Gästkrönika - Anders Tandberg-Johansen: ”Techaktier har kommit för att stanna!”

I månadens gästkrönika berättar Anders Tandberg-Johansen om varför techaktier har kommit för att stanna och vad som ligger bakom hans teams förvaltarstil.

Sedan 2001 har jag (Anders Tandberg-Johansen), Sverre Bergland, Erling Thune (2008) och Erling Kise (2014) förvaltat teknologifonderna DNB Teknologi och DNB TMT Absolute Return. Vi reser världen över och träffar techbolag i syfte att hitta de mest spännande investeringarna. Vårt mål är att ge spararna en tillväxt som är väsentligt bättre än såväl fondens jämförelseindex som det breda världsindexet. Att uppfylla målet underlättas av att den globala TMT-sektorn har utvecklats väldigt väl. Eftersom teknologifonders investeringar sträcker sig över en femtedel av världsindex investeringsuniversum finns det många intressanta investeringsmöjligheter och vi bevakar kontinuerligt ungefär 500 bolag.

Vi i förvaltarteamet har arbetat tillsammans under lång tid. Vi har varit med sedan mitten på 1990-talet och sett det mesta. Vi var med under IT-bubblan och har lång erfarenhet av både upp- och nedgång i marknaden. Vi är dessutom en aktiv förvaltare som handlar mycket i fonden. Vi tittar på många aspekter i ett bolag, inte bara aktiepris utan även ledarskap, tillväxtmöjligheter och vi försöker fånga upp marknadstrender. 

Det finns en uppfattning om att teknologiaktier är högt värderade. Detta är en missuppfattning som möjligtvis hänger kvar sedan IT-bubblan vid millennieskiftet. Den globala teknologisektorn värderas till ett p/e-tal på cirka 17 vilket är i linje med vad en global genomsnittsaktie värderas till. Många techbolag är fortfarande billiga i våra ögon och vi tror att tillväxten finns där.

Tech äter sig in i allt fler branscher

Att hjulet snurrar snabbare och snabbare går inte att blunda för. Vi ser en utveckling som vi aldrig tidigare varit i närheten av. Teknologin blir mer och mer integrerad i samhället och i vår vardag. Sektorn växer så det knakar och är idag inte längre en enskild sektor som bara handlar om datorer. Idag ”äter tech sig in” i allt fler sektorer, så som finans, hälsovård och bilindustri.

Om fem, tio år kommer vi kunna jobba samtidigt som vi blir transporterade. Föraralösa bilar väntar på oss runt hörnet. 

Vi blir allt mer uppkopplade

En annan viktig aspekt som talar för teknologisektorn är att världen blir allt mer uppkopplad. Antalet Internetanvändare har gått från en till tre miljarder på knappt tio år. Kommande fem år förväntas antalet Internetanvändare gå från tre miljarder till sex miljarder. 

Inom techsektorn kommer det att hända mer saker de närmaste tio åren än vad det gjort de senaste 30 åren. Världen är inte statisk. Förändringar kommer snabbt och de slår hårt. Det vet vi inte minst inom teknologisektorn. För företagen är det viktigt att följa med, annars blir man ifrånsprungen. Den teknologi vi har idag och tar för givet var för bara några få år sedan svår att tänka sig. I alla branscher över hela världen förbättras teknologin konstant.

Författare:

Anders Tandberg-Johansen, förvaltare av fonderna DNB Teknologi & DNB TMT Absolute Return.