Förbättra din pension
Ibland vill man bara göra det som är absolut nödvändigt och ibland vill man ge sig själv absolut bästa möjliga förutsättningar. Med din pension finns goda möjligheter att göra det där lilla extra, som ökar möjligheterna att leva gott när du har slutat jobba.
Varför ska jag spara mer till pensionen?
Jag har ju redan tjänstepension, varför ska jag investera ännu mer? Den här frågan kan inledningsvis komma upp när vi pratar om att stärka pensionssparandet via ytterligare inbetalningar från arbetsgivaren eller eget sparande.

Få har nog missat att vi svenskar numera har ett större eget ansvar för vårt pensionssparande. Det har resulterat i att nära 9 av 10 svenskar sparar till en tjänstepension via sin arbetsgivare. Men det har också resulterat i att det är större fokus på ytterligare saker man kan göra för att öka möjligheterna till en god pension.

Via din arbetsgivare finns det flera sätt att stärka det befintliga pensionssparandet via tjänstepensionen. Du kan exempelvis tillsammans med din arbetsgivare komma överens om att löneväxla, som innebär att du avstår en del av din lön till förmån för ytterligare pensionssparande. Läs mer nedan om fördelarna med löneväxling!

Via din arbetsgivare kan du också komma överens om en så kallad direktpension. Det innebär att arbetsgivaren tecknar en kapitalförsäkring där företaget blir ägare till försäkringen och du som anställd blir försäkrad och panthavare till kapitalförsäkringen. På det sättet garanteras utfästelsen och kan inte ändras utan ditt godkännande. Läs mer om direktpension nedan!

Löneväxling

Börja löneväxla

För att löneväxla måste din arbetsgivare ge sitt godkännande och teckna ett avtal om tjänstepension för din räkning. När det är klart kan du bestämma hur mycket lön du vill avstå idag till förmån för mer framtida pension.

Istället för sociala avgifter på löneutbetalningen betalar arbetsgivaren en särskild löneskatt för pensionsinbetalningen. Mellanskillen är ungefär sex procent och den kan läggas till i din pensionsinbetalning.

Viktigt att tänka på vid löneväxling

För att det ska vara lönsamt att löneväxla ska din lön inte vara lägre än 8,07 inkomstbasbelopp efter att du har avstått lön. Läs mer om aktuellt inkomstbasbelopp. Blir lönen lägre än så förlorar du istället i allmän pension.

I löneväxling hos Movestic kan det här ingå:

  • Pensionssparande i fonder som du själv väljer.
  • Återbetalningsskydd som skyddar försäkringskapitalet.
  • Premiebefrielseförsäkring som innebär att Movestic övertar och säkerställer att inbetalningarna till din direktpension fortsätter om du blir långvarigt sjuk.

För att teckna löneväxling hos Movestic ska din arbetsgivare ha tecknat ett avtal med oss. För att ta reda på dina valmöjligheter, prata med din arbetsgivare. Du kan också kontakta oss genom ringa vår kundtjänst eller få råd hos din förmedlare.

 

Villkor och priser

Mer om pension

Kolletivavtal
Utan kollektivavtal?
Att vara utan kollektivavtal innebär inte att vara utan goda möjligheter till ett bra pensionssparande.
Flexibelt fondsparande: Kapitalförsäkring
Månadsspara långsiktigt i fonder i en kapitalförsäkring - ingen vinstskatt när du tar ut dina pengar. Det är enkelt att komma igång. Ansök digitalt på några minuter.
spara pension
Hur mycket behöver jag spara till pensionen?
Många av oss drömmer om friheten att göra det man vill som pensionär samtidigt som man brottas med oron att "ha tillräckligt" mycket pengar. Vi listar vad du kan tänka på när du sparar till pensionen.
Kontakt
Undrar du något?
Har du en fråga om Movestic eller funderar du över något du läst på denna sida är du varmt välkommen att kontakta oss.