Det här påverkade börsen under juli

Efter att Stockholmsbörsen noterade årslägsta runt det förra månadsskiftet kunde investerare äntligen glädjas åt en rejäl återhämtning under högsommaren. Juli slutade på topp med en positiv månadsutveckling om 12% (OMXSPI), respektive 8,5% (OMXS30).

Uppgången härstammar som vanligt från andra sidan Atlanten där förhoppningar och en ökad riskaptit präglade amerikanska investerare under månaden. FED höjde återigen styrräntan med 75 baspunkter samtidigt som man kommunicerade mjukare tongångar, vilket togs emot väl av investerare.

Techjättar klättrade uppåt

Det breda indexet S&P 500 klättrade hela 4,3% den avslutande veckan och månadsfacit slutade därmed på +9,1%. Indextunga techjättarna Amazon och Apple klättrade hela 27% respektive 19% under månaden efter att ha presenterat delårsrapporter som slog analytikernas förväntningar.

Ökade köp i fastighets- och tillväxtaktier

På den svenska börsen ökade inte minst köpen i räntekänsliga värdepapper såsom tillväxt- och fastighetsaktier i samband med FED:s räntebesked, vilket bland annat går att utläsa på Carnegies Fastighetsindex som steg 23% under månaden (se även topplistan nedan).

Optimism sprungen ur starka rapporter och sjunkande stadsobligationsräntor

Sammanfattningsvis kan man säga att det var relativt starka rapporter, sjunkande statsobligationsräntor samt det faktum att bolagsvärderingar nu kommit ned till ovanligt låga nivåer, som bidrog till optimismen under månaden.

Pessimisterna framhäver däremot att juli-uppgången bland annat var tekniskt driven genom framtvingade stängningar av spekulativa korta positioner på marknaden.

Energikris, minskad BNP och inflation - orosmoln som kan ge nedgång

Det går helt enkelt att se den senaste månaden på olika sätt, och det är fortfarande svårt att avgöra om börsen har lämnat det värsta bakom sig eller om vi ska få ytterligare en rekyl ned till följd av orosmolnen som kvarstår i form av fortsatt rekordhöga inflationssiffror (8,9% för euroområdet), minskad BNP-tillväxt och en eskalerande energikris i Europa.

Global tillväxt kan falla till 2 %, men börsen är framåtblickande

Under juli publicerade även den internationella valutafonden (IMF) sin prognos ”World Economic Outlook” i vilken framkom just ovan nämnda problem. Prognosen mynnade ut i ytterligare en nedrevidering av världstillväxten med en procentenhet vardera för 2022 och 2023.

I ett negativt scenario enligt IMF kan global tillväxt för 2023 falla ända till 2%, vilket i så fall skulle vara ett av de sämsta BNP-utfallen sedan 70-talet. Viktigt att komma ihåg är att börsen som vanligt är framåtblickande. Det innebär att många potentiella negativa makro-scenarion förhoppningsvis redan är inprisade i nuvarande aktiekurser.

Positiva arbetsmarknadssiffror

I början av augusti kom även besked om överraskande starka arbetsmarknadssiffror för juli. Siffrorna påverkar direkt världens finansmarknader och tolkas ge FED utrymme för fortsatt större räntehöjningar, vilket fortsatt kan pressa lånetunga sektorer. Fortsättning följer…

Avkastning Movestics fondutbud - Juli

Majoriteten av fonderna i Movestics utbud visade positiva avkastningssiffror för juli. De två fastighetsfonderna, Lannebo Fastighetsfond och Carnegie Fastighetsfond Norden, som straffats hårdast av alla fonder under årets marknadsklimat, fick en välbehövlig rekyl uppåt och slutade i topp med en månadsavkastning på +21,88% respektive +18,39%.

I övrigt fick de populära svenska småbolagsfonderna en revansch då fem stycken fonder letade sig in på topp 10 för juli.

