Långt kvar till pensionen – hur ska jag tänka?

I samband med coronavirusets framfart har världens börser gått ner och oron är stor hos många pensionssparare. För dig som har många år kvar till pensionen är det inte säkert att turbulensen idag behöver påverka din slutliga pension i någon större utsträckning.

Har du nyligen börjat arbeta och bygga upp ditt pensionssparande kommer du förmodligen vara med om att börsen går upp och ner flera gånger innan du går i pension. Att tajma börsens upp- och nergångar är svårt. En bra strategi är istället att ha ett långsiktigt månadssparande med en risknivå du är bekväm med. Genom att månadsspara privat köper du både när börserna går upp och när de går ner. Det är bra eftersom du då sprider ut risken.

I ett historiskt perspektiv har börsen gått upp. Med lång tid kvar till pensionen kan du spara i tillgångar, till exempel aktiefonder, som har högre risk. När du sedan närmar dig pensionsåldern kan du välja om du vill börja spara med lägre risk och flytta över en del till ett sparande med kapitalskydd.

Läs mer om att spara i fonder!

Tjänstepensionsparande

Har du tjänstepension så sätter din arbetsgivare månadsvis av pengar till din pension. Beroende på vilken tjänstepension du har kan du påverka sparandet genom att välja hur pengarna placeras.

Har du bytt arbetsplats ett par gånger har du förmodligen sparande i form av tjänstepension från flera olika arbetsgivare. För att få koll på hur mycket du totalt har sparat och var kapitalet finns placerade kan du logga in på minpension.se och titta under fliken ”Intjänad pension”. Där hittar du samlad information om den pension du hittills har tjänat in till.

Läs mer om olika tjänstepensionslösningar.

Maila oss
Skicka ett mail
Har du några frågor är du välkommen att skicka ett mail till oss. Vi svarar så fort vi kan.
Läs mer

Logga in
Följ ditt sparande
Logga in på Mina Sidor för att följa ditt sparande hos Movestic.
årsbesked
Därför ska du bry dig om ditt årsbesked!
Ett årsbesked är en sammanställning över ditt ekonomiska engagemang hos ett bolag. Vi listar tre anledningar varför du ska läsa ditt besked.
börsoro
Corona och börsen
Världens marknader reagerar på spridningen av Corona-viruset och oron för effekterna på kort och lång sikt är stor. Movestics investeringsdirektör Stefan Klohammar resonerar kring frågorna.