Vad gäller när det kommer till tjänstepension?
Det kan finnas många funderingar när det kommer till tjänstepension. Vi reder ut begreppen.

Vad gäller egentligen för tjänstepension?

Det kan dyka upp många olika frågor när man pratar om tjänstepension, vad som gäller och när den egentligen startar? Måste du göra något själv eller sker allt automatiskt? Vi går igenom de vanligaste frågeställningarna. 

 

Kontakta oss

En tjänstepension är ett pensionssparande som din arbetsgivare betalar in och sparar åt dig. Du kan ha tjänstepension via ett kollektivavtal, till exempel ITP om du är tjänsteman eller via en individuell lösning som din arbetsgivare skaffat åt dig.

 

Läs mer här

Pension som uppskjuten lön. När du jobbar och betalar skatt avsätts det pengar till den pension du får ut som pensionär. Pensionen består av tre delar: det du får av staten (allmän pension), det dina arbetsgivare sätter av till (tjänstepension) och det du sparar till själv. Hur mycket du får ut i pension beror på hur mycket som satts in under de år du arbetat. Läs mer här.

När du kan ta ut din allmänna pension regleras av Pensionsmyndigheten. Du hittar aktuell ålder här. Tjänstepension och privat sparande i pensionsförsäkring kan du i de flesta fall börja ta ut kapital från när du är 55 år. 

 

Läs mer här

FAQ