Vad händer med pensionen om jag blir varslad eller korttidspermitterad?

Coronaviruset har lett till oro och omställningar på arbetsmarknaden. Flera anställda, framför allt inom privat sektor har blivit korttidspermitterade eller varslade. Så här påverkas pensionen av krisen på arbetsmarknaden.

Korttidspermittering eller korttidsarbete

Korttidspermittering eller korttidsarbete innebär att arbetsgivaren drar ner på den anställdes arbetstid under en begränsad period. För att företaget ska få bättre möjlighet att klara sig igenom krisen får det stöd av staten för att täcka en del av kostnaderna.

Korttidspermittering innebär att din lön tillfälligt sänks. Har du tjänstepension, pension som din arbetsgivare betalar in, kommer den försätta att betalas in. Men eftersom tjänstepensionen ofta beräknas som en procent av din lön blir inbetalningarna till pensionen något lägre under permitteringen. För de flesta påverkas den framtida pension bara marginellt eftersom korttidspermitteringen gäller under en begränsad period.

Som korttidspermitterad får du som anställd minst 90 procent av din lön upp till 44 000 kronor i månaden, även om du inte jobbar full tid. Har du en högre månadslön är det upp till dig och arbetsgivaren att avtala vad som gäller för lönedelen som överstiger 44 000 kronor.

Hur mycket din lön minskas beror på hur mycket din arbetstid minskar.

  • Vid arbetsreducering om 20 % minskas lönen med 4 %
  • Vid arbetsreducering om 40 % minskas lönen med 6 %
  • Vid arbetsreducering om 60 % minskas lönen med 7,5 %

Har du en lön på 32 700 kronor och din arbetstid minskar med 60 % får du 92,5 % av din lön, det vill säga cirka 30 250 kronor per månad.

Varsel

Varsel innebär att arbetsgivaren förvarnar om en större mängd uppsägningar. Arbetsgivaren måste anmäla ett varsel om uppsägning till Arbetsförmedlingen senast två månader före de anställdas uppsägning.

Om varslet inte leder till uppsägning påverkas inte din framtida pension. Men blir du uppsagd och arbetslös sker ingen inbetalning till din tjänstepension. Har du ersättning från a-kassan så är den pensionsgrundande i den allmänna pensionen eftersom du betalar skatt för ersättningen. Får du utöver a-kassan ersättning från en inkomstförsäkring är den däremot inte pensionsgrundande eftersom du inte betalar skatt på de pengarna.

Fortsätt pensionsspara

Genom att månadsvis spara privat kan du öka möjligheterna till en bra framtida pension. Har du möjlighet är det bra att fortsätta spara trots lägre inkomster. Istället för att sluta spara helt, spara hellre lite mindre varje månad.

Maila oss
Skicka ett mail
Har du några frågor är du välkommen att skicka ett mail till oss. Vi svarar så fort vi kan.
Läs mer

Logga in
Följ ditt sparande
Logga in på Mina Sidor för att följa ditt sparande hos Movestic.
årsbesked
Därför ska du bry dig om ditt årsbesked!
Ett årsbesked är en sammanställning över ditt ekonomiska engagemang hos ett bolag. Vi listar tre anledningar varför du ska läsa ditt besked.
Sparskola
Movestics sparskola
I Movestics Sparskola guidar vi dig genom varför det är bra med ett eget sparande.