Stefan Klohammar: Orolig för börsutvecklingen?

Då är du inte ensam. Du har säkert redan läst flera tips om hur du bör tänka och agera. Till skillnad från dem råder Stefan Klohammar dig till att… inte göra någonting!

– Det har alltid varit problem med den amerikanska ekonomin! Och är det inte USA så är det något annat problem någon annanstans, sa fondförvaltaren, för nästan 15 år sedan.

 

Det här blev ett uppvaknande för mig, det är ju sant. Den globala ekonomin är alltid på väg. Ständig rörelse där det nya ses som problem eftersom det bryter mot nuläget. Media fyller sina kanaler oavsett om problemen är på riktigt eller inte. Problem är inte nödvändigtvis ett riktigt problem. Vare sig för världsekonomin, finansiella marknaden eller dig. Problem är inget att oroa sig över.

Chock är ett problem

Chock däremot. Chock är ett problem. När något oväntat med magnitud att leda till negativa konsekvenser som vi inte kan förutse händer – då har vi problem. 9/11 (World Trade Center), det var en chock. Finanskrisen, när Lehman Brothers tilläts gå omkull var en chock. IT-kraschen, när år av överinvesteringar tog abrupt slut. Att hotellet inte har wifi. Jättechock. Energikrisen på 70-talet när bensinen närapå ransonerades eller de grekiska statsfinanserna efter regeringsbytet, när fusket uppdagades. Chock.

Men visst, ”oro” kan påverka sinnesstämningen hos olika aktörer. Man vill ta mindre risk. Skillnaden idag mot förr är att alternativet till att inte ta risk är att betala för trygghet. Statsobligationer med guldkant ger negativ ränta.

Effekterna av både oro och chock blir idag mindre sett till hur aktiemarknaderna skulle reagera (finns risk att jag får äta upp denna utsaga, men den är logisk och rimlig, vi får se om den även är sann vid ett extremt event). De låga räntorna är en krockkudde i sig självt.

Den som har varit med om både om det ena och det andra vet att dessa tillfällen, om det skulle utveckla sig åt det värre hållet är ett gyllene tillfälle att kliva på! Det finns inget bättre läge att köpa än när antalet som vill sälja är massor. Men det kräver karaktär och torrt krut som finansministern sa. Karaktär i form av att man själv inte tillhör dem som springer efter utgången. Torrt krut genom att man i alla fall har en del ”tryggare” tillgångar som kan göras likvida för att köpa högre risk.

Så hur gör man i orostider?

1. Ignorera alla sparekonomer och experter som säger ”det kan vara ett bra tillfälle att se över ditt sparande så du har rätt risknivå”. Det är fel. Det är inte alls ett bra tillfälle att ”se över”. Det är ett uselt tillfälle. Det är ett bra tillfälle att, om man kan kliva på. Kan man inte bör man sitta still i båten. Har man satt sig i fel båt från början, well, då får man ta smällen eller härda ut.

2. Reflektera över det som händer. Är du bland de första som ser eller förstår vad som sker så kan man agera. Men oftast tillhör man de sista som ser. Då är det för sent att göra något och det räcker gott och väl att reflektera.

3. Att vara långsiktig innebär att man står ut med dåliga perioder för att skörda i goda tider. Långsiktighet lönar sig. Att ha ”spontan reaktion på händelser” som sparstrategi för sitt pensionssparande kan ju låta spralligt och roligt. Men eftersom man inte kan konsumera sprallighet som pensionär rekommenderas ett mera vuxet långsiktigt synsätt.

Bland de mest framgångsrika investerarna står Warren Buffet ut. Han är som Messi i La Liga. En nivå över alla andra. När krisen var som värst 2008 och allt inom kort skulle haverera lånade han ut och köpte in sig i en av de största investmentbankerna på Wall Street. Naturligtvis en klockren investering. I dagens mått mätt skulle han nog kunna köpa alla skins, robux, minecoins och allt annat som man hittar i Roblox, Minecraft och Fortnite. Då förstår ni dimensionen och uppsidan av att inte vara en liten lort enligt Astrids definition.

Så, oroa dig inte över en orolig värld. Det är inte ditt problem!

Författare:
Stefan Klohammar, Movestic Liv & Pension