Desto jobbigare månad var det för fonder exponerade mot Kina, vilken var en av få marknader som gav negativ snittavkastning under juli.

 

Till Movestics fondutbud

 

 

Top 10 Movestics fondutbud

FOND

1 MÅNAD

 

 

Lannebo Fastighetsfond A SEK F

21,88%

 

 

Carnegie Fastighetsfond Norden A

18,39%

 

 

Lannebo Småbolag

16,76%

 

 

Humle Småbolagsfond A

16,40%

 

 

BNP Paribas Energy Transition C C

16,29%

 

 

C Worldwide Sweden Small Cap 1A

16,06%

 

 

Coeli Global Small Cap Select R SEK

15,94%

 

 

Lannebo Sverige Hållbar A SEK

15,70%

 

 

Humle Sverigefond

15,14%

 

 

Cliens Småbolag A

14,88%

 

 

 

Movesticfonder avkastning juli 2022

FOND 1 MÅNAD 1 ÅR

Movestic Avancera 75 A SEK Acc

1,75%

-9,55%

Movestic Avancera 85 A SEK Acc

1,14%

-6,97%

Movestic Försiktig

3,21%

-4,05%

Movestic Balanserad

4,79%

-1,32%

Movestic Offensiv

9,10%

-7,43%

Movestic Global

6,60%

6,53%

Movestic Global ESG

6,61%

4,00%

 

Sverigefonder

FOND 1 MÅNAD

Lannebo Sverige Hållbar A SEK

15,70%

Humle Sverigefond

15,14%

Cliens Sverige B

13,45%

Handelsbanken Sverige Selektiv (A1) SEK

12,18%

Spiltan Aktiefond Stabil

12,01%

Öhman Etisk Index Sverige A

11,85%

Carnegie All Cap A

11,81%

Didner & Gerge Aktiefond

11,12%

Lannebo Sverige Plus SEK F

9,46%

Aktie-Ansvar Sverige A

7,96%

 

Sverigefonder, små/medelstora

FOND 1 MÅNAD

Lannebo Småbolag

16,76%

Humle Småbolagsfond A

16,40%

C Worldwide Sweden Small Cap 1A

16,06%

Cliens Småbolag A

14,88%

Öhman Sweden Micro Cap A

14,17%

Danske Invest Sverige Småbolag SI SEK

13,71%

Didner & Gerge Småbolag

11,12%

 

Norden

FOND 1 MÅNAD

Lannebo Fastighetsfond A SEK F

21,88%

Carnegie Fastighetsfond Norden A

18,39%

Alfred Berg Nordic SC ESG A - C (SEK)

12,50%

PriorNilsson Realinvest A

10,26%

Handelsbanken Norden Ind Crit (A1 SEK)

9,72%

Handelsbanken Norden Selektiv (A1 SEK)

8,18%

Fondita Nordic Micro Cap B

7,42%

Evli Nordic B

7,32%

 

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Materialet på denna sida är endast avsedd som inspiration. Det ska inte ses som placeringsråd, placeringsrekommendationer eller placeringsanalyser från Movestic. Faktablad och informationsbroschyr för fonderna finns på movestic.se.

 

Gordon_ny-2022.png

 

Gordon Molander, fondanalytiker på Movestic

Fondlista
Vår fondplattform innehåller ett brett utbud av svenska och internationella fonder. Vi hållbarhetsutvärderar fonderna löpande, bland annat med fokus på klimat, miljö och mänskliga rättigheter.
Investera i grön omställning
Blandfond i modern tappning investerar i grön teknik i kombination med börshandlade fysiska ädelmetaller. 60 procent, byggs av bolag inom grön teknik. 40 procent mot ädelmetaller, främst guld.
Flexibelt fondsparande: Kapitalförsäkring
Månadsspara långsiktigt i fonder i en kapitalförsäkring - ingen vinstskatt när du tar ut dina pengar. Det är enkelt att komma igång. Ansök digitalt på några minuter.