Årets sista Brexittur och höjd ränta

Efter oändliga turer om Brexit och svenska räntan avslutades tillslut 2019 med ett nyval och höjd ränta.

Brexit

Ett flertal uppskjutna deadlines, löpmeter med tabloider, en kapitulerande Theresa May, nyval och Boris Johnson som ny premiärminister och partiledare för Tories. Det har varit många turer om Brexit under 2019 men i och med Tories vinst i parlamentsvalet 12 december kommer Storbritannien till slut att kunna få igenom sitt Brexit-avtal och kunna lämna EU den sista januari 2020. Efter det har Storbritannien elva månader på sig att förhandla fram och godkänna ett nytt handelsavtal med EU.

Premiärminister Johnson ämnar föreslå en ny utträdeslag som förbjuder ytterligare en förlängning av den elva månader långa övergångsperioden. Allt för att sätta press på förhandlingarna. Experter hävdar att tidsplanen är för kort, eftersom Storbritannien både ska förhandla med EU och USA samtidigt. Nya avtal med EU ska slutas gällande bland annat arbetsrätt, miljö-, och skatteregler för att ge en hållbar konkurrenssituation.

Höjd ränta

Hemma i Sverige avslutades 2019 med att Riksbanken med riksbankschef Stefan Ingves i spetsen höjde räntan med 25 punkter till noll procent. Från och med 8 januari är epoken på fem år av minusränta över.

Redan i oktober 2019 hintade Ingves om höjd ränta innan årets slut och beslutet kom också vid Riksbankens sista penningpolitiska besked för året. Riksbanken håller fast vid att räntan förväntas ligga kvar på noll procent under de närmaste åren. I sitt senaste pressmeddelande meddelar de att penningpolitiken kan komma att anpassas om konjunktur- och inflationsutsikterna skulle förändras. Om utsikterna skulle förbättras skulle det kunna motivera en högre ränta tidigare än man nu beräknar.


Av: Oskar Sandvik, senior fondanalytiker på Movestics investeringsavdelning.

Teaser-oskar.png

 

Maila oss
Skicka ett mail
Har du några frågor är du välkommen att skicka ett mail till oss. Vi svarar så fort vi kan.