Månaden som gått: Dystra börssiffror och handelskrig
Månaden som gått skrivs av Oskar Sandvik, senior fondanalytiker på Movestics investeringsavdelning. Där ansvarar han tillsammans med tre kollegor för fondselektering, analys och utvärdering av Movestic Liv & Pensions fondutbud.
Maj lämnar oss med dystra börssiffror, där bland annat oro för handelskrig mellan USA och Kina bidrog till att siffrorna lyste rött när månaden summerades. Stockholmsbörsen slutade på nära minus tio procent.
Månadens index.
Allt fler svenskar väljer ”Hemester”
Sommarsemestern brukar för de flesta innebära en del resanden. Trots höga drivmedelspriser och ett Bensinuppror 2.0 svarade drygt 80 procent av de tillfrågade i en SIFO-undersökning att de primärt kommer använda bilen som färdmedel under semestern.
Samtidigt visar statistik att tågresandet ökar och flygandet minskar, speciellt inrikesflyget. Statliga SJ har redovisat att antalet tågresor ökat med 1,5 miljoner under 2018 till 32 miljoner resor. Flygresandet minskade under 2018 med två procent mätt i antal start och landningar. En ökad miljömedvetenhet och ett större klimattänk bidrar till att fler svenskar väljer tåget istället för flyget. En svag krona och en generell konjunkturavmattning gör också att man väljer ”hemester” istället för att åka utomlands.
Turerna kring Brexit fortsätter
Förutom rådande fotbollsfeber där Liverpool blev vinnare av Champions Leauge och rivalen Chelsea vann Europa Leauge, har mycket av nyheterna i maj präglats av EU-val och Theresa Mays avgång.
Turerna kring Brexit blev allt för många och tillslut tvingades Theresa May avgå som partiledare för det konservativa partiet och som premiärminister för Storbritannien. En ny partiledare ska utses och en av huvudkandidaterna är Boris Johnson, tidigare utrikesminister och borgmästare i London. Med Johnson, en känd Brexit-förespråkare, ökar risken för en hård Brexit utan något nytt avtal mellan Storbritannien och EU.
Upptrappning av handelskriget mellan USA och Kina
Oenigheterna gällande ett nytt handelsavtal mellan USA och Kina fortsatte under maj. USA:s president utlyste nationellt nödläge för att skydda amerikanska kommunikationsnät från spionage och amerikanska företag hindras från att handla och samarbeta med utländska telekombolag.
Ett av Kinas största bolag, mobiltillverkaren Huawei, kommer drabbas hårt av beslutet eftersom Google kommer avbryta allt samarbete. Alla uppdateringar av operativsystemet android kommer att upphöra och telefonerna kommer framöver få klara sig utan appar som Google Play och Gmail. Teknikföretaget Intel meddelade också att de kommer slutar exportera telekomkomponenter till Huawei. För att Huaweianvändare inte ska drabbas av allt för stora störningar av det nationella nödläget tillåts Huawei att köpa mjukvara och hårdvara till de mobiler som per idag redan finns på marknaden under 90 dagar.
Starkast och svagast i fondutbudet
Det blev en tuff månad avkastningsmässigt för många fonder efter att flertalet börser världen över fallit. Som resultat av nedåtgående marknader var den bäst avkastande fonden Alfred Berg Bear på 9,11 procent. Fonden kan liknas vid en indexfond med hävstångseffekt med målsättning att ge en daglig avkastning som motsvarar cirka 90 procent av fallet i den dagliga förändringen av det svenska indexet OMX Stockholm 30 GI.
Movestic Fastigheter klarade börsoron bra med en positiv avkastning på drygt 3 procent och blev näst bästa fond på. Även Carnegie Ryssland klarade sig bra och slutade på knappt 3 procent.
Bland de aktiefonder som hade det tuffare med avkastningen hittar vi Parvest Energy Innovators på -13,1 procent, AXA Robotech på -12,5 procent och AGCM Asia Growth på -11,7 procent.
Sverige- och Nordenfonder
De fonder som investerar i svenska storbolag hade också en tuff månad. Didner & Gerge Aktiefond tappade drygt 9 procent under månaden. Movestic Sverige landade på -8,6 procent, Öhman Etisk Index Sverige -8,1 procent och Aktie-Ansvar Sverige -7,5 procent.
De svenska småbolagsfonderna klarade börsfallet lite bättre. Lannebo Småbolag tappade knappt 4 procent, medan både Movestic Sverige Småbolag och Didner & Gerge slutade på -3,8 procent.
Bland nordenfonderna sjönk Handelsbanken Norden Index med -5,5 procent, Evli Nordic -6,2 procent och Parvest Equity Nordic Small Cap med -3,5 procent.