Stefan Klohammar: Så kan du få bättre avkastning

Vår fondexpert, Stefan Klohammar, ger tipsen för dig som vill syna ditt fondsparande i sömmarna och öka dina chanser till långsiktig bra avkastning.

Trots ett hyfsat börsår är det inte alla som är nöjda med utvecklingen på sitt pensionssparande under 2017. Vilken avkastning ska man vara nöjd med?

Det beror på hur mycket risk du tagit. Har du sparat i säkra räntefonder har du knappast fått någon avkastning alls. Men om du haft mycket aktiefonder, det vill säga tagit högre risk, och dessutom spridit det väl bör du ha en värdeutveckling runt 10 procent. Med en stor andel tillväxtmarknadsfonder har du förmodligen fått uppåt 20 procent. 

Vilka är det vanligaste felet som påverkar sparandet negativt?

När det gäller långsiktigt sparande, låt säga 15 år och uppåt, är det många som tar för lite risk och därmed inte har tillräckligt med aktiefonder. Man vill helt enkelt ta den säkra vägen och väljer räntor eller andra lågriskalternativ för att inte riskera att förlora delar av sitt sparande. Men det många inte inser är att du samtidigt ökar risken för en dålig pension, genom att inte ta del av börsens långsiktiga utveckling. 

Vilka andra vanliga misstag bör sparare undvika?

Att vara allt för passiv eller, tvärtom, allt för reaktiv. Är du helt passiv har du i grunden en bra strategi, det finns ingen anledning att ändra din sparstrategi eller val av fonder särskilt ofta i ett långsiktigt sparande. Men det blir problematiskt om du är passiv och har ditt sparande i fonder som presterar dåligt. Då går du miste om avkastning som du kunnat få med andra fonder. Är du alltför reaktiv, å andra sidan, går du ofta i känslofällan och säljer dina aktiefonder när börsen skakar och köper när det är lugnt. Med andra ord, du säljer billigt och köper dyrt, vilket såklart inte gynnar din slutliga pension. 

Så vilka är dina bästa råd för att lyckas med sitt pensionssparande?

Våga ta risk om du har långt kvar till pensionen, var noggrann med valet av fonder och titta till sparandet en eller ett par gånger om året. Det behöver inte innebära att du faktiskt gör något, utan bara att du kollar till sparandet för att avgöra om du behöver ändra på något eller inte.

Och hur avgör jag om jag behöver göra något eller inte?

Jämför med din förväntansbild och jämför med liknande produkter. Är avvikelsen inte abnorm så gör ingenting. Framgång i investeringar eller sparande handlar en hel del om att göra få saker rätt istället för många saker fel.

Författare:
Stefan Klohammar, Movestic Liv & Pension