Corona och börsen
Här samlar vi aktuell information om hur det rådande världsläget påverkar dig som är kund hos Movestic. Har du frågor eller funderingar är du alltid välkommen att höra av dig till oss.

Information om Movestics sjuk- och sjukvårdsförsäkring

Förtydligande om vad som gäller för Movestics sjuk- och sjukvårdsförsäkring kopplat till Coronaviruset.

Uppdaterad: 2020-03-13
Våra försäkringar mot sjukdom (sjukförsäkring) och dödsfall gäller som vanligt och har inga inskränkningar till följd av Coronaviruset. Vi jämställer också smittbärarpenning med sjukpenning. 

Vår sjukvårdsförsäkring, där Gjensidige är försäkringsgivare, har dock ett undantag för åkommor som lyder under smittskyddslagen. Sjukvårdsförsäkringen kan därför inte hjälpa kunder när det gäller Coronaviruset.

FAQ

Börsoro – vad händer?

Just nu reagerar världens marknader på spridningen av Corona-viruset och oron för effekterna på kort och lång sikt är stor. Movestics investeringsdirektör Stefan Klohammar resonerar kring frågorna.

Oron grundas i att det är svårt att få ett grepp om både i vilken takt Coronaviruset kommer att spridas och vilka konsekvenser spridningen kommer att få utifrån ett ekonomiskt perspektiv. Därmed är det också svårt att förstå och värdera hur människor, stater, centralbanker och företag agerar, reagerar och hanterar de utmaningar som är följden av viruset.

Dels för att det är svårt att värdera coronavirusets effekter och dels för att aktiepriserna är en marknad som alla andra där priset sätts av utbud och efterfrågan. Just nu finns det fler säljare än köpare.

För att stabilisera marknaden behövs ingripande från centralbanker och regeringar. Ingen gynnas av att det blir en rejäl ekonomisk chock, tvärtom, det är kapitalförstöring, givet att livet går tillbaka till något som liknar det som var innan viruset fanns.

Några länder har redan reagerat.  Till exempel har centralbanken i USA, Fed (Federal Reserve), sänkt räntan. Utmaningen med att agera är att man behöver förhålla sig till och hantera dels själva viruset och dels de ekonomiska efterverkningarna av viruset.

Med någon dags facit på hand så behövs det mer än en räntesänkning för att vända utvecklingen. Investmentbanker räknar med ytterligare sänkningar under våren. Beroende på om det blir ett större virusutbrott i USA kan det komma förr snarare än senare. Men det krävs mer än bara sänkta räntor.

Finanskrisen 2008 och följande kriser (som krisen i Grekland) har lärt oss att länder behöver agera tidigt och kraftfullt. Det får inte bli för mycket av att ”följa utveckling noga för att vänta och se”. Under finanskrisen räddades inte amerikanska investmentbanken Lehman Brothers, vilket myndigheterna med facit på hand sagt att man beklagar. Vändningen kom när dåvarande presidenten Barack Obama lanserade ett rejält stimulanspaket. Samma sak med Eurokrisen 2009. När europeiska centralbankschefen klargjorde att man skulle rädda euron ”whatever it takes” lugnade allt ner sig.

För de flesta sparare är det bästa alternativet att sitta still i båten när det gungar. På lång sikt är detta ytterligare ett hack i börsutvecklingen.

Har man hög risk i sitt sparande kan det kännas extra tungt nu, men håll ut. Det kommer att vara svajigt ett tag fram ett tag framöver. När det stabiliseras och vänder kommer det gå fort, i alla fall enligt det historiska mönstret.

Kontakt
Undrar du något?
Funderar du över något du läst på denna sida är du varmt välkommen att kontakta oss.
Logga in
Följ ditt sparande
Logga in på Mina Sidor för att följa ditt sparande hos Movestic.