Det här påverkade börsen under maj

Maj blev ytterligare en volatil månad på världens börser. Efter en fortsatt nedåtgående trend för världsindex under den fösta halvan så började börskurserna att återhämta sig under månadens andra halva, vilket gjorde att index stängde ungefär oförändrat vid månadsskiftet.

8 % avkastning för latinamerikanska index

De latinamerikanska indexen (MSCI) slutade återigen i topp under månaden med en avkastning på strax över 8%. I övrigt var det inga stora skillnader mellan de breda indexen för de olika regionerna – alla var mer eller mindre oförändrade.

 

Tillväxtaktier gick sämre - energiaktier gick fortsatt uppåt

Däremot fortsatte tillväxtaktier, och momentum, att gå sämre än index medan ”value” gick något bättre. På sektornivå fortsatte energiaktier att stiga medan konsumentrelaterade aktier generellt gick svagare.

Trots en stark återhämtning i slutet av maj så kvarstår osäkerhetensfaktorerna vad gäller inflation, stigande räntor (vilket främst pressar tillväxtaktier), samt en försämrad köpkraft bland hushållen (som främst pressar konsumentrelaterade bolag). Gällande den senare sektorn går det också att beakta att flera bolag i sina rapporter talat om lägre marginaler på grund av det höga kostnadsläget, och att man inte längre klarar av att välta dessa kostnader vidare på kunden.

Utöver själva nivån på dagens inflation brottas marknaden med hur inflationen kan komma ner över tid. Blir det en så kallad mjuklandning finns det förutsättningar för börsen generellt och inte minst tidigare draglok som de amerikanska techjättarna. Blir det däremot en snabb inbromsning i den ekonomiska aktiviteten ser det generellt sett dystrare ut för de bolag som bär relativt högre risk.

 

Värderingen på Stockholmsbörsen nu i linje med historiskt snitt

Gällande Stockholmsbörsen så har den genomsnittliga aktien tappat -37% sedan respektive toppnivå. Det har lett till att värderingen på börsen, efter många år av särdeles höga värderingar, nu kommit ned i linje med det historiska snittet - vilket för den optimistiske investeraren öppnat upp fyndpriser på många håll.

Nuvarande osäkerheter gör såklart börsen svårbedömd och bolagen har flera utmaningar att tackla framöver.

Däremot kan man påminna sig om att börsen är framåtblickande och många av de negativa scenarierna som kan komma att påverka börsen framöver har möjligtvis redan prisats in av investerarna. Det blir därmed en intressant rapportsäsong under juli för att se om bolagen lyckas tackla utmaningarna och hålla uppe vinsterna, eller om bear-marknaden fortsätter även under kommande månader till följd av rådande osäkerheter.

 

Avkastning Movestics fondutbud - Maj

I Movestics fondutbud visade fonderna inom hållbar energi en stark månad, med nischfonden Active Solar i topp. Fonden är den enda aktivt förvaltade aktiefonden som enbart investerar i bolag verksamma inom solenergisektorn – allt från glaset på solpaneler till stora solenergiparker.

Därefter kommer BNP Paribas Energy Transition med en månadsavkastning på 7,82% samt Handelsbanken Hållbar Energi med 5,33%.

Lannebo Sverige Plus var den enda Sverigefonden som lyckades visa upp en positiv avkastning under maj.

 

Till Movestics fondutbud

 

 

Top 10 Movestics fondutbud

FOND

1 MÅNAD

 

 

Active Solar

12,05%

 

 

BNP Paribas Energy Transition C C

7,82%

 

 

Handelsbanken Hållbar Energi A1 SEK

5,33%

 

 

BNP Paribas Brazil Equity C C

4,16%

 

 

Schroder ISF China A A Acc USD

3,99%

 

 

M&G (Lux) Eurp Strat Val A EUR Acc

3,51%

 

 

Jupiter Japan Select L EUR Acc

3,19%

 

 

Handelsbanken Latinamerika Tema (A1 SEK)

2,89%

 

 

iShares Emerging Mkts Eq Idx (LU) A2 USD

2,72%

 

 

Didner & Gerge Small & Microcap

2,61%

 

 

 

Movesticfonder avkastning maj 2022

FOND 1 MÅNAD 1 ÅR

Movestic Avancera 75 A SEK Acc

-3,15%

-7,52%

Movestic Avancera 85 A SEK Acc

-0,42%

-4,73%

Movestic Försiktig

-0,66%

-2,01%

Movestic Balanserad

-1,11%

1,11%

Movestic Offensiv

-1,44%

-1,99%

Movestic Global

-0,76%

7,36%

Movestic Global ESG

-2,24%

7,34%

 

Sverigefonder

FOND 1 MÅNAD

Lannebo Sverige Plus SEK F

1,04%

Didner & Gerge Aktiefond

-0,01%

Aktie-Ansvar Sverige A

-0,35%

Lannebo Sverige Hållbar A SEK

-2,06%

Öhman Etisk Index Sverige A

-2,18%

Cliens Sverige B

-2,38%

Handelsbanken Sverige Selektiv (A1) SEK

-2,39%

Carnegie All Cap A

-2,53%

Humle Sverigefond

-2,53%

 

Sverigefonder, små/medelstora

FOND 1 MÅNAD

Didner & Gerge Småbolag

-0,24%

C Worldwide Sweden Small Cap 1A

-0,80%

Cliens Småbolag A

-1,04%

Öhman Sweden Micro Cap A

-1,41%

Humle Småbolagsfond A

-1,65%

Danske Invest Sverige Småbolag SI SEK

-1,76%

Lannebo Småbolag

-1,77%

 

Norden

FOND 1 MÅNAD

Evli Nordic B

1,02%

Fondita Nordic Micro Cap B

-0,85%

Handelsbanken Norden Selektiv (A1 SEK)

-1,64%

Handelsbanken Norden Ind Crit (A1 SEK)

-1,96%

PriorNilsson Realinvest A

-2,47%

Alfred Berg Nordic Small Cap ESG A

-2,75%

Carnegie Fastighetsfond Norden A

-4,65%

Lannebo Fastighetsfond A SEK F

-7,28%

 

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Materialet på denna sida är endast avsedd som inspiration. Det ska inte ses som placeringsråd, placeringsrekommendationer eller placeringsanalyser från Movestic. Faktablad och informationsbroschyr för fonderna finns på movestic.se.

 

Gordon_ny-2022.png

 

Gordon Molander, fondanalytiker på Movestic

Fondlista
Vår fondplattform innehåller ett brett utbud av svenska och internationella fonder. Vi hållbarhetsutvärderar fonderna löpande, bland annat med fokus på klimat, miljö och mänskliga rättigheter.
Investera i grön omställning
Blandfond i modern tappning investerar i grön teknik i kombination med börshandlade fysiska ädelmetaller. 60 procent, byggs av bolag inom grön teknik. 40 procent mot ädelmetaller, främst guld.
Flexibelt fondsparande: Kapitalförsäkring
Månadsspara långsiktigt i fonder i en kapitalförsäkring - ingen vinstskatt när du tar ut dina pengar. Det är enkelt att komma igång. Ansök digitalt på några minuter.