Tjänstepension viktigast vid val av arbetsgivare

För alla utom systemutvecklare som helst vill arbeta hemma

Var tionde svensk letar aktivt efter nytt jobb och ytterligare närmare hälften (45 procent) kan tänka sig att byta jobb om rätt erbjudande dyker upp. Det visar en ny undersökning med 2 050 svenskar mellan 25 och 65 år genomförd av Kantar Public på uppdrag av tjänstepensionsbolaget Movestic. Vid val av ny arbetsgivare är det som flest personer anger som viktigt, förutom själva arbetsuppgifterna, att arbetsgivaren erbjuder tjänstepension. Det gäller för alla utom systemutvecklare som i stället rankar möjligheten att arbeta på distans högst. Vad som kommer därefter skiljer sig däremot mellan olika yrkeskategorier.  

– Att erbjuda tjänstepension har blivit en hygienfaktor, nio av tio med anställning i Sverige har tjänstepension, men det är intressant att se närmare på vad mer vi kan göra för att vara en attraktiv arbetsgivare, i samband med rekrytering av olika yrkeskategorier, säger Sofie Tham, HR-chef på Movestic. 

För svenskarna som helhet kommer möjligheten att arbeta hemma på elfte plats över det man vill ha från en ny arbetsgivare. För ekonomer och jurister är ”att arbetsgivare arbetar förebyggande mot stressrelaterad ohälsa” viktigt, medan säljare och ingenjörer prioriterar ”mycket högre lön (mer än 5 procents ökning)” och HR-personal söker en arbetsgivare med ”tydliga värderingar” för att vara intresserade av att byta arbetsgivare. 

Väl på arbetsplatsen är det som flest svenskar svarar är viktigt att ”ha roligt” och ”lära mig nytt och utvecklas”. 

– Vi vill att arbetet ska utveckla oss, lära oss nya saker och vi vill har roligt på arbetet. Har vi inte det flyttar vi på oss. Många företag upplever idag att det är svårt att rekrytera och hitta rätt kompetens, men undersökningen visar att många är beredda att byta arbetsgivare om rätt möjlighet dyker upp, säger Sofie Tham. 

Mycket mer data och hela undersökning går att ladda ner här. 

 

Sofie Tham 2023.png

Sofie Tham, HR-chef på Movestic

 

För ytterligare information

Helena Olsson
Chef Kommunikation & Varumärke
Helena.olsson@movestic.se
070-4499200

 

Om Movestic

Movestic är ett tjänstepensionsföretag som tillhandahåller individanpassat pensionssparande och försäkringsskydd. Movestic är bland annat valbart för tjänstepension ITP och SAF-LO. Företaget har huvudkontor i Stockholm, grundades år 2000 och ägs idag av det brittiska börsnoterade bolaget Chesnara Plc. För mer information besök hemsidorna www.movestic.se och www.chesnara.co.uk

Chesnara plc is an established Life and Pensions Consolidator in the UK and Europe.

Attrahera framtidens förmågor
För ett hållbart arbetsliv
Movestic MåVäl kickar in redan när risken att drabbas av stressrelaterad ohälsa är hög, för att undvika sjukskrivning. Ekonomisk trygghet och hjälp att komma tillbaka efter olycka eller sjukdom.
Framtidens pension och arbetsmarknad
6 av 10 vill trappa ner gradvis på arbetet inför pensionen. Hälften vill gå senast vid 65. Vi vill umgås mer med familjen, resa och ha tid till hobbys. Och så vill många flytta utomlands.