Månaden som gått: Fonder september

September blev en månad med höga toppar och djupa dalar. Flera av de fonder som låg i topp i augusti placerar sig nu i den nedre regionen avkastningsmässigt.

Starkast och svagast i Movestics fondutbud

September blev en månad med höga toppar och djupa dalar. Flera av de fonder som låg i topp i augusti placerar sig nu i den nedre regionen avkastningsmässigt.   Utmärkande är att det är branschfonder med inriktning mot olika tillgångsslag och branscher som, guld, energi, biotech, healthcare och hedgefonder som levererat negativa siffror. Bland de fonder som levererat minst bra avkastning under september har vi Franklin Gold & Precious Metals, med fokus på utvinning av ädelmetaller och guld, samt hedge-fonderna Lynx Dynamic och SEB Asset Selection.

Bland de fonder som presterat desto bättre under september hittar vi flera Sverigefonder, 5 av 10 fonder är med inriktning på den svenska marknaden. Listan toppas listan av Franklin India, följt av DNB Finans och fonder med fokus på den japanska marknaden.

Sverige- och Nordenfonder

De fonder som investerar i svenska storbolag hade en månad med positiv avkastning. Movestic Sverige gick allra bäst med 4,35 procent. Tätt följt av Atlant Sharp på 3,87 procent, som är en aktivt förvaltad hedgefond med fokus på derivat strategier på Stockholmsbörsen OMXS-30-index. Aktie-Ansvar Sverige slutade på 3,66 procent medan indexfonden Öhman Etisk Index Sverige landade på 3,24 procent. Didner & Gerge landade på 3 procent.

De svenska småbolagsfonderna hade också en bra månad. Öhman Sweden Micro Cap var den enda fonden med negativ avkastning på -0,24 procent, Lannebo Småbolag steg med 1,70 procent medan Didner & Gerge Småbolag slutade på 3,06 procent.

Nordenfonderna levererade också positiva siffror. Evli Nordic steg med 1,12 procent, BNP Paribas Nordic Small Cap 2,68 procent och Handelsbanken Noden Index Criteria steg med 1,86 procent.

Månadens index

index-september.jpg

Högst avkastning

FOND 1 MÅNAD
Franklin India A SEK 6,58
Alfred Berg Bull 6,34
DNB Finans 4,60
Movestic Sverige I SEK 4,35
iShares Japan Equity Index A2 USD 4,31


Movesticfonder

FOND 1 MÅNAD 1 ÅR
Movestic Avancera 75 A SEK Acc 0,79 -
Movestic Avancera 85 A SEK Acc -0,20 -
Movestic SICAV Balanserad I SEK 1,03 4,99
Movestic SICAV Försiktig I SEK 0,71 2,78
Movestic Index I SEK 3,23 8,51
Movestic Offensic I SEK 2,81 1,55

 

Månaden som gått skrivs av Oskar Sandvik, senior fondanalytiker på Movestics investeringsavdelning. Där ansvarar han tillsammans med tre kollegor för fondselektering, analys och utvärdering av Movestic Liv & Pensions fondutbud.