Stefan Klohammar: Pensionärsbingo eller pensionsbingo

Huruvida det blir pensionärsbingo eller pensionsbingo efter sista utstämplingen är upp till dig. Glöm större genomgripande politiska reformer.

De närmsta 20 åren kommer den offentliga verksamheten ha fullt upp med att upprätthålla duglig standard åt de stora generationerna när de behöver mer vård och omsorg. Det kommer inte lösa sig. Det kommer inte bli signifikant bättre för fattigpensionärerna, det kommer knappast bli bättre alls för oss övriga. Antingen tar du ansvar för dig själv eller så gör ingen det. Krassa verkligheten. Men, i bästa självhjäpstil, finns det en handlingsplan.

Pensionens storlek
Pensionens storlek, den du kan råda över, bestäms lite förenklat av formeln:
Avsättningar (eller kapital) x spartid x avkastning.

Alltså. Mycket pengar som man sparar under lång tid i något med hög avkastning, till exempel aktiefonder ger pensionsbingo, vilket är att föredra framför pensionärsbingo.

Tjänstepension och löneavstående
Tjänstepensionen är för många vad den är, bestämd av andra men kopplad till inkomst. Är du smart gör du löneavstående. Många bäckar små. Så fort man tagit sig upp en bit i skattetrappan är det lönsammare att göra ett löneavstående än att ta ut lön. Dessutom finns risken är att det är lönehelg när man får ut sin lön. Då går det ju alltid åt mer pengar än nödvändigt. Märkligt nog.

Kliv över till HR-avdelningen eller jaga rätt på den som är sköter löner och anställningar. Fråga om löneavstående. Eller kontakta din rådgivare. 15 minuters engagemang kan sluta med en bungalow i Thailand.

Öka din spartid
Att öka spartiden är möjligt. Att jobba ”efter” 65 ger mer pengar in och inga pengar ut på pensionskontot. Den eventuella utmaningen är att vinna kampen mot den inre latmasken om man tillhör kategorin som vill stämpla ut för gott långt innan den sextiofemte födelsedagen. Men för många är den tidpunkten, 65 ljus på tårtan, långt bort samtidigt som man ännu inte tagit tag situationen.

Engagera dig
Engagerar dig för en gång skull. Boka ett möte med din rådgivare. Läs ditt kollektivavtal. Logga in. Och skjut inte upp pensionsångesten till morgondagen, utan ta tag i saken nu. Ingen kommer tacka dig mer än du själv om 30 år. 30 minuters engagemang kan sluta med båda garage och pool till bungalowen i Thailand.

Våga ta risk
De mest grundläggande är att ta rejält mycket risk i form av aktierelaterat sparande tidigt. Aktiefond.  Det kommer skumpa och bumpa. Men i slutänden blir det bra. Tjänstepensionen innehåller moment som gör det särskilt fördelaktig att ta hög risk.

  1. Spartiden är inte bara lång. Den är livslång från den tidpunkt du börjar.
  2. Man sparar löpande. Risken att hamna helt fel är mer än väl kompenserad av att avsättningar görs löpande över tid.
  3. Man kan justera uttaget. Antingen justera vilken tidpunkt man börjar eller över vilken tid man vill ta ut den.

En försiktig general flyttar upp sig själv ett steg:

  1. Räntefonder ersätts med företagsobligationsfonder.
  2. Företagsobligationsfonder ersätts med Global aktiefond
  3. Global aktiefond ersätts, eller snarare kompletteras med sm.åbolagsfonder och tillväxtmarkandsfonden.

Tillhör man redan kategori tre ska man sitta still. Att bara åka med är oftast den trevligaste resan.

Oavsett: 20 minuters engagemang som flyttar båda bunglow och pool till Barbados samt klimatkompenserar flytten dit. Totalt sett räcker det med så lite för att det ska bli så mycket. Du behöver inte göra särskilt mycket längs vägen. Det är naturligtvis ofattbart att så få tar chansen att ge sig själva livets möjligheter efter arbetslivet. Men nu är i alla fall chansen din.

Författare: Stefan Klohammar