För dig utan kollektivavtal
Att vara utan något, som i det här fallet utan ett kollektivavtal, brukar ofta ses som något negativt. Men det finns goda möjligheter att sätta samman ett bra pensionssparande utan att omfattas av kollektivavtal.
För dig utan kollektivavtal
Att vara utan kollektivavtal innebär inte att vara utan goda möjligheter till ett bra pensionssparande. Vi på Movestic erbjuder flera möjligheter där du både via din arbetsgivare och dig själv kan spara till pensionen.

Trots att många svenskar arbetar på arbetsplatser som saknar kollektivavtal så har hela 9 av 10 svenskar ett tjänstepensionssparande. Det beror på att det finns goda möjligheter att teckna tjänstepensionssparande även utan kollektivavtal.

En sådan möjlighet är Movestic Pensionsplan, som vid sidan av pensionssparande även erbjuder värdefulla försäkringar för dig och dina nära och kära. Läs mer om Movestic Pensionsplan nedan!

Det finns också goda möjligheter att själv spara till pensionen via både kapitalförsäkringar och sparande i fonder och aktier. Läs mer nedan.

Utan kollektivavtal

Tjänstepension utan kollektivavtal

Movestic Pensionsplan kan anpassas till hur det ser ut för just dig och ger dig stora möjligheter att exempelvis själv välja fonder. Dessutom kan du lägga till försäkringsskydd som ger dig och dina nära och kära trygghet om något händer.

Eget sparande

Du är inte beroende av din arbetsgivare för att kunna pensionsspara. Ett eget pensionssparande kan också vara ett bra komplement till ett befintligt tjänstepensionssparande. För dig som vill ta eget ansvar för din pension finns flera goda alternativ.

Förutsättningarna för pensionssparande har förändrats de senaste årtiondena där allt mer ansvar läggs på individen att ta ansvar för sitt eget pensionssparande. Det gäller även dig som har ett pensionssparande via arbetsgivaren. Därför kan det vara värdefullt att komplettera med ett eget sparande.

Det finns ett antal frågor som du kan ställa dig för att avgöra hur mycket du bör sätta av i ditt egna pensionssparande. Det beror givetvis på den inkomst och de utgifter som du har. Men det beror också på hur ditt pensionssparande i övrigt ser ut, när du önskar gå i pension och hur mycket inkomst du behöver som pensionär.

Är du osäker hur det ser ut för dig just nu, kan du gå in på minpension.se och se en samlad bild över din framtida pension. Sidan visar hur mycket du tjänat in och hur mycket du förväntas få när du slutat jobba. Det kan ge en bra startgrund för ditt egna pensionssparande.

När du bestämt dig finns det flera olika sätt att på egen hand spara till pensionen. Vanliga alternativ är exempelvis att skaffa en kapitalförsäkring eller ett ISK, investeringssparkonto. Därutöver finns många möjligheter att spara i både fonder och aktier.

Börja spara i kapitalförsäkring

Villkor och priser

Mer om pension

Boosta ditt sparande
Via din arbetsgivare finns det flera sätt att stärka det befintliga pensionssparandet via tjänstepensionen.
spara pension
Hur mycket behöver jag spara till pensionen?
Många av oss drömmer om friheten att göra det man vill som pensionär samtidigt som man brottas med oron att "ha tillräckligt" mycket pengar. Vi listar vad du kan tänka på när du sparar till pensionen.
Kontakt
Undrar du något?
Har du en fråga om Movestic eller funderar du över något du läst på denna sida är du varmt välkommen att kontakta oss.