För dig utan kollektivavtal
Det finns goda möjligheter att sätta samman ett bra pensionssparande utan att omfattas av kollektivavtal.

För dig utan kollektivavtal via jobbet

Att vara utan kollektivavtal innebär inte att vara utan goda möjligheter till ett bra pensionssparande. 
Trots att många svenskar arbetar på arbetsplatser som saknar kollektivavtal så har hela 9 av 10 svenskar ett tjänstepensionssparande.

Det går att få tjänstepension även utan kollektivavtal

Om du har en arbetsgivare som inte har kollektivavtal, kan du istället ha en individuell tjänstepension. Tjänstepension är en viktig förmån och har en betydande inverkan på din framtida lön när du väl slutat arbeta. För många utgör tjänstepensionen nämligen mellan 25-50 % av den totala pensionen.

Hur många procent av din lön som betalas in varierar, och bestäms av arbetsgivaren. Många arbetsgivare matchar kollektivavtalen och betalar 4,5 %, och 30 % på lön över 46 438 kronor (siffror 20203).

Spara extra till pensionen

Oavsett om din arbetsgivare har kollektivavtal eller ej, kan det vara en bra idé att spara på egen hand.

Kapitalförsäkring är ett förmånligt sparalternativ för dig som vill spara långsiktigt i fonder. Du bestämmer själv fonder att spara i, och du behöver inte betala reavinstskatt när du tar ut pengarna.

Läs mer om eget pensionssparande

Företagare? Erbjud dina anställda tjänstepension, löneväxling och försäkringsskydd

Pensionssparande via en direktupphandlad pensionsplan som anpassas efter ert företag. Anställda kan dessutom komplettera sitt sparande och försäkringsskydd med till exempel kapitalförsäkring eller livförsäkring.

Tjänstepension för företag utan kollektivavtal

Mer om pension

Har du flyttbar pension?
Samla din pension hos Movestic och få tillgång till ett utvalt fondutbud av ledande svenska och nordiska fonder i kombination med ett urval av kvalitetsfonder från världsledande förvaltare.
Olika typer av tjänstepension
Det finns flera olika tjänstepensionsavtal och det är inte alltid så lätt att veta vilket man tillhör. Kort sagt styrs det av vilken arbetsgivare man har.
Ta ut tjänstepension, tänk på det här
Vi hjälper dig med vad du ska tänka på och guidar dig genom hur du kan ta ut din tjänstepension.

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Materialet på denna sida är endast avsedd som inspiration. Det ska inte ses som placeringsråd, placeringsrekommendationer eller placeringsanalyser från Movestic.