Coronaviruset och marknaden

Börserna i Kina föll kraftigt när de på måndagen öppnade efter den förlängda nyårsledigheten. Med tanke på oron över vad Coronavirusets effekter kan komma att innebära var reaktionen väntad.

Flertalet bolag föll med 10 % vilket är maxspärren för att nå den handelsspärr som finns för att minska kraftiga ras på aktiebörser. Det stora raset kom trots att Kinas regering och centralbank satt in över 1500 miljarder kronor i det finansiella systemet för att på så sätt minska volatiliteten på de inhemska börserna.

Förra veckan utlyste WHO globalt nödläge med anledning av Coronaviruset. Oron för virusets spridning och rädslan för eventuella effekter på världsekonomin påverkade börserna världen över.

De flesta analytiker tror att virusutbrottet kommer ha en kortsiktig effekt på Kinas ekonomi och man bedömer att minskat resande, turism och konsumtion kommer att ha en ofördelaktig effekt på BNP-siffrorna för det första kvartalet. Tidigare epidemier har följt ett likande mönster. Investerare globalt säljer aktier på grund av rädsla för eskalerande effekter, men när antalet nya fall nått sin topp och rädslan avtagit, tenderar aktiemarknaderna att återhämta sig.