngd utan utifrån att marknaden störs av något eller att verkligheten till slut hinner ifatt. Min tes har tidigare varit att så länge inte räntorna börjar röra sig uppåt så kan aktiemarknaden tugga på. Upp. Ner. Men lite mer uppåt än ner. De svenska 10-åriga statsobligationerna står idag 0,1 procent högre än vid årsskiftet. De amerikanska är ner 0,1 procent. Det har alltså i princip inte hänt någonting med dessa. Men om rörelsen väl kommer så riskerar effekterna på aktiemarknaderna bli något att twittra hem om.

Amerikanska aktier värderas till 22 gånger nuvarande vinster och 18 gånger kommande årets vinst. Man räknar alltså med en ganska rejäl uppgång i företagens vinster. En bit ifrån snittet på runt 16. Svenska aktier värderas till 18 gånger årsvinsten. Inte lika långt ifrån det historiska snittet på 14 gånger årsvinsten. Men ändå. Börjar det blåsa kan det blir hårt.

Den svenska ekonomin går snarast från högtryck till lite avmattning. Bostadsbubblerubrikerna har övergått i bostadsskräck. Nya amorteringsregler får en direkt marginell påverkan men på sikt och i kombination med bankernas, sedan flera år, hårdare krav får det en dämpande effekt. Amorteringar är direkt deflatoriska. Det är pengar bort från ekonomin. Från låneekonomin förvisso, men det är ändå pengar bort. 2018 är ett valår och när fläskas på från både höger och vänster så kommer Sverige kanske att hamna i den perfekta situationen, hyfsat bra tryck för att alla ska vara glada men tillräckligt känsligt för att en liten ränteuppgång direkt får genomslag och sänker inflationen. Riksbanken styr en supertanker i Göta kanal. Det är inte lätt. Men de kämpar på. Till skillnad mot våra politiker. De bara pratar på.

Men hur ska man göra då?

En något udda teknik, för den ytterst riskbenägne är att köpa både det som gått upp mest, och hoppas att trenden håller i sig, och det som gått ned mest och hoppas att just dessa trender bryts. Ibland blir det bingo redan i februari, ibland är det dumstruten på redan till påsk. Sett till tillgångsslag är aktier dyra, men ändå rimligt mindre dyra än räntor och företagsobligationer.  Men med nuvarande värderingar, där i princip allt ligger på höga nivåer är såklart fallhöjden något att beakta. Är man riktigt långsiktig är detta inget problem. Men för den som inte är fullt så riskbenägen är riskspridning är generellt en framgångssaga. Måhända mindre underhållande. Det finns naturligtvis ingen garanti för att vissa tillgångsslag inte tappar mark samtidigt men riskspridning är trots allt en dygd.

På det stora hela blir det nog ännu ett år i repris.  Arton blir som sjutton. Det kommer att tugga på. Inte lika bra som i år men det kommer att tugga på. 

  • Aktier ger en positiv avkastning.
  • Långa räntor kommer ge låg eller negativ avkastning.
  • Korta räntor kommer ge negativ avkastning.
  • Företagsobligationer kommer att ge positiv avkastning.
  • Aktiv förvaltning fortsätter att utklassa passiv förvaltning.
  • Hedgefonder kommer få en renässans som alternativ till räntor.
  • Kronan kommer förstärkas mot euron; att betala 9,75 för den utvecklade världens största bananekonomi är helt orimligt.
  • Kronan kommer att försvagas mot dollarn.
  • Emerging markets fortsätter att överleverera och drivs vidare av den inhemska konsumtionen och tillväxten.

Och till sist det viktigast av allt – fotbollsåret 2018.

  • Derbytabellen fortsätter att domineras av de goda och golgatavandringen för alla bananer i pyjamas fortsätter.
  • Sverige vinner inte VM, det gör Tyskland. Men går vidare från gruppen.
  • Riksdagsvalet slutar på sedvanligt svenskt sätt med oklarheter och en svag regering. Men ett parti åker ur. Ett parti åker in. Och vi får en ny koalitionsregering.

Stefan Klohammar jobbar som investeringsdirektör på Movestic. Krönikan handlar oftast om saker och ting som Stefan funderar på för stunden och bör inte nödvändigtvis ses som budskap som Movestic som helhet står bakom. Han gillar fotboll och fonder. Du kan mejla honom på stefan.klohammar@movestic.se