Månaden som gått augusti 2021

Att smittspridningen går åt rätt håll i kombination med det kommande valåret innebär återgång och stimulanser för den svenska ekonomin. Aktiemarknaderna har som vanligt tagit ut segern i förskott och uppgångarna från tidigare i år har fortsatt, framför allt svenska småbolag har gått mycket starkt.

Det är och har varit ganska höga värderingar på de finansiella marknaderna. Så länge dessa understöds av stigande vinster och låga räntor är det inget problem men känsligheten för dåliga nyheter rörande vinster, pandemi och inflation ökar. Höstmånaderna har historiskt sett varit ganska svaga men samtidigt visar siffrorna över ekonomin att vi redan är tillbaka på ”före Covid-19”-nivåer. En både snabb och stark återhämtning.

Även om många kavlat upp är pandemin inte över. Framför allt inte i den resurssvagare delen av världen. Den globala återgången till den normala kommer ta tid och därav ligger fokus hos både regeringar och centralbanker att se till att återhämtningen inte tappar fart efter den initiala glädjeyran över att få kramas igen. Vissa fenomen riskerar att bita sig fast, till exempel arbetslöshet som övergår i långtidsarbetslöshet för att sedan övergå i utslagning. Därav kan man nog vänta sig att det blir ganska expansivt närmaste åren med mindre hänsyn till att notan ska betalas i slutändan. Sveriges Finansminister har presenterat en budget med skattesänkningar för att hålla motorn i gång. Även Riksbanken har varit tydlig med att räntehöjningar inte står för dörren. En insomnande återhämtning innebär skulle innebära ett deflationsscenario, till exempel som i Japan efter kraschen i början av 1990-talet.

På den positiva sidan har vi ett uppdämt behov av konsumtion och även investeringar inom företagssektorn. Starka drivkrafter för en långvarig återhämtning. Det är goda tider för många men inte för alla. Utmaningen ligger i att varken gasa eller bromsa för hårt. Erfarenheten säger ”friskt vågat hälften vunnet”. För den långsiktige spelar samtidens problem och utmaningar ingen större roll och höstens stormar blåser förbi. För den kroniska risktagaren kan det dock var läge att sprida sina risker.

Högst avkastning

I toppen spretar det ganska ordentligt av fonder med olika inriktning och geografi. Svenska aktier sjönk med knappt en procent men småbolagen visade positiv avkastning. Den globala marknaden visade ännu bättre siffror, upp 2,9 procent. Sett sedan årsskiftet är skillnaden mellan fonder som investerar i stora bolag och små bolag signifikant. Risktagandet som följer med att investera i mindre bolag har mer än väl blivit kompenserat. Under augusti gjorde även fastighetsaktier en comeback, vilket föranledde fina siffror för Carnegie Fastighetsfond Norden.

 

Index augusti 2021

Världen 2,9 %
Sverige - 0,81 %
Ränta 0


Högst avkastning augusti 2021 

FOND 1 MÅNAD
Jupiter Financial Innovt L EUR Acc 8,21 %
Franklin India A(acc)SEK 8,20 %
Lannebo Teknik Småbolag 7,73 %
AXA IM Wave Framlington Biotech A 7,64 %
Fondita Sustainable Europe B 6,54 %
Carnegie Fastighetsfond Norden A 6,41 %
Lannebo Europa Småbolag A SEK 6,06 %
SEB Eastern Europe Small Mid Cap C 5,85 %
Humle Småbolagsfond 5,72 %
Öhman Global Growth 5,13 %

 

Movesticfonder avkastning augusti 2021

FOND 1 MÅNAD 1 ÅR 
Movestic Avancera 75 A SEK Acc 1,18 % 9,29 %
Movestic Avancera 85 A SEK Acc 0,27 % 1,47 %
Movestic Balanserad 1,57 % 19,35 %
Movestic Försiktig 0,75 % 11,03 %
Movestic Offensiv 2,10 % 33,42 %
Movestic Global 1,25 % 16,80 %
Movestic Global ESG 3,08 % 26,96 %

 

Sverigefonder avkastning augusti 2021

FOND 1 MÅNAD
Lannebo Sverige Hållbar A SEK 3,63 %
Cliens Sverige B 2,14 %
Handelsbanken Sverige Selektiv (A1) SEK 1,50 %
Carnegie All Cap A 1,22 %
Öhman Etisk Index Sverige A 0,91 %
Humle Sverigefond 0,90 %
Aktie-Ansvar Sverige A -1,15 %
Lannebo Sverige Plus SEK F -1,37 %
Didner & Gerge Aktiefond -1,48 %

 

Sverigefonder fokus små-/medelstora bolag avkastning augusti 2021

FOND 1 MÅNAD
Humle Småbolagsfond 5,72 %
Danske Invest Sverige Småbolag SI SEK 4,95 %
Cliens Småbolag A 4,39 %
Öhman Sweden Micro Cap A 3,70 %
C Worldwide Sweden Small Cap 1A 2,55 %
Didner & Gerge Småbolag 2,29 %
Lannebo Småbolag 1,33 %

 

Nordenfonder avkastning augusti 2021

FOND 1 MÅNAD
Carnegie Fastighetsfond Norden A 6,41 %
Fondita Nordic Micro Cap B 2,81 %
Alfred Berg Nordic Small Cap ESG A 2,65 %
PriorNilsson Realinvest A 1,90 %
Handelsbanken Norden Ind Crit (A1 SEK) 1,76 %
Evli Nordic B 1,29 %
Handelsbanken Norden Selektiv (A1 SEK) 1,10 %

 

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Materialet på denna sida är endast avsedd som inspiration. Det ska inte ses som placeringsråd, placeringsrekommendationer eller placeringsanalyser från Movestic. Faktablad och informationsbroschyr för fonderna finns på movestic.se.

Fondlista
Fondlista
Vårt fondutbud består av ledande svenska och nordiska fonder i kombination med ett urval av kvalitetsfonder från världsledande fondbolag.