Fler svenskar vill flytta utomlands när de går i pension

Över hälften, 55 procent, av svenskarna vill flytta utomlands hela eller delar av året när de gått i pension. Det visar en ny undersökning genomförd av Kantar Sifo på uppdrag av pensionsbolaget Movestic. Sedan 2019 när frågan ställdes första gången har andelen svenskar som vill flytta utomlands ökat från 46 till 55 procent.

Var femte svensk vill pensionera sig i Spanien och överlag är det Sydeuropa som lockar mest, med Italien och Frankrike som tvåa och trea på listan över de mest eftertraktade länderna att bo i som pensionär.

– Många har drömmar om pensionen som de vill förverkliga, och att flytta utomlands är en av dem, säger Linnéa Ecorcheville, VD, Movestic. Hur och även när vi vill gå i pension blir också alltmer individuellt, vi ser att fler trappar ner successivt och kanske då vill bosätta sig utomlands en del av året.

Önskan om att flytta utomlands är speciellt stor bland vissa yrkesgrupper. 8 av 10 försäljare och 3 av 4 som arbetar inom kommunikation, media och design vill flytta utomlands. Bland industriarbetare och anställda inom servicenäringen är det ca hälften som vill flytta utomlands.

Svenskarnas topp fem önskeländer att pensionera sig i:

  1. Spanien
  2. Italien
  3. Frankrike
  4. Grekland
  5. USA

 

Om undersökningen

Undersökningen genomfördes i Kantar Sifos webbpanel under perioden 3–7 februari 2023. Totalt intervjuades 2050 personer i åldern 25–65 år. Webbpanelen är riksrepresentativt rekryterad utifrån slumpmässiga urval. Det förekommer ingen självrekrytering i Kantar Sifos webbpanel. Frågan som ställdes var: ”Skulle du, som pensionär, vilja bosätta dig utomlands hela eller delar av året och i så fall var?”
55 procent svarade ja, 30 procent svarade nej och 15 procent ”vet ej”.

 

Linnéa Ecorcheville, VD Movestic

 

För ytterligare information
Helena Olsson, Chef Kommunikation & Varumärke
Helena.olsson@movestic.se
070-4499200

 

Om Movestic Liv och Pension

Movestic Liv & Pension är ett pensionsbolag som tillhandahåller individanpassad tjänstepension, privat pensionssparande och försäkringsskydd inom liv och hälsa. Movestic är bland annat valbart för tjänstepension ITP och SAF-LO. Företaget har huvudkontor i Stockholm, grundades år 2000 och ägs idag av det brittiska börsnoterade bolaget Chesnara Plc. För mer information besök hemsidorna www.movestic.se och www.chesnara.co.uk

Movestic Frihet
Pensionsplanera tillsammans med Movestic, rådgivning för dig som vill skapa en friare framtid.
Flytta tidigare pensionssparande
Har du haft flera anställningar genom åren? Då har du säkert en eller kanske flera tjänstepensioner som lagts i fribrev. Vi reder ut vad ett fribrev är och tipsar om hur du bäst förvaltar dem